Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Ideální den – zuby nebolí, protože tam nejsou, děti nezlobí, protože lítají s drakem – učení odpoledne, neboť bude pršet. Slepice jsou druhý den ve svém novém kurníku a doma je ticho – neuvěřitelná věc. Ke snídani proto může být něco náročnějšího, než chleba, máslo, sýr a tak se pouštím do palačinek s jablečno – švestkovým kompotem. Chtěla jsem přidat i dýni, ale byla jsem přehlasována.

A pro nepřizpůsobivé členy rodiny pak jednu veganskou verzi bez cukru. Jsou to čistě rostlinné palačinky, s uvařenou špagetovou dýní. Když jsem je dělala poprvé, byli dříve než normální a ostatní mi je snědli, neboť netušili, že to nejsou klasické palačinky, což je známka toho, že to nemůže být tak hrozné. Pan domácí sice trochu mručel, že to není jako vždycky, ale co se jídla týká, pan domácí má, řekla bych, ty nejcitlivější senzory.Dnes tedy dělám rovnou dvě pánve a to najednou.

Na ty rostlinné je třeba 170g vody, 13 g hrašky, 60 g celozrnné pšeničné mouky přesáté a trochu soli a oleje na smažení. Dále pak uvařená špagetová dýně, pár kapek olivového oleje a provensálské koření. To je vše.

Nejprve nalijeme do misky vodu, přidáme hrašku a rozmícháme. Trochu osolíme a přidáme mouku. Rozmícháme a smažíme jako klasické palačinky. Z tohoto množství uděláme tři malé palačinky.

Špagetovou dýni dáme vařit, propíchanou a ve slupce. Uvařenou jí rozkrojíme a vydlabeme „špagety“, tedy dýňový vnitřek. Posypeme provensálským kořením a jemně pokápneme olejem.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

9 komentářů to “Rostlinné palačinky se špagetovkou”

  • avatar Pipi:

    Ahoj Kláro, palačinky z hrašky mě hrozně oslovily. S hraškou jsem totiž zkoušela těstíčko a vůbec se mi nepodařilo, bylo to hrozné fiasko a měla chuť ten sáček se zbylou hrachovkou odkopnout do tramtárie… :-) Máš v tomto směru lepší zkušenost? No a tvoje slané palačinky se zdají být skvělým způsobem, jak té potvoře hrachové dát ještě jednu šanci…

    A ještě se chci zeptat, Kláro, je náhoda, že poslední dobou uveřejňuješ hodně veganských jídel? Já jsem za to ráda, jen, že jsem měla vždycky pocit, že v receptech hodně používáš mléčné produkty a vejce, což je logické, když máte hosporářství. Tak by mě zajímalo, jestli to je jen náhoda, nebo to má nějaký důvod. Povídej, přeháněj! ha ha

    Díky,
    Pipi

    • Milá Pipi, napiš, co se ti s hraškou nevedlo a jak to nevedení vypadalo :-)). Já mám s hraškou fakt velmi dobrou zkušenost. Zkusíme to nějak vyladit. Hrašku můžeš používat kamkoli místo vejce a to cca 30g hrašky místo jednoho vejce. Takto funguje bezvadně. Těstíčko to samé, normálně udělám těstíčko, podle chuti a pocitu a v tom obaluju. Napiš, co bylo za problém, co jsi obalovala, zda se trhalo, nebo nechutnalo, atd.

      No a to nejezení všech živočišných surovin, no – náhoda to není :). Hospodářství máme, většina naší rodiny jsou nadále vegetariáni a pak někteří, kteří to vzali více z gruntu :). Zatím nám to vyhovuje. Někdy prostě se na něco hlava připravuje a pak už jí připravování nestačí a má potřebu konat. Tak jsem právě ve fázi činu :) Přijde mi škoda nedávat sem recepty, které vycházejí stejně tak z většiny vlastních produktů. Jen jsou prostě čistě rostlinné. Říkám si, ten koho to nezajímá překlikne, někomu to možná přijde vhod, tak sem dávám i tyto, většinou ještě dole označené vegan.

      • avatar Pipi:

        Díky Kláro, budu moc ráda, když mi řekneš, co jsem udělala špatně, protože mi hraška jinak přijde jako úžasný výrobek.

        Takže kromě bezproblémového zahušťování polévky jsem zkusila obalování. Předem sem si uvařila různou zeleninu a osušenou a vychladlou jsem ji nejdříve obalovala v sypké hrašce a potom máčela v těstíčku. Ta tekutina hrozně sklouzávala, což bych ještě vydýchala, ale větší problém nastal na pánvi, kde se i v silné vrstvě rozpáleného oleje obalená zelenina vpodstatě okamžitě přichytila ke dnu. Respektive ta hrašková směs se přilepila na pánev a zelenina mi jaksi zůstala v ruce :-( Zkoušela jsem to s různou zeleninou a i v jiném hrnci s více olejem, ale pořád stejný efekt.

        A ohledně toho veganství – fandím tomu, jen mi na tom nesedí představa, že kdybyste to jednou třeba někdy v budoucnu vzali z gruntu všichni, tak vaše zvířátka přijdou o práci, a to by mi přišlo hrozně líto. Neumím si představit, že bys už nepsala „novinky z kurníku“…

        • No, já ti to foťákem natočím, obalování v těstíčku. Rozhodně před tím neobaluju v sypké hrašce, ale rovnou v hraškovém těstíčku. Bude to asi lepší naživo. Zkusím natočit.

          a to, že by nebyly historky z kurníku, se nebojím. Už málem byly historky z jachty. Ony se vždy v našem životě nějaké povedené najdou. Nějak se nás drží, potvory. .-)

          • avatar Pipi:

            No, já jsem se pro začátek držela návodu a tam je napsáno, že se má nejdříve obalovat v sypké směsi. Možná jsem to měla namíchat hustší než podle návodu. Každopádně nechápu, jak dosáhli výsledku, který ukazují na obalu – zelenina obalená ve spoustě těstíčka…

            Kláro, nechci tě obtěžovat s tím videem, pokud říkáš, že ti to jde tak, jak jsi psala, tak to zkrátka ještě zkusím, snad to bude lepší.

      • avatar sadidy:

        Kláro máte hrašku v originálním obalu? Mohla by jste se mi, prosím, podívat na složení? Jednou jsem kupovala pikantní a i přes to, že v E-shopech psáno, že je rostlinná, objevila jsem v ní mléko, které naše dítě nemůže. Děkuji.

  • avatar cathyc:

    To je už na pohľad nádherné a chutné papkanie. Ďakujem za inšpiráciu.

Přidejte komentář