Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Americký jablečný páj, neboli apple pie je velmi typickým americkým pokrmem. Jedním z nejtypičtějších. Američané používají jablečný koláč v mnoha svých rčeních, například „jako jablečný koláč“ což znamená „typicky americký“. Často je spolu s baseballem, hot – dogem a Chevroletem, apple pie používán v marketingu pro zdůraznění velmi americké věci či záležitosti. Ovšem otázka samozřejmě je, proč je jablečný koláč tak typicky americký.

Jablečný moučník velmi podobný jablečnému páji byl oblíbeným moučníkem za vlády Alžběty I. v Anglii, nebo klasický německý jablečný štrúdl  a jablečné severské koláče na podobné bázi. Jiní jazykové tvrdí, že sehrál roli také marketing a marketingová komise Cotland z New Yorku, kde začla veliká kampaň na počátku minulého století, kvůli  prudkému poklesu prodeje. Tato kampaň právě zahrnovala ustálené fráze jako “ Jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře“ nebo „Tak americké jako jablečný koláč“. 

Ať tedy se stal apple pie národním moučníkem z jakéhokoli důvodu, má svůj svátek a to 13. května a je v každém případě vynikající.

Klasický jablečný páj – česky koláč, je připravován z hladké mouky, másla, špetky soli a vody. Já dělám tento páj z mouky pšeničné celozrnné přesáté. Každý má svůj oblíbený poměr surovin. Náš oblíbený je 460 g celozrnné mouky, 200 g másla, špetka soli a 1/3 hrníčku vody.Toto je možství na velikou dortovou formu.

Dále je to náplň, na kterou je na toto množství těsta třeba 750 g dobrých, mírně nakyslých jablek, tři polévkové lžíce vrchovaté másla, cukr dle chuti, trochu vanilkového cukru, trochu citronové kůry a šťáva z jednoho citronu. Dále je výborné přidat kandovanou dýni a kandovaný zázvor.

První, co si uděláme na jablečný páj je těsto, protože těsto musí odpočívat po vypracování chvíli v chladu. Smícháme tedy mouku s máslem, špetkou soli a vodou. Propracujeme velmi dobře těsto a uložíme ho přikryté do chladu.

Mezitím si připravíme náplň. Na náplň je třeba oloupat, odjádřit a nakrájet na tenké plátky jablka, nechat si rozpustit máslo a na máslo vložit cukr – dle vlastní chuti. Dává cca 125 g. Cukr necháme s máslem hezky zkaramelizovat do světle hněda a přidáme nakrájená jablka na plátky. Přidáme citronovou kůru a citronovou šťávu, kandovanou dýni a kandovaný zázvor  a vše hezky mícháme.

Když jablka změknou, odložíme z kamena  necháme odstát. Mezitím si vyválíme těsto na dva pláty. Jedním vyložíme vymazanou velkou dortovou formu, na těsto poklademe nádivku a přiklopíme opět plátem těsta. Pomažeme vlahým máslem a dáme péci na 190°C. Hlídáme, případně teplotu zmírníme a necháme upéci hezky dohněda.

Krájet můžeme jak teplé, tak vychladlé.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

 

 

 

 

 

2 Odpovědi to “Celozrnný jablečný páj”

Přidejte komentář