Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Mé dvanáctileté životní působení mezi dětmi a zvířaty se evidentně podepisuje na stavu mého mozku :-). Dnes jsme šli odevzdat Marušce poctivě kohouty, jako dík za zapůjčené kvočny, díky nimž máme vysezená kuřata a Hugo vezoucí vozíček mi říká “ A Maljánka skáče na Máží!“ „Nene“, já na to, „Už? vždyť je ještě docela mladá, že už by měla říji?“ „Jo“, Hugo na to, „Fakt skáče“. „A kdys to viděl?“ „Když jsem šel plo vozejk“. „Aha a fakt skákala? Zadníma nohama?“ a Hugo zcela pragmaticky „Jo!, ale pčedníma spíš Klálo!“ :-).  Takže už i mé nejmladší dítě mě intelektuálně dohnalo a … předehnalo :-)

A považte, skutečně. Pan domácí nemohl večer podojit, protože naše jalovička Márinka dnes zažila přelomový den. Skákala  na Máří, na Marjánku i na pana domácího. Skákala vehementně a evidentně by moc ráda bejka. Ale bude si muset počkat holka.

A dnes jeden recept na surovinu, která vypadá jak palma, je na záhoně vzrostlá, tyčící se k nebi a čekající, že jí budeme konzumovat běhe celé zimy, pokud dříve neutečou z ohrady krávy nebo nezavítají ve velkém srnky.

Polévka z kadeřávku je velmi rychlá, vitamíny nadupaná, i když některé teplo pozabíjí a chutná. Je na ní potřeba pouze náruč kadeřávkových listů, sůl, bílý pepř, trocha černého pepře, sušené feferonky a půl hrnku smetany. Dále opražená houska na kostičky, česnek a vlašské ořechy. Také nesmíme zapomenout na citronovou šťávu.

Kadeřávkové listy omyjeme, strhneme od košťálu a vložíme do hrnce. Osolíme a přilijeme tolik vody, aby nebyly listy zcela ponořené. Kadeřávek naní tak hutný, jako květák nebo brokolice a proto je potřeba mít na menší množství vody více kadeřávkových listů. Také je nezbytné pro zachování barvy, abychom přilévali vodu již vroucí. Hrnec přiklopíme a necháme chvíli vařit. Stačí 5-10 minut.

Uvařený kadeřávek rozmixujeme ponormým mixérem, přidáme bílý pepř rozdrcený v hmoždíři – pozor, bílý pepř má velmi specifickou chuť, je třeba ochutnat jaké množství je pro každého chutné. Přidáme citronovou šťávu, trochu sušené feferonky, nakrájené vlašské ořechy a nakonec zamícháme smetanu. Polévku podáváme s upraženými kostičkami housky, které jsme promíchali v utřeném česneku.

9 komentářů to “Kadeřávková polévka”

  • Michaela:

    Bojuji první rok se zahrádkou a myslela jsem, že kadeřávku se u nás daří – že jako aspoň něčemu. Otrhala jsem listy na našich cca 40cm rostlinkách a že jdu na polévku, tož hledám nějaký pekný recept – a co nevidím!
    Kadeřávek by tedy měl být minimálně čtyřnásobně vysoký, k nebo se tyčící…

  • pohjitka:

    V testu jsem zaškrtla vedle mlýnku na obili také mlýnek na kávu. Kávu nepiji, ale tříštivý mlýnek na mletí kávy už roky používám na mletí lněného, slunečnicového a dýňového semene, sezamu a máku. Je to velmi rychlé a stačí mlýnek vytřít, nemusí se umývat, protože melu každý den různá semena na doplnění obilovin ke snídani.

    • Průmyslový mlýnek na kávu, takový ten, co byl na samomletí v samoobsluhách, ten se dá také použít na mletí obilí na mouku. Často si ho lidé kupují jako předmlýnek před kamennýmm na obilí.

  • jani:

    Nevím si rady s tou anketou :)) Elektrický mám vařič, troubu, mlýnek na obilí… to jsou rovnou tři nejpotřebnější. Pak myčka nádobí, rychlovarná konvice, robot, kávovar… člověk by začal mít pocit, že ruce snad ani nepoužije :)
    Kadeřávek nám na zahrádce nějaký roste, zkusím to. Nenapadlo mě přilívat vroucí vodu, rozhodně otestuju změnu barevnosti :)

    • No chápu :-) Troubu a sporák, tepelný zdroj, bych asi nepočítala, protože to není otázka záměny za ruce elektřinou. Takže za mě spíš strojky, které šetří čas :-). Myčka tam naopak docela zásadně spadá :). U mě jsou to tři věci, které používám každý den – mlýnek na obilí, robot a ponorný mixér. A kdybych měla volit v jakém pořadí půjdou do stoupy, tak první by šel robot, pak ponorný mixér a mlýnek by nešel :-))).

      • jani:

        Tak nějak… :) V podstatě bychom přežili víceméně plnohodnotně jen s mlýnkem na obilí a taky bych nechtěla zůstat bez mixéru. Robot mám půl roku a dlouho to šlo bez něj a zase by to šlo, bez kávy se taky dá žít, no ale s myčkou bych se loučila asi těžce při naší početné domácnosti… :)) člověk si myslí, že se bez ní obejde, dokud ji nemá a chvíli si to s ní nezkusí. :)

  • hanaka:

    Kadeřávek musím příští rok zkusit zasadit, láká mě moc. Je náročný na pěstování? Potřebuje spíš sluníčko, stín, vláhu, sucho….?

    • Hanko, podle mě je zcela nenáročný. Zaseju, pak kelímek, pak na záhon a už jen pleju. Nezalévám nechávám a on rakto vyroste. A to ho pořád otrhávám a dorůstá…. roste všude, jen jako košťálovina chce výživnou půdu.

      • hanaka:

        Díky moc, letos si dávám trošku víc záležet na přípravě políčka, tak určitě vyzkouším. Vypadá krásně :-)

Přidejte komentář