Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Právě jsem se ocitla zase v období, kdy jsem musela volit, zda něco chci či nechci. A to já nemám ráda. Většinou to jde ve stejných fázích. Přilítne nadšení a netrpělivost, že ho nikdo nesdílí. Pak většinou nějaká akce, z nadšení plynoucí. Pak obava, zda to nebylo unáhlené. Pak zvednuté obočí pana domácího, následované rušením akce a pak smíření, že ideální je stav takový, jaký je a ještě, že k akci nedošlo :-). Ale už jsem velká holka, toto martýrium jsem již prošla mnohokrát a tak se už přistihuji u toho, že se hned zpočátku zarazím a před zahájením akce směřuji rovnou k jejímu konci, šťastná, že opět neprojdu svou smyčkou.

Pro mě je v kuchyni zásadní jeden elektrický spotřebič, a tím je mlýnek na obilí. Zbylé dva – robot a ponorný mixér jsou zbytné. I když se to nezdá, po delším zamyšlení bych rozhodla nechat si kuželku – ponorný mixér a robota bych obětovala. Neudělá nic, co nedokážu ručně. Ovšem ponorný mixér – třeba majonézu z celého vejce bez něj neudělám, přepasíruji vše, ale mám osypky, jen když si to představím. Používám ho na všechny pomazánky, používám ho denně minimálně 2x.

A takový mixér ponorný má v příslušenství i sekáček. Mixérů jsme měli asi pět, postupně měněné na záruku, poslední drží, ale všechny sekáčky šly do roka. Buď se ulomil nahoře nůž, to u moulimexu, nebo dole nůž, to u brauna, nebo praskla nádoba, to u bosche a ety. Poslední před čtvrt rokem a to jsem se už vážně namíchla. Začala jsem se dívat na samotné sekáčky s vlastním zdrojem a skleněnou nádobou .. začala akce nadšení. Ovšem velmi rychle jsem si uvědomila, že jsem dost dlouhou dobu bez něj, a že mnohem jednodušší by bylo, koupit pořádný nůž.  A tak došlo opět k osvobození. Bude nůž – v kombinaci s rukou zcela nenahraditelný pomocník a nebude elektrický sekáček. A tak se ptám v anketě , jak jste na tom, co byste nedali?  Sporák a troubu nepočítám, neboť to není elektrický zdroj, který lze zaměnit za ruce. Maximálně za kamna a tam se zase musí místo elektřiny dávat dřevo. Zajímají mě spotřebiče jako  robot, mixér, elektrický nůž, elektrický otvírák na konzervy, sekáček, mlýnek na mák, mlýnek na kávu, myčka, možná mikrovlnná trouba, ta je asi o čase, nikoli o zdroji atd. atd. Jak říká pan domácí, mikrovlnná trouba patří do fastfoodu a nikoli do kuchyně. :-)

No a dnes velmi dobrá a hutná dýňová pomazánka

Na tuto pomazánku je třeba dýně hokaido. Nikoli jiná dýně. A hokaido proto, že je to dýně dostatečně moučná. Dýni omyjeme, neloupeme a vložíme do nějaké malé zapékací misky, případně do formy na biskupský chlebíček, vymazané olejem. Dýni nakrájíme na velké kusy, zbavíme jadřince a vložíme jen tak do formy. Na dýni nadrolíme čerstvý tymián a položíme ještě snítku. Formu i s dýní dáme do trouby a pečeme na 150°C tak dlouho, dokud není dýně hezky zvenku tmavé a mírně vysušená zevnitř.

Pak necháme dýni zchladnout, vložíme do mísy, přidáme hraškovou majonézu, trochu citronové šťávy a rozmixujeme.  Vznikne nám poměrně hutná pomazánka, chuťově velmi dobrá a výrazná. Dochutíme ještě trochou zeleného pepře a citronové šťávy

Anketu o domácích spotřebičích přenáším na hlavní stránk do levého sloupce.



Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

 

33 Odpovědi to “Hutná dýňová pomazánka”

  • Sára:

    Skvělá inspirace!! Jdu jí hned vyzkoušet. Mám ráda i pomazánky z avokáda, nejlepší dělají v restauraci Black Kale. Doporučuji http://blackkalebar.cz/ :)

  • Bara:

    hm, tak já zaškrtla mražák, jako masožravec, který se masem zásobuje z 90% sám, je to nutnost a pak poslední, že to nepotřebuji, protože např. mouku kupuji, vlastním a denně několikrát používám rychlovartku, ale té bych se vzdala, hlavně v zimě, jinak vlastním pekárnu ale nepoužívám ( nechcete někdo?) a toustovač, ten taky nepoužívám protože to odmítám čistit. a co chci je ponorný mixer, vím že se bez něj obejdu když ho do teď nemám, ale taky vím, že jsem o mnoho pochutin ochucena, pasírovat třeba prostě nehodlám….
    když to vezmu plošně na celou domácnost, tak toho máme oproti mediálně proklamovaného standartu minimum, čeho bych se určitě nevzdala je pračka, PC, mobil, ten zmiňovaný mražák a dokud bude v obýváku místo vysněné dřevěné podlahy koberec, tak vysavače. Po nastěhování do domu, jsme neměli elektrického krom mobilů a PC nic ( rychlovarku nepobíraly staré el. rozvody ), ale měli jsme třeba plynový vařič, který se používal místo kachláků v období tepla, to mi připomíná, že bych se i vzdala el. sporáku a trouby, kdyby nebyl letos problém s kachláky, určitě bych ale na léto pořídila plyn..
    chtěli bychom se el. osamostatnit, takže už v tom mám jasno delší čas, pokud nechci být závislá na dodavatelích, tak nesmím být v prvé řadě závislá na spotřebičích…

  • A ještě k té varné konvici – když se vám v létě nebude chtít kvůli čaji zatápět v kamnech, zkuste vařič „dřívkáč“ :-): http://www.youtube.com/watch?v=MlUp_KWsTCI&noredirect=1

  • Tak nevím jak to říct – čím dál víc mám obavy z naší závislosti na okolí (energie/voda/potraviny) a veškeré moje snažení už několik let směřuje k rozvoji naší soběstačnosti – i když si členové rodiny občas ťukají na čelo :-). Takže když nad tím tak přemýšlím, tak asi nenahraditelný pro mě bude obyčejný ruční mlýnek na mák – protože na něm si obilí dokážu vždycky nějak namlet. A z el. spotřebičů si překvapivě nejvíce cením taky mlýnku na obilí :-). Všechno ostatní jde podle mě v pohodě nahradit těma ručičkama – třeba praní – nezkoušeli jste kombinaci vana + gumový zvon?

  • georgiana:

    Hezka anketa! To co napisu, bych pred dvema lety myslela, ze nikdy nenapisu – nezbytna je u me mikrovlnka. Pecicky na nahrivani zad (kojeneckeho briska…)se v obycejne troube nahrivaji velmi spatne a dlouho, v mw to mate za pul minuty…a cas se pocita. Ostatni vareni/ohrivani lze vzdy vyresit bez ni, ale na pecicky se mw proste hodi. I kdyz, treba prijde cas, kdy pecicky uz nebudou potreba, a pak pujde i mikrovlnka. No, a co se tedy vareni tyce, nechci se vzdat mixeru/slehace a robotu, i kdyz mym svalum na rukou by to jiste prospelo.

  • Ivastepan:

    Tak u nás doma se používá mikrovlnka jen na ranní kakao pro nejmladšího,protože jak není do minuty na stole je zle:-).Občas vytáhnem toustovač,a ještě používám ze seznamu mrazák.I když zjišťuju,že poslední dobou radši zavářim než mrazim.Ale je to vzácný svatební dar,tak z domu ho nedám.
    Jinak myčka-ruce,dřez a dobrovolně,mlýnek na maso,mák a strouhanku taky pouze ruční.Ostatní vymoženosti ani nevlastním,ale pokukuju po mixeru,protože na pasírování mi občas síla už prostě nestačí.
    A mlýnek na obilí,jsem asi jedna z mála ale právě se chystám koupit si ruční.A moc se těším.
    V říjnu jsem opět nastoupila po mateřský dovolený do pracovního procesu,a jsem sama hrdá na to,že co jsem se tady u vás za ty krásný roky naučila prostě zvládnu i při tom kolotoči.Sobotní pečení chleba si o to víc užívám.

  • SarkaCGY:

    Tak jsem zaškrtla mlýnek na mouku a Remosku. Přišla mi ta Remoska taková zapomenutá. A přitom právě ona u nás nahradila elektrickou troubu a peče nám teď chléb a všechno ostatní.

    Mikrovlnku jsem dala na půdu, protože na ni nebylo místo. Je tam už rok a nikdo se neptal, kde je. Robot v létě po 24 letech služby ukončil svou činnost. Nový kupovat nebudu. Máme el.kráječ, ale používáme nůž. Máme sekačku na trávu, ale sečeme kosou. Pro mnoho lidí to jde s námi beznadějně z kopce. Ve skutečnosti jsme ale právě na cestě na kopec.

  • Klaris:

    já zaškrtla tři – ponorný mixér – děti ač odmala trénované na zeleninu, prostě půlku sortimentu nejí, tak dělám krémové polévky.
    rychlovarka – no já vím celé roky jsme měli doma taky jen pískací, jenže jsme měli plyn a to vaří rychleji než sklokeramika (a já pořád sním o tom, že krb předěláme na kamna a bude na nich teplá voda pořád)
    a pekárna – nepeču v ní, (teda včera jo, neb jsme v ní to těsto prostě zapomněla a v 10 s emi už nechtělo vymazívat formy), ale jsme ráda, že mi těsto umíchá, jinak by u nás chleba ani pizza asi nebyly..Ručně – mě z toho bolí ruka, a robot nemám a ruční hnětač to neutáhne (na těstě na pizzu jsem si jeden odrovnala)

  • hanaka:

    A teď jsem si ještě vzpomněla, že na sýraření používám el. zavařovací hrnec – ten bych asi taky nedala, protože na sýry pasteruju a je fajn, jak mi to hlídá teplotu a nic se mi nepřichytí, používám to vlastně jako takový minipaster.

    • Hanko, trochu jsem osolila robota a trochu jsem opálila v převodovce jedno silikonové ozubené kolečko, které je tam kvůli lide, kteří robota občas trochu osolí, tak aby se nekousla kovová kolečka. Už to znám, už to dělám podruhé. Právě jsem objednala kolečko a než přijde, jsem bez robota a mám tu asi 3 litry smetany. Za chvíli jdu na to, tak to změřím a napíšu. :-)

      • hanaka:

        Tak to jsem fakt zvědavá, 3 litry je dost. Díky moc, jsi úžasná :-)

        • Tak už to máme. Je to ze 3 litrů smetany, ale množství asi není zcela důležité, i kdyby bylo pět litrů, udělalo by se to velmi podobně rychle. Máslo bylo hotové za 12,3 minuty :-) tady je link na video, které jsem vložila do článku o másle https://conovehonakopci.cz/?p=123

          tady pouze fotka

          • hanaka:

            Tak první co jsem udělala po příjezdu do práce, zapla počítač a nevěřím svým očím. 12,3 minuty? Geniální :-) A moc se mi líbí odhodlanost s jakou dítko máslo tluče. Tím tedy pro mě potřeba robota zcela padá… Díky díky moc! Škoda, že jsem zrovna včera definitivně zasušila krávu, ale tak zas mám 2 měsíce na to, sehnat nerezový tlouk :-) Výborný, fakt díky za plodnou diskuzi. Jo a mimochodem, napadl mě hned další zbytný nezbytný spotřebič – odstředivka? :-)

            • No :-), na to jsme zapomněli odstředivka. No, je to o prioritách, vždy. U nás nemáme lednici a mrazák, takže v létě jsme se smetanou nahraní a odstředivka je jediná šance, jak něco zapnout na pár minut 2x týdně a mít vystaráno na celý týden s máslem. V zimě sbírám, to na odstředivku kašlu. Určitě jsou super ruční odstředivky, sama bych si takovou zase pořídila, pokud by byla nová. Ty staré jsou bohužel tak orezlé, že to nelze. Odstředí se jednou a šmitec. Pak už tam jsou spóry a místo smetany je kaše.

              • hanaka:

                :-) Já ji zatím nemám, smetanu sbírám, ale někdy mě mrzí, že neseberu všechno a je to takové zdlouhavé. Po ručních jsem se dívala dlouho, ale všechno staré… No a teď, když mi odpadla potřeba robota, tak do ní půjdu určitě. Tak vlastně zjišťuju, že hodně spotřebičů se u mě váže ke zpracování mléka :-)

                • dolomiti:

                  A jak jí sbíráte? Jen se ptám :-D

                  • hanaka:

                    Nechám mléko v lednici ustát v nerez kýbli do druhého dne, pak sbírám normálně lžící povrchu. Když je mléko v lednici třeba 2 dny, je smetana ještě hustší a sbírá se líp. No a vidíte – lednička! :-)

              • Jiri Dokulil:

                No jo, lednice, jak to bez ní vůbec můžete zvládat?
                Lítat pořád do sklepa … a ty myši ve sklepě…

                • Nene, to chápete blbě :-). Myši tam nejsou, mají tam průchod kočky. A hlavně, co je důležitý, vlastně tam skoro nechodíme. Má špaletový kuchyňský okno, tam je máslo a sklenice s mlíkem. Jinak ve sklepě je jen mlíko v konvi a sýry. Jinak nepotřebujeme na nic chlad. Zkuste nadhodit na co bychom lednici potřebovali. Maso nejíme, mléčné je denně čerstvé, sýry k přímé spotřebě, mlíko a máslo za oknem, jídlo denně vařené…. na co lednici? :-)

  • hanaka:

    Toto je moc zajímavé téma, já se nadtím zrovna teď hodně zamýšlím. Během pár dní mi doputuje mlýnek na obilí :-), tak snad potom to bude věc opravdu nezbytná, zatím jsem ho nezaškrtla, protože nemůžu hodnotit. Neobejdu se taky bez ponorného mixéru, nepoužívám ho sice tolik jako u vás, protože nejsme úplně pomazánkový, ale jeho potřebu jsem pocítila poprvé letos, kdy jsem měla domácí tvaroh. Na nepečené tvarohové dezerty, i tvaroh do buchet, zkrátka aby nebyl hrudkový úplně geniální a teď už bych ho z ruky nedala. To totiž opravdu rukama neudělám. Pak u nás mrazák, baví mě v zimě ovoce do buchet a pak, protože u nás je pan domácí masožravec, tak jako úložiště vlastního masa. Jinak bych oželela vše. Poslední dobou se hodně zamýšlím nad robotem a právě řeším, jestli je to opravdu nutné, či nikoliv. Jediné, co mě na tom láká je výroba másla, s tím ručně při větším množství pořád bojuju – jako nouzovku používám domácí pekárnu, ale ta má právě už s litrem smetany hodně problém. Jinak pekárna – před pár lety vysněná, dneska už vím, že nechám dosloužit a potřebovat ji pak nebudu. Teď využívám jen na hnětení těsta. Mlýnek na mák, oříšky, strouhanku – vše mám hodně staré a ruční a nemám potřebu to elektrifikovat :-) Zaujala mě v anketě ještě rychlovarná konvice – tu jsme odbourali hned po nastěhování a nikdy se k ní nechci vrátit, přestože kamna zatím nejsou hotový a vařím na sporáku. Prostě mi přijde, že když člověk potřebuje tak strašně urychlit i to vaření vody na čaj, je to už beznědějný případ :-)

    • Pár let jsme neměli nic. Pan domácí byl dost zpocený z mletí obilí. Mlýnek, za ten jsem vděčná velmi. Robot – je to prima, ale rozhodně to jde bez něj. Za mixér ponorný jsem ráda. Když člověk přestane jíst komplet živočišné suroviny a nechce jíst jen soju :-), je ponorný mixér bezvadná výpomoc. Šlo by to určitě pasírovačem… tam nastupuje pohodlí :). Jinak konvice – tu jsme nikdy neměli, rodiče jsou z toho nervózní, protože ráno trvá déle, než je čaj a pro ně káva, ale mám přesně stejný názor. U nás je to rychlovarná konvice a záchod – dva atributy toho, kam až jsme zašli :-). Když venku fouká, že by jeden nikoho nevyhnal, člověk by seděl u kamen a nevylezl ani náhodou. Ovšem na záchod musí. A když chce čaj, musí zatopit. To jsou dvě věci, kterých se odmítáme vzdát ze zásady.
      Mrazák je u nás jednoduchý, pan domácí pozná okamžitě cokoli, co je uvařené ze zmrazených věcí, takže to neexistuje. Jinak vše ostatní mi přijde zbytné. Přidala jsem tu pekárnu :-). Pravda – máslo, nenapadlo mě, jak jednoduché je dělat máslo v robotu. HOdně dobře funguje i ten nerezový tlouk a bandaska co mám. Je to bandaska na 5 litrů a udělaný tlouk z nerezu – kolo o průměru otvoru bandasky, asi 15 cm, v kole jsou díry asi půl cm v průměru a nahoru tyč. do víka bandasky je udělaná dírka. Tímto tloukem je máslo do 15ti minut.

      • hanaka:

        Návštěvy, které se nervózně ošívají, kdeže je ten čaj a proč voda proboha ještě nevaří mě taky baví :-) Takže za konvicí si stojím. Za záchod upřímně říkám, máte můj obdiv, jsem courací typ i v noci a na to bych si asi těžko zvykala, i když neříkám, že bych si nezvykla. A po pravdě řečeno, po rozkopání okolí kolem baráku kvůli čističce, mnohokrát jsem volala, proč jsme se na to nevykašlali a nenechali suchý záchod :-) A přesně jak píšeš v úvodu, člověk časem přehodnotí a učí se zvládnout to počáteční nadšení a netrpělivost. Dneska bych spoustu věcí udělala jinak, i chalupu bych volila jinou, menší :-) Ale pro mě je tím nezvládnutým nadšením jednoznačně již zmiňovaná pekárna, dneska už přemýšlím víc a snažím se to oholit.
        Nezerový tlouk se mi začíná zamlouvat, pořád si totiž říkám, že robot jen kvůli máslu je blbost. Samozřejmě by se hodil i na těsto a jiné, ale jde to i bez něj a tak si říkám, že je to opravdu zbytné. Těch 15min – jaké je to zhruba množství smetany na začátku?

    • dolomiti:

      No no… :-D

    • dolomiti:

      Beznadějnej případ jooo?? A jak to budete dělat, když musíte bejt ve 2:30 v mlíkarně? Vstanete v půldruhý a zatopíte nebo udržujete oheň přes noc? :-)))))))

  • Jiri Dokulil:

    Hmm, myslím, že člověk se lehko obejde bez věcí, na které není zvyklý. Kdo vyrůstal v domácnosti s myčkou, neumí si bez ní život představit. Já tedy ne … vařit se dá určitě i minimalisticky jen se sporákem, pár hrnci a ostrým nožem.

    • Naprosto chápu, že je to hodně těžký, vzdát se něčeho, co člověk považuje jako samozřejmost. Ale možná bych trochu polemizovala. Někdy je tíživost toho, že člověk používá zbytnou věc tak veliká, že se jí zbaví. Jen nahlídnout to, že je to věc zbytná, to je ten nejtěžší moment :-). Ale když o tom přemýšlím, možná bych i ještě trochu oponovala tomu, že když se člověk narodí do něčeho bez něčeho :-), je to pro něj jednodušší. Ovšem zda-li to není naopak. Protože kdo to nemá, často po tom touží. Možná ten, kdo to má, má paradoxně větší šanci právě toho prohlédnutí. Bohužel.

      • Golda:

        Trochu se vmísím do diskuse. Ve výčtu spotřebičů postrádám například pračku. Dlouho jsem ji neměla, prala jsem na valše. Zní to trochu archaicky, ale je to tak. Dnes jsem za ni vděčná, stejně jako za robota, který mi umíchá těsto, nebo mlýnek na obilí. Těžkou prací, která mi v mládí nevadila, jsem si poškodila ruce natolik, že jsem dnes za tyto elektrické pomocníky ráda. Takže to není vždy jen otázka šetření s časem, ale někdy šetření vlastního zdraví.

        • Absolutní souhlas. Já to ovšem směřovala vyloženě do kuchyně. Pro mě osobně je pračka velmi, velmi zásadní pomocník. Ale zjistila jsem to až po třech dětech :-), na ty byla jen valcha a kejvačka. Paradoxně jsem neumřela nad plínama a oblečením, ale ložní prádlo pro šest lidí bylo nad mé síly :-). Pračka a mlýnek dost zásadně šetří fyzický fond. POkud máme plné skříně oblečení a nemáme jednu truhlu na celou rodinu, za mě jednoznačně ano.

  • modramys:

    Ehm, a co kdyz nepotrebuju zadnej? :)

    • Naprostý ideál, palec vzhůru, jdu to tam připsat …. :-)

      • dolomiti:

        Máme novou elektrárnu, tak by byla škoda jí nevyužít ;-) proto beru všechno, ale není možnost :-D

    • No, ehm, :) ale jak to máte s moukou, kupujete jí? a jak to potom tedy vypsat, potřebujete mlýnek nebo ne? Tak jsem tam dala ještě poslední možnost, kdy spotřebič člověk sice nepotřebuje, ale koupí si ho v ceně výrobku.

Přidejte komentář