Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Tak jsme se radovali, jak se nám zima blíží k jaru a šup, je to tu. Venku zima jak v Rusku. Naštěstí nás hřeje poslední týden před přezkoušením, který pravidelně trávíme navyšováním učebních hodin. Dnes to bylo pokračování dějěpisné hry – neméně vypečená hra zeměpisná – na stejném základě. Děti vytvořily kartičky, na téma Evropa. Kartiček je kolem stovky, možná více, jsou esteticky i obsahově velmi zdařilé. Například hned pilotní karta „Itálije“ nás vzala za srdce. Pak následovalo pár stejně hezkých a prim slaví karta „Fincko“, která tak trochu na první pohled připomíná úplně jiné slovo :).  Ovšem svůj účel hra splnila – děti se v evropském zeměpisu orientují po několika hrách o minimálně 200% lépe.

Přišel v tomto mrazu na ohřátí také naše španělská oper Vítek a vznikl velmi zásadní problém. Byla uložena kartička „Severní moře“ k Francii. A tak se po veliké bitce a hádce táži – může patřit kartička Severní moře k Francii? Jak to má kanál La Manche se Severním mořem? Tak to jsme zvědaví, protože jde o hodně bodů :).

No a k dnešní

Domácí nutelle

Zkoušeli jsme různě a dlouho, zkoušeli jsme svůj lis na olej, neloupali, loupali, pařili ořechy, nepařili, dělali s nimi psí kusy, ale tlačilo se to zle a ještě hůře. Nakonec, po zvážení všech pro a proti – úplně jednoduše ručním mixérem. Z neloupaných lískových ořechů, přelitých  smetanou, s přidáním moučkového cukru a trochy vanilky a trochy kvalitního kakaa.

Je to rozhodně hrudkatější než originál nutella. Ovšem není tato hrudkatost nijak nepříjemná. Nutella je chuťově vynikající!

A jak děláte domácí nutellu vy?

20 komentářů to “Domácí nutella”

  • Míša:

    já dnes vyzkoušela nutelu z jablek, je jiná ale i tak výborná, lepší snad než ze švestek
    ZDRAVÁ NUTELA Z JABLEK

    3kg jablek oloupat a nakrájet na kostičky, pak podusit s 1/4 vody. Jakmile změknou přidat 3/4kg cukru
    a zase podusit. Pak rozmixovat a přidat 2 čokoládové pudinky, 10dkg kakaa a opět podusit. Po vypnutí nalámat 1 čokoládu na vaření.
    Naplnit do skleniček a sterilizovat na 80stupňůC asi 15-20minut.

    Vychladlá nutela je výborná natřená na piškotový moučník a posypat rozdrcenými ořechy. Ale také namazaná na pečivo, nebo natřít na vafle, či cukrářské piškoty

  • Anna:

    Domácí nutelu jsem kdysi z ořechů taky zkoušela, ale letos jsem vyzkoušela něco jako nutelu ze švestek, třtinového cukru a kakaa a je to výborný jak na namazání na chleba, tak do jogurtu.

  • Domácí nutellu dělám takhle: http://www.osel.cz/tisk.php?clanek=5790 A aby byly ořechy rozmixované na kaši, doporučuju je předem nasucho opražit v troubě a ještě horké rozmixovat. Nevěřila jsem, ale fakt je z toho jemná kašička. Ta „moje“ nutella je teda kalorická bobma, ale dělám ji v podstatě jen dvakrát ročně (na Vánoce a na Velikonoce), tak to snad tak hrozné není…

  • Markéta:

    Těší mě, že i u vás se intenzita vzdělávání zvyšuje s blížícím se přezkoušením, taky máme za sebou perný týden :))

    A recept na nutellu určitě vyzkouším s dětmi hned zítra, uděláme k snídani radost jejich tatínkovi, který by se po ní utloukl :)

  • Tinka:

    Ahoj Klara,
    ja som robila cosi chutovo podobne nutelle na natieranie na domace vafle – rozmixovala som lieskovce aj so supkou v mixovacej nadobke ponorneho mixera, potom prihodim na vacsie kusy nakrajany banan a mixujem dalej. Ked je z toho hladka hmota, prisypem do toho od oka karob. Dalej nesladim ani nemastim. Stoji za vyskusanie, myslim

  • Helča:

    Schválně jsem se na to zeptala zeměpisáře. A jeho reakce? Smál se: „Nóóo, tam jsou ty hranice takové nejasné… tý jo, to bych měl vědět!“ Je to moc fajn chytrej kluk, tak doufám, že jsem mu tím nezpůsobila nějaký trauma. (Před týdnem jsem do něj chtěla vědět, jestli je geograficky možné, aby na nějakém ostrově rostly švestky … potřebovala jsem to do povídky, myslím, že už se mi bude navždy vyhýbat). Tak třeba se na to při přezkušování ptát nebudou, tím jsme se vždycky ve škole utěšovali (dělám si legraci, vím, že to takhle myšleno nebylo). A jdu zkusit tu nutelu, ač mám asi slabý mixér :(.

  • Zu:

    namiesto sekania sa hodi oriesky nastruhat. a kto nechce mliecny vyrobok tak namiesto smotany avokado. ked sa cukor nahradi medom, je to uplne hladka pasta :-)

  • Když někde něco končí (kanál LM), tak jíné začíná – severní moře. A na tom konci a zároveň začátku je na jednom břehu Anglie, na druhém břehu Francie,tak ano, SM omývá břehy Francie.
    A nutelu udělám synkovi, huž hurá dostal hlad, je zdráv! :-)))

    • Nene Sašo, jde o to, kde začíná průliv La Manche – jestli u Doveru, pak by Severní moře omývalo břehy Francie, anebo nad, na úrovni Belgie či Nizozemí a pak by břehy Francie omýval pouze průliv La Manche a pouze průliv nebo severní moře v něm? :-) Jde o to, kde začíná na severu, ne na východě a západě.

      • U Doveru kanál končí, a severní moře začíná.Pak je potřeba zjistit čí jsou v těchto inkriminovaných bodech výsostné vody :-)

  • No tato reakce je pro Jari i pro RAdku a Fusila. Jasně – podle mapy je tam jednoznačně severní moře … ovšem – je tam kanál La Manche. A jeden z nás severní moře sic uznává, ale to sousedí s kanálem La Manche a nikoli s Francií, se kterou sousedí právě zmíněný kanál. Tudíž otázka zní, pokus Francie sousedí s kanálem, sousedí automaticky se Severním mořem? Neboť např. Severní moře vlité do Atlantiku, nenazývá se více SEverním mořem. Jak je to tedy s entitami – moře a kanál? :-) To je oč tu běží.

    • jari:

      tak jsem se zahloubala do studia a se dočetla: Severní moře je součástí Atlantiku, je to šelfové moře Atlantského oceánu, rovněž tak kanál La Manche je součástí Atlantiku, tož všecko je Atlantik…na kartičku pod Severní moře bych napsala Atlantik a asi bych byla spokojená, ale jenže nevím, jak vaše děti :-)

  • Nutelu dělám trochu jinak, ale kdybych měla svou smetanu, určitě zkusím takto. Já jí dělám taky tyčovým mixerem, oříšky rozmixuju s cukrem, kakaem, přidám slunečnicový olej a dohustím sušeným mlékem.Taky není hladká, ale máme jí rádi :).

  • Fusil:

    Moře na severu Francie je určitě Severní, protože je studené, obzvláště teď v zimě.

  • Lucie T.:

    Ja se uz nejaky ten patek hodlam vyzkouset nasledujici recept – rozmixovat lehce oprazene a slupky zbavene listkove orisky (v podstate z nich udelat oriskove maslo) a osladit ryzovym sladem. Kupujeme takovou to zdravou verzi, ale je hrisne draha! Tak to chceme vyzkouset doma ;) Diky za pripomenuti! Deti budou nadsene :D

  • Radka:

    Na wikipedii je napsané, že Severní moře omývá i břehy Francie ;)
    ale je pravda, že samotnou by mě to nenapadlo.

    Jinak děkuju za recept na nutellu. Zrovna dnes jsem v obchodě zkoumala složení a říkala jsem si, že to prostě koupit nemůžu. Tak zkusím tu domácí :)

  • jari:

    …no pocitově mi Severní moře k Francii nesedí, ale je fakt, že v La Manche a u Calais už to Severní moře je, takže ano, můžou být vedle sebe (teda myslím si)
    P.S. zdá se, že na přezkoušení vašich dětí se vzděláme všichni :-)

Přidejte komentář