Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

[restrict … ]Minulý týden jsme si připadali, jako když jsme dojeli do Arizony a poprvé za celý půlrok pustili v autě klimatizaci, kterou jsme nikdy v životě nikde neměli. Venku cedule 49°C a v autě bylo blaze. Zastavili jsme na parkovišti a přiběhla nějaká Američanka a lomila rukama, že nám cosi teče zpoza auta. Tak jsme si logicky řekli, že klimatizace je rozbitá, a tudíž jí tedy vypneme. Samozřejmě nebyla rozbitá, byla to přebytečná zkondenzovaná voda, ovšem to jsme netušili a zbytek cesty jsme se zažívali pravé Phoenické počasí.  Ovšem letos s jednou změnou, Hugo jezdí poprvé sám na kole a tak jsme každý den v podvečer, po senech, jeli 3 km dolů do rybníka. Na cestě zpátky, na vrcholu kopce,  každý den někdo (někdo kromě pana domácího, který si to metelí pokaždé na koni) poznamenal, že už tam nejede, nebo chce překlápěcí kopec, ale druhý den už zase od rána chodili všichni s balíčkem svého ručníku a á pět minut se ptali, kdy už vyrazíme.

Při poslední návštěvě si dětu vzali k rybníku náš mobilní telefon, protože já jela přes nedaleký obchod pro meloun a Ester si řekla že je dobrý, když už ho máme a je ho mobilní občas ho vyvézt na výlet – asi 10 let stará nokia  a včera jsme zjistili, že ho nemáme, po několika dnech. Doběhla jsem k rybníku, k zastávce po cestě, pod věšák na prádlo, ale telefon nikde. Možná se objeví. Naštěstí z něj nikdo nevolal, byl by to pech, neboť náš tarif čítá deset korun měsíčně a útrata tak činí 120 Kč za rok a tak jsme s očekáváním blokovali telefon a nahlíželi, jaká je momentální útrata, zda ho někdo našel, či nikoli. Zda nám někdo vylepšil náš zákaznický profil, že bychom třeba měli nárok alespoň na nový telefon, díky provolané částce, nicméně nikdo ho asi nenašel, nebo to byl slušný  nálezce, nebo se taky možná neztratil :). Nicméně tím vznikla doma docela zajímavá debata na téma současný trend používání mobilního telefonu a tak vkládáme jednu sociologicky zajímavou anketu – alespoň pro nás, telefonní mimochodníky :)

Máme tedy částečně posečeno, máme polovinu balíků, které potřebujeme, a které jsme včera všechny svezli, aby nám v noci ulítaly všechny plachty a to můžeme být rádi, že neulítaly i balíky. Už stačí jen dodělat seník – dodělat je možná silné slovo, je hotová skica a zakoupené stohovatelné krabičky na hřebíky, aby se všude neválely. Tím jsme se zcela vyčerpali a čekáme, až se seník dodělá :).[/restrict]

A dnes ráno báječné lívance s domácími jahodami a pro toho, kdo nerad či nemůže laktozu, návod, jak si lívance zaměnit za něco chuťově přijatelného bez mléka, vajec a navíc bez tepelné úpravy. Lívance to  nejsou, o tom vůbec není třeba debatovat, ale rozhodně je to dobrý

Potřeba jsou ovesné vločky, mandle – neloupané, jahody, lžička cukru. Výhoda je, že není třeba připravovat ve velkém, nýbrž lze zvlášť v misce. Hotové je to natotata a příprava není nijak složitá.

Do misky vložíme ovesné vločky a zalijeme vodou, trochu vody – aby se vločky jemně nabobtnaly. Stačí nechat ve vodě asi pět minut. Po uplynutí pěti minut vločky s vodou rozmixujeme, přidáme pár neloupaných mandlí a pokračujeme v mixování. Pak přidáme jahody, opět rozmixujeme a nakonec můžeme vmíchat jednu čajovou lžičku cukru.  Ozdobíme nakrájenou jahodou s lístečky máty.

V tomto pokrmu jsou zkombinovány složené sacharidy ve formě ovesných vloček, jednoduché sacharidy ve formě cukru a fruktozy (cukr lze samozřejmě vynechat) a bílkoviny a tuky v ideální formě – ve formě mandlí. Pro toho, kdo má potřebu si občas odpočinout od laktozy je to velmi příjemná změna, která dobře zasytí.

Pokud se vám líbí tento veganský recept, podívejte se na ostatní recepty   jako e-knížka Veganské recepty z kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

Miniaplikace

11 Odpovědi to “Co jíst, když kolega vedle má lívance?”

  • Tinka:

    Co sa tyka lievancov, tak ich robim podla vasho receptu z kvasku, ale miesto mlieka davam do nich vodu. Na chuti ziadna zavada a moze kludne aj kolega odvedla. Dalsia mozna uprava je miesto vajca cast muky nahradit pohankovou a piect sa daju na teflonovej panvici uplne bez tuku. Dietne a pritom skvele jedlo. U nas sa po nich vzdy len tak zaprasi…

  • Lívance jsou krásné, onehda jsem se rozhodla, že taky udělám lívance, a bylo mi z nich těžko (přišla jsem o žlučník), takže to už pro mě není. Napadlo mě, že by bylo ideální, kdyby existovalo něco jako „lívance“ v troubě, ovšem nevím, jak by to dopadlo a hlavně nemám formu, která by šla do trouby vložit. Takže si asi udělám ovesný nákyp a budu si myslet, že jím lívance.-)
    Máte fajn stránky, sleduju je už dlouho a tajně.-)

  • Martamar:

    V našem bezsignálí berem mobil venčit , je to pro ně jediná příležitost jak mu umožnit plnit svou hlavní funkci(teda krom budíka).

  • yaya:

    Chybí mi tam kolonka – do týdne určitě :). Jednou byl ztracený na louce dva měsíce, přístroj fungoval, ale zvláště ráda jsem byla za simku – mám pořád tu první, na to jsem patřičně hrdá, že jsem udržela :).
    Sena máme polovic, balíky v seníku a seník SKORO hotový – to znamená má STŘECHU :)a skoro všechny stěny :)už od loňska tedy stojí nejen na papíře.

  • Alexandra:

    Mám to štěstí telefon vlastnit, ale… Většinu času leží doma. Do lesa a na výlety jej z nějakého podivného důvodu nenosíme. Moc se líbí i naší kočce. Hraje s ním něco jako fotbálek pod postelí :-)
    Hezký vztah k telefonům má moje maminka. Telefon neumí používat, když někdo volá tak nebere. Umí jej vlastně přiložit k uchu a mluviti do něj. Nezapomenu na příhodu jak MT mamince vnutil tatínek, když šla se psem na procházku. telefon jí vypadl. Mamka přesně věděla kde telefon je, ale z neznámých nám důvodů, jí přišlo trapné jej zvedat. Došla domů, tatínkovi nahlásila, kde se asi telefon nachází. Tatínek dle vyprávění na louce telefonek našel. Co z toho plyne. Maminka pohlíží na mobil jako na nástroj ďábla a že každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Tatínek mamce telefon již nepůjčuje.

    • :-) Hezké, to nám připomíná jedno vlákno naší včerejší debaty o tom, jak dědečkovi (jakémukoli) koupili mobil a on ho pak nenosí a permanentně dostává ceres:-))

  • zememeric:

    Mobil by mě moc chyběl, jako osobě samostatně výdělečně činné…..- i když……bývávalo……poslední dobou je „tak moc práce“ , že ho už tak nějak přestávám potřebovat, stejně nikdo pracovně nevolá…… – a počasí – to už snad ani nekomentuju…..

  • Fearn:

    Že telefon nemám, většinou zjistím tak druhej den, ale zato se mi stává, že s sebou ze zvyku, spolu s klíčema a peněženkou, tahám úplně vybitej mobil:) Jak dlouho bejvá vybitej, nemám tušení…ale hlavně že ho mám s sebou, že? :)

  • Ať se přizná ten, kdo napsal nezjistím, nemám ho. Eliška si s ním chce dát rande :)

Přidejte komentář