Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Tak co? Co vánoce? Dobrý? Napečeno? Uklizeno? Vyzdobeno? Tak to je bezva, to patříte letos přesně do té skupiny, do které my nikoliv! Letos mi to došlo nikoli až po upečení deseti kil cukroví, nýbrž hned po druhém druhu – totiž po těchto vanilkových rohlíčcích. Před tím jsem stihla ještě báječné pomerančové hvězdičky a na ty dám recept zítra. Před čím že? Před tím, než mi to došlo. Že másla je každý den půl kila, Mariím chutná seno, a tak není kam spěchat. Hezky si to rozvrhneme pěkně do celého roku.   Na výzdobu jsme obětovali moho nocí sněním o výrobě tématických slaměných a vizovických ozdob, vkusných a krásných a v realitě jsme tomu věnovali 31 Kč na barevné papíry, ze kterých děti udělaly dlouhý řetěz. A atmosféra je báječná. Přesně 70 metrů pod námi končí bezsněhová zóna. My jsme již v zóně sněhová, takže bordel je pod sněhem a atmosféra se udělala sama. Děti nás navíc přemluvily jít na vánoční trh, který sestával z dvaceti stánků s ponožkama a rukavicema, jeden stánek se svařákem a dva se jmelím. A tak jsme skončili vánočně na Bowlingu. Máme tu báječný, kam pouští hráče v pohorách a nevadí jim, když si malé děti berou ty největší koule a snaží se ke kuželkám dostat skrz prostředek dráhy. Na půllitrovou malinovku a vyzvednout stolní hru na poště, kterou jsme dostali jako  dárek.  Mimochodem, když jsme ráno šli, koně byli na pastvině u čtyř hromádek sena. Děti se rozhlédly a pravily: “ Vidíte, hezky to mají rozdělený, u jedný jsou kobyly, u druhý chlapi, u třetí jsou chudinky a u čtvrtý jsou sobecký  mimokolektivové!“ Pan domácí byl nadšen. :)

Přemýšlela jsem, jestli je ještě někdo, koho potěší nový recept na vanilkové rohlíčky a uklidnila se, že rozhodně ano, pokud ten, kdo je nemá, neřekne si – už to nemá cenu a nenechá to až na jindy :).

Dnešní vanilkové rohlíčky jsou podle receptu Anuše Kejřové,  z její zlaté úsporné kuchařky. Je to kniha, kterou jsem kdysi dostala jako dárek z Nakladatelství Motto a tak k ní mám takový nějaký kladný vztah. Ráda z ní vařím a těší mě, že název „úsporná“, nemá jen tak pro nic za nic. Letos například jsem potřebovala uspořit vejce. A díky Anuši se povedlo.

Rohlíčky jsou to velmi jemné a křehké, bezvaječné. Na rozdíl od Anuše jsem použila celozrnnou pšeničnou mouku. Díky tomu nejsou rohlíčky bělostné, ale běžně tmavé, jako z celozrné mouky.

Na rohlíčky je  třeba: 240  g mouky, 200 g másla, 120 g práškového cukru, lžíce cukru s naloženou vanilkou, 110 g mandlí, vanilkový cukr na obalení – práškový s vanilkou.

Všechny suroviny smícháme dohromady, máslo změklé, madle spařené, oloupané a najemno namleté. Vše velmi dobře prohněteme a zabalíme do chladu. Těsto nechávám přes noc rozležet a po této době tvarujeme co nejkulatější rohlíčky, které pečeme v troubě s mírnou teplotou – cca 160°C s hlídáme, aby se nespálily. Ještě teplé, ale nikoli horké, odendáme z plechu a obalíme v cukru.

Anuše Kejřová píše: „Čím starší, tím lepší!“… bohužel, nemohu posoudit :-)

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

8 komentářů to “Vanilkové rohlíčky podle Anuše Kejřové”

  • Ahoj, určitě souhlasím.

  • bara:

    To je klasika :)

    paketo.cz

  • Vlasta:

    Ahoj, kuchařku A.Kejřové mám po mamince, vydání je z r. 1926, to bylo mojí mamince 13 let, takže asi spíš po babičce. Moc podle ní nevařím, spíš jí chovám jako památku. Přeju krásné vánoce. V

  • hanakol:

    Je fakt, že tady na jižní Moravě bojujeme každý rok o sníh, protože bez něj jaksi není zima (a pak ani úroda na jaře) to pravé ořechové. Jen loni jsem si tak trochu připadala, že nevím co chci, protože v dubnu už jsem při pohledu z okna mlátila hlavou do zdi a lámala hrablo na sníh vzteky o koleno.

  • zememeric:

    no jo, vy se máte, u nás je jaro… na Velikonoce padal sníh a bylo bílo, tak co vlastně chceme. Ale pro kapra jsem musel v rybníku na zahradě dopolko sekerou vymlátit díru…a ted jsem ji byl obnovit, aby mohl dýchat, mrzne tak, že násada od koštěte nestačila…..a to jsme na dolním toku orlice, skoro v polabí… ale ten sníh, to Vám závidíme….

  • irresistible:

    Tuhle kucharku zboznuju, mame ji doma po prababicce, vydani snad z 30. let. Jako dite jsem zboznovala cist recepty o uprave raku, zab, atd, prislo mi to velice exoticke:-) V knizce byly taky zalozene ruzne stare papirky, uctenky apod. Nejradsi jsem mela vzkaz od nekoho, komu pradedovy kravy spasly kus louky a dotycny po nem chtel zaplatit vzniklou skodu, jinak ze ho da k soudu:-) Taky se mi libila mira koflik, nikdy jsem nevedela, kolik to je:-)

  • hanaka:

    Ha, tak to jsi se dneska přesně trefila! Já totiž došla k tomu samému závěru, jen tedy přiznávám, že tomu předcházel asi 10 minutový zkrat, kdy jsem byla za děsnou chudinku, které nikdo nepomůže, které nikdo nerozumí….a ještě si pan domácí dovolí požádat o cukroví, které jsem tak pracně napekla a ono se to sežere ještě dřív, než Vánoce začnou :-) Ale zaskočena sama sebou a svou reakcí jsem pak jako každý rok došla k tomu stejnému závěru, že je to přece jedno, kdy se cukroví upeče a kdy se sní, hlavně, že na to máme zrovna chuť. A když bude, tak ho upečeme třeba na Velikonoce! A pan domácí se radoval, že je zase všechno jak má být a cukroví je na stole :-) A taky tady bylo dneska nádherně, sněhu máme pomálu, zato jako jediná vesnice široko daleko, protože jinde je zeleno jak na jaře a každý, kdo nás dnes navštívil udiveně kroutil hlavou, že je to tady jak v jiném světě, protože modro, obří jinovatka a sníh. A vanilkový rohlíčky máme letos báječný, protože s vanilkovými lusky přišel na ochutnání i extrakt a tak jsem to do těsta všechno dala, ještě s jedním vyškráblým luskem a cukrem s rozmixovanou vanilkou a voní to prostě úžasně :-)
    Zdravíme na kopec!

  • hanakol:

    Jéžiš, vy se máte. Jestli nenasněží, tak se z dětí zblázním. Každé ráno se při pohledu z okna radují přesně do té doby, než jim dojde, že to, co vidí, není sníh ale jinovatka.

Přidejte komentář