Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Také máte po zimě spoustu česneku a už ho máte mnoho nasušeného a mnoho zavařeného a nechce se vám dělat pasta jen se solí? Veškeré takové zpracování česneku je již v tomto článku. Nabízím další možnost a tou je česnek připravený k okamžitému použití s tím bonusem, že není konzervovaný solí. Čím tedy? Utřený česnek na pastu se konzervuje v tomto případě olejem. Lze použít olej olivový, lze použít také slunečnicový.

Navíc – tuto pastu je velmi vhodné ochutit i jinými surovinami. Pokud nemáte ani česnek, ani medvědí česnek, není nic jednoduššího, než se podívat na mapu svého okolí, kde by se dal sehnat. Na fotkách lze vidět česnekovou pastu se zeleným pepřem, paprikovými floky a sušenou feferonkou, nebo právě aktuální zbývající česnek po zimě spolu s česnekem medvědím. I zde se samozřejmě fantazii meze nekladou. Česnek připravený tímto způsobem neztratí svou barvu, zůstává hezky světlý  – pokud díky ostatním surovinám nepřejme jejich barvu a je třeba – pokud ho máme větší množství, nechávat si v kuchyni pro přímé použití jen malou skleničku a zbytek uchovávat v chladu.

Pastu vytvoříme tak, že česnek nejprve oloupeme, například podle tohoto návodu.

Pak si připravíme buď prkénko a nůže – nejlepší možnost pro zachování všech aromatických látek – prostě česnek utřít klasickým způsobem nožem – ovšem ruku na srdce, mnozí z nás se části aromatických látek při zpacování mých 5 kg česneku rádi vzdají.

Pak nezbývá než použít mixér – klasický stacionární, ruční ponorný nebo sekáček k mixéru.

Vložíme stroužky česneku do sekáčku a přilijeme olej – asi do 1/3 množství česneku. Můžeme přidat i ostatní suroviny – pepř, paprikové floky, feferonky, česnek medvědí, bazalku, atd. atd.

Vše rozmixujeme a naplníme do malých skleniček. Uzavřeme a uschováme v chladu.

18 komentářů to “Domácí česneková pasta bez soli”

  • Anna Kuhnova:

    Kamarádka našla místo ,kde roste obrovská spousta medvědi ji česneku , tak jsem vděčná za vaše rady a recepty je úžasný zatím jsem ho dala na míchaná vajíčka a do tvarohu udělám zásobu na zimu bude to i vhodný dáreček pro známé a hlavně zdravý

  • Ludwig:

    Tuhle pastu delam uz dlouho, naucil jsem se ji kdysi pred lety od jednoho Itala. Proste oloupany cesnek (bile stroucky, nemyslim ten zeleny medvedi) se rozmixuje tycovym mixerem v olivovem oleji.. Pote se to skladuje v lednici. Akorat ze po nekolika tydnech ci mesicich to pomerne ztmavne, a trochu to zmeni i chut. Nevite co tam pridat aby to tak netmavlo? Je to takove zlutohnede ztmavnti, opticky to neni nijak pekne.. Zkousel jsem pridavek soli, ten tomu tmavnuti nezabranil. Mam zkusit nejaky antioxidant, treba kyselinu citronovou? Neco moc jedovatyho tam samozrejme pridavat nechci.
    Jinak kdyz se zasobim cesnekem na zimu, tak na podzim udelam asi z poloviny tyhle pasty, a druhou polovinu oloupu a sup s tim do mrazaku. Zabere to sice hodne mista, ale chutove je to na jare uplna pecka, jako cerstvy..
    Par minut nechat roztat a prolisovat a do jidla.. mnam.

  • majda:

    da se prosim uchovat toto vsecko tak, aby to nemuselo byt v lednici? s mym schranitelskym-bylinkovym magorismem mi prestava stacit lednice a to jaro teprve zaclo :(

  • lucka:

    Já tak podobně zpracovávám kopr, bazalku a nať koriandru, když nemám čas z bazalky dělat klasické pesto a kopr chci uchovat i v zimě v původní kvalitě. Tam ale přidám i tu sůl, jinak bych se právě bála toho zkvašení. Dávám si to do malých skleniček, prosolím, zaleju olivovým olejem a po celou zimu přidávám nějen na topinky a do salátů.
    Lucka

  • Gazela:

    Paní Kláro, moc děkuji za recept. Letos mi zbylo hodně česneku, nějaký jsem už dala do oleje a přemýšlela jsem o česnekové pastě se solí,ale ta sůl mi tam vadila. Váš předpis přišel jako na zavolanou! V sobotu jsem zpracovala polovinu a zítra se chystám na druhou půlku, protože už hodně vyráží. Jenom mě ještě zajímá, jak dlouho mohu asi počítat, že pasta vydrží v lednici?
    Děkuji za odpověď a přeji hezký jarní večer.

  • jozefina:

    ráda bych se podělila o mém teceptu jak uchovat a zamrazit medvědí česnek.Na saláty a na cheba poze jemně nasekat a promíchat olivovým olejem a dát do plastových krabic uložit do lednice ,dobře se pak to z lednice nabíra .Také je způsob ještě rozsekat v robotu prosolit mořskou solí a pak opět promíchat olejem a zamrazit dělám to po léta a mám z tím dobré zkušenosti zde přikládám fota také tinktůru každý rok vyrábím i pasty

  • Anonym:

    Díky moc za recept. Už minulý rok jsme přemýšleli, jak česnek medvědí uchovat na delší dobu a pasta nás teda nikoho nenapadla:-) Bezva řešení, Kláro! Mějte se!!

  • B.:

    Myslíte, že je možné pastu udělat čistě jen z medvědího česneku, včetně cibulek? Mám ho k dispozici spousty a ráda bych ro uchovala déle. Předpokládám, že konzervace olejem by v tomhle případě neměla být problém.

  • blanka:

    Ahoj, vsechny zdravim, rada vas tu ctu, obdivuju stranky – trochu nechpau, jak je mozne zvladat domacnost, hospodarstvi, deti a jeste tu tvorit stranky, vsechno popisovat, davat rady, odpovidat v diksusi… Torochu mimo mu mozecek :-)) – klobouk dolu… Tentokrat se budu snazit teda prispet troskou do mlyna i ja, treba z toho nekdo bude mit uzitek. Jedna se medvedi cesnek ajeho zpracovani – zacina prave doba jeho rustu. A vzhledem k tomu, ze v mem okoli ho rostou plantaze, tak si ho uzivame, jak cerstva, tak pak po cely roz zpracovany.
    1. natrham tasku medvediho cesneku. Doma properu, tak nejak roztresu na papirove uterky a necham trochu oschnout. Pak prijde faze priserna, a to ho nakrajet – nasekat nadrobno… no travim s tim vzdycky jedno odpoledne, je to pekna drbacka. Zkousela jsem uz v masince na sekani zeleniny, v mixeru, jo jde to taky, ale pusti tomoc stavy, lepi se to na steny, neni to uplne idealni, rucne je to nejlepsi – v tom vyslednem produktu. No a mezitim si vyndam z lednice 2-3 kostky masla, aby zmeklo. Kdyz je medvedi cesnek nakrajeny, resp. nasekany – jdu na nej sekackem, tak ho dam do misy, k nemu pripravene maslo – podle mnozstvi, proste aby to nebylo moc maslove, spis cesnekove, aby maslo bylo spis pojidlo. Smicham, uhnetu velikou zelenobilou kouli :-)). No a pak nastriham ctverecky alobalu, lzici z te koule odkrajuju male porce, kazdou do toho alobalu zabalim. Vsechny alobalove kulicky pak strcim do sacku a soupnu do mrazaku. A mame medvedi cesnek na cely rok, do dalsi sezony. Pridavam do polevek, do zeleninovych jidel, do omacek, do ryze, do nudli, na brambory, do pomazanek, kdyz pecem pstruhy, tak kazdy rybce strcim do briska jednu kulicku, na maso misto bylinkoveho masla atd.. Fantazii se meze nekladou. Skvely to je… :-)
    2. Olej z medvediho cesneku: normalni olivovy olej, lahev, naliju do zavarovacky od okurek, naskladam do nej listy medvediho cesneku, celen, potrhane, jak se to hodi, asi tak hrst. Olej musi byt po okraj sklenice. Pretahnu potravinarskou folii, pevne zavickuju, strcim do papitoveho sacku, aby byl olej porad ve tme a pak do lednice. Do lednice proto, ze kdyz jsem to jednou nechala venku,mi to zacalo ve sklenici mirne bublinkovat, mozna nejak kvasit, precejen to jsou liste cerstve. Takze jsem to vyresila lednici, tam je to v poradku.Necham to tam tak mesic, dva… Pak vyndam precedim do lahve… A lijeme, na cokoli, bageta, chleba, pridavam do jidel, pouziti taky univerzalni, proste tam, kde na to mame chut. Vynikajici… Stejnym zpusobem si delam i jine oleje, feferonkovy ale delam ze susenych nalamanach feferonek, ten nemusi do lednice, jen do tmy, radsi. Klidne feferonky necham macet v oleji i pul roku. Proste nezdodelame predchozi olej.
    To je ode mne vse, treba nekdo z vas to bue chtit zkusit.
    Mejte se krasne a preju vsechno dobre !!!

  • Maru:

    Díky za recept, chci se zeptat, na co pak používáte výsledný produkt? Umím si představit jen dát ho trochu do polévky a nebo při pečení masa/zeleniny…Ale přijde mi, že spotřeba je moc malá. Ráda bych takto zpracovala medvědí česnek, ale vlastně nevím, co potom s tou tekutou konzistencí:) Díky za inspiraci:)

    • Maruško, není to tekuté, je to konzistence jako pasta, dá se normálně nabírat lžičkou a na lžičce stojí, neteče z ní. Takže do pomazánky tvarohové – rozmixovat ponorným mixérem, do polévky, dnes do zeleniny – kopřivy, bršlice, mrkev, pórek, cibule a tento česnek, do guláše – ideální. Do všeho, do čeho se roztírá česnek a nevadí tam trochu oleje. Je to pohodlné – okamžitě připravené k použití. Někdy ovšem česnek spolu s olejem kvasí, proto je dobré to uschovávat opravdu v chladu a navíc si dělat takové množství, které člvoěk je schopen spotřebovat třeba do dvou měsíců. Prostě malá sklenička. Ale garantuji vám, pokud alespoň 5x týdně vaříte teplá jídla plus pomazánky s česnekem, tím, že je takto okamžitě k použití, rozhodně ho spotřebujete. Zapomněla jsem – ještě na topinky :)

      • Maru:

        Kláro, děkuju, už je mi to jasnější:)
        Tak bezva, nejspíš se do toho o víkendu pustím. Jelikož vařím každý den, a topinky s česnekem miluju, tak to asi brzo padne:DD

  • jay62:

    ahoj Klarko, chtela jsem se zeptat, zda je mozne cesnek poslat postou na cesku adresu, pripadne nejakou cesnekovou pastu?? Jay

    • Jay, určitě by šel, ale asi lépe česneková pasta. Tento jarní česnek už je značně problematický v tom, že ho člověk musí oloupat, aby viděl, jestli jsou hezké stroužky, některé, tak 5% už nejsou dobré, některé přešly mrazem a jsou žluté. Proto bych asi raděj pastu.

      • jay62:

        ja bych teda brala i tu pastu..kdybys mi na mail napsala nejakou cenu??? jedeme na Velikonoce do CR, tak bych si to tam vyzvedla…a nejaky poradny cesky cesnek mit budes letos???

Přidejte komentář