Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Právě proto, že je jaro, všude spoustu práce (čímž netvrdím, že se nás to týká:-))a hlavně, všude spoustu vajec, je potřeba nějak hezky spojit praktické s užitečným a vejce sázet do každého jídla v neomezeném množství :). Cholesterol necholesterol, však až si všechny pipky sednou, zase vejce nebudou a tělo to přirozeně vyrovná. Dnes navíc návod na to, jak využít vajíčka pro velmi rychlé jídlo, které je ovšem také příjemné v tom, že se dá udělat v přitažlivé formě.

Recepty na klasickou omeletu můžete na stránkách najít zde a také tady.  Složení omelety – klasické omelety je ve všech případech podobné. Někdy lze přidat hrášek, jako v následujícím případě, lze přidat medvědí česnek, pažitku, petrželku, jarní cibulku, olivy, cokoli, co je každému po chuti.

A v čem se tedy liší? Klasická omeleta je smažená na pánvi, na cibulce. Dnešní omeleta – o stejném složení , má výhodu v tom, že není smažená, není dělaná na tuku.

První verze je omeleta pečená ve formě na linecké koše. Použít lze samozřejmě jakoukoli jinou formu. Na dvě formy této velikosti jsou třeba 2 vejce, 100 ml mléka, 2,5 lžíce strouhanky, 2,5 lžíce celozrnné mouky, sůl a půlka cibulky.

Vejce rozkvedláme v misce, přidáme strouhanku, mouku, sůl, cibulku, mléko a vše pečlivě promícháme. Nalijeme do vymazaných forem, které postavíme na plech a dáme péci do trouby. Peče se cca 15 minut na 180°C. Velmi dobře se vyklápí.

Druhá verze je simulací vajec, která nám dělal táta kdysi v mikrovlnce. Mikrovlnku nemáme, proto simulace. Stejné množství – viz výše, (toto množství – ze dvou vajec, na jednu vysokou sklenici)  se rozkvedlá nikoli ve formě, nýbrž ve vysoké sklenici – nevymazané – pokud možno alespoň malinko ohnivzdorné – ikea sklenice evidentně jsou :) a vloží se na plech do trouby.

Během pečení se vejce krásně zvednou a rostou vzhůru po sklenici . Udělá velikou čepici mimo sklenici a jakmile hmota zhnědne, vyndáme, položíme na talíř a můžeme přidat opět co hrdlo ráčí. Opečené brambory, zeleninový salát, majonézu, cokoli. Lze čímkoli polít – ovšem ideální je podávat ihned z trouby. Omeleta je krásně zvedlá a kouří se z ní.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

2 Odpovědi to “Rychlá omeleta v efektní formě”

  • Jó, omelety. Klasická večeře, když není čas na nic… Díky za tip na omeletu v troubě, to stojí za vyzkoušení!

  • hanaka:

    Paráda, inspirace na dnešní oběd :-) Vajec máme taky kopu, se sázením vyčkávám, ještě ráno pěkně mrzne, ale za okny už se to plní sazeničkami. A krásný formičky – ty košíky, musím pořídit :-) Hrášku mám ještě plnej mrazák od loňska, cpu ho kam se dá, tak dík za další tip!

Přidejte komentář