Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Tak přesně v ten moment, kdy jsem psala minulý příspěvek o tom, jací jsme špatní prodejní obchodníci, měl pan domácí přesně  čtyři hodiny v oběhu inzerát na své motorové vidle. Malotraktor už si tu dlouho pobyl, pan domácí vyměnil stáj a tak se rozhodl poslat svého pomocníka dál. O pomocníka se příliš nestaral, jednou byl na jakési generálce motoru přes zimu, jednou mu koupil čelák, právě aby splňoval funkci vidlí a jinak nic moc. U zrcátek odpadla zrcadla, u světel krytky, u kol pár šroubů, brzy bude po baterce a startér taky bude třeba brzy měnit. Výfuk je třeba přivařit už rok.

A tak jsme si řekli, dáme inzerát, jinak se k opravám nerozhoupeme. „Než někdo zavolá, dáme ho do kupy“.  A tak jsme zhruba v poledne podali inzerát. Ale já jako špatná sekretářka jsem napsala špatně název. Toho si všiml kole šesté pan domácí a asi za deset minut po opravě názvu  volal první telefon. Volal kdosi od Semil, že se na traktor přijede podívat, a že hned. A protože po těchto malých je celkem sháňka, navíc česká výroba, čekali jsme, že se prodá, ale že tak brzy nás ani nenapadlo. Pan domácí vyběhl a přivařil ten vejfuk.

Až jsem si říkala – ještě jich zavolá deset a traktor bude jako novej :)  Přijeli na devátou, všude tma jak v pytli, syn, otec, děd a procházeli kolem traktůrku, s baterkou, mračili se, poukazovali na chyby, čímž nás upozornili na to, co tomu ještě schází. A že si ho vezmou, ale bez čelního nakladače, a že je drahý a neprodejný. Tak jsme je zase vyprovodili s hezkou dobrou nocí a šťastnou cestou do Semil. A hned jak odjeli, volal chlapík z Českých Budějic. Jestli si ho vzali  – volal již jednou, během jejich návštěvy. A když jsme řekli, že nikoli, řekl, že bere plaťák a jede.

„Kam?“ Ptal se pan domácí?“K vám!“ Pro traktor. Úplně bylo vidět, jak pan domácí cepení. Zůstal stát s telefonem v ruce a říkal -“ ale ale ale má to špatnou baterku – dávám jí pořád dobíjet“. “ To nevadí, to je jen baterka“. “ A má to v pytli startér!“ „To je jen startér!“. A chybí tomu šrouby v kolech, nemá to zrcátka, světla, ale má to přivařenej vejfuk! ale celkově to je docela šrot“  – jen jsem čekala kdy vysloví to obvyklé, „já bych to teda nekupoval!“

„Tak já jedu“, řekl chlapík a vyjel!

My rychle napsali smlouvu, našli ramena s přední hydraulikou, náhradní hadice a šli si lehnout. V půl třetí ráno nás vzbudil pes. Štěkal na dva neuvěřitelně příjemný chlapíky, co jeli napříč republikou a vyjeli až k naší  chalupě, aniž by si třikrát zavolali, že už jsou skoro tu a jestli jedou dobře. Všechny děti vzhůru, veliká sláva. Prodává se traktor. Že je půl třetí ráno evidentně nikomu nepřišlo divný. Pak chlapíci vyndali peníze a vůbec nesmlouvali, takže jim pan domácí slevil bez řečí sám a k tomu přidal sekačku. Ale ani to nepomohlo a pořád se cítil jako syčák. A od tý doby si nemůžu dovolit minimálně čtrnáct dnů cokoli chtít, protože už mi bylo sděleno, že teď pan domácí nemá čas – 14 dnů má ještě na to, aby dával dohromady ten krám, aby se vůbec prodal! :)

A protože začíná období, kdy nebude měsíc mlíko, krávy jsou zasušený – samozřejmě všechny najednou, musí si člověk občas pomoci i s nemléčným.Vypadá to následovně: „Je tu chleba a co k němu?  – Co vajíčka?“ a večer – „Dáme brambory ne? A k nim vajíčka? “ A po pár takových dnech už jen „Dáme vajíčka?“ Někdy jdu ale do sebe, taky je sem potřeba občas něco napsat že, a tak někdy prostě vejce prodáme no  :-)

Tentokrát je to rýžový jogurt a pomazánka z celeru

Pod názvem rýžový jogurt nehledejte nic extra. Je to prostě řídká rýže – rýže hodně uvařená a rozmixovaná, vařená v jemně osolené vodě.  Před mixováním přidáme do rýže lžičku medu a dvě veliká oloupaná a nakrouhaná jablka. Přidáme skořici a vše pak společně rozmixujeme.

Vložíme do mističky a ozdobíme sušeným ovocem, sezamem a čistými drcenými kakaovými boby. Vůbec si tomu netroufnu říci krmě etická. Je to celé drsně neetické, z daleka dovezené a kromě jablek ze sklepa v tom není nic českého.

To však naprosto vybalancuje celerová pomazánka

Na tuto pomazánku je třeba jeden celer, majonéza z jednoho vejce a 250 ml oleje, trochy octa, soli, pepře a hořčice. Dále půlka pórku a čtyři naložené kapie. Sůl, zelený pepř.

Nejprve oloupeme, omyjeme a nastrouháme celer, přidáme majonézu, a kapie a vše rozmixujeme. Dochutíme ještě solí a zeleným pepřem a přidáme na malé čtverečky nakrájený čerstvý pórek. Vše promícháme a můžeme podávat. U nás na čerstvé bagetě.

6 komentářů to “Rýžový jogurt a celerová pomazánka”

  • Tak ržový „jogurt“ dělám taky, jen bez těch bobů, zato přidávám skořici :-) A s traktůrkem jste mě pobavili, úplně si ředstavím svého muže, jak ještě ve dvě noci spravuje nějaký šrot.

  • hanaka:

    No tak to jsem se teda fakt nasmála, pan domácí říkal, že to snad ani není možný, ty vaše historky :-) Výborný!
    A měsíc bez mlíka, joj, závidím. My máme útrum až do konce října, dlouho nám kravka nechtěla zabřeznout a teď zasušujem, mlíko ještě máme, ale už z něj nejde měsíc ani tvaroh. Navíc nejde zasušit, protože jak si zobne zelenýho, okamžitě zase zvedá nádoj. A já už fakt nevím, co na chleba, tak je to u nás naprosto přesné s těmi vajíčky – těch je totiž zase pro změnu nadbytek. Ať se na kopci daří a jestli pan domácí prodá i potr, jsem zvědavá na články o senu – nebudete moct dělat balíky, ne? A ještě taková technická, jak dlouho trvá udělat seno koňmo – nevím, kolik máte přesně ha – ale tak třeba z 5-ti ha? Letos se nám podařilo nějaké pozemky získat, tak uvažujem nejdřív o druhé kravce, ale pak je tam velké svrbění právě na ty koně :-)

    • Tak to máme taky za sebou. Máří byla krásně březí až do porodu, který se nekonal, protože v ní to tele nebylo. A panu domácímu se to dlouho nezdálo! No a tak jsme nelenili a zjistili, že když si pořídíme druhou krávu, bude to nejlepší řešení a fakt bylo.

      A vidle a žebřiňák už máme taky za sebou. Bylo to hezký období. Fakt. Je škoda si o neužít. :-) No, pět hektarů. No my čistě s koňma jsme dělali vždy po hektaru. Třeba pět najednou jsme si netroufli. Jsme na to moc líní. :) Ten jeden hektar podle počasí tak 4-5 dní, ale musí být fakt hezky. A takhle jsme prostě po pěti dnech chytali hezky a dělali seno.

      A teď teda s koňma už jen nemotorový věci a na lis máme malotraktor. Tak ať se zadaří druhá kravka, první bude ráda :)

      • hanaka:

        No tak my věděli, že nezabřezla, ono letos měla veliký nádoj a celkově jersey jsou na tom se zabřezáváním docela špatně, ale myslím, že to bylo hlavně tím nádojem. ale myslela jsem, že ju udržím třeba do léta. Jenže pak nám došlo naše seno, koupili jsme jeden balík – byl hnusnej a kravka na to zareagovala tím, že během 3 dní shodila nádoj na polovinu a z mléka nešel udělat sýr. Pak jsme to hned napravili, sehnali lepší seno, ale už se to nepodařilo vrátit, chvíli šel ještě dělat jogurt a tvaroh, ale teď už to nemá tu chuť a mlíko je tak do kafe nebo do pečení.
        A jinak jasně, nemyslela jsem posekat 5ha naráz, to si nedokážu představit, ale třeba právě ten 1ha. My do loňska měli jen jednu větší louku cca 0,5ha kde se sekalo traktorem a zbytek takový menší loučky a zahrádky pěkně s hráběma. Jak píšeš, krásná práce, užili jsme si to, ale dělali jsme tímto stylem seno celý léto a v lednu bylo po něm. Teď budeme mít cca 4ha, máme sice traktor, ale jak říkal pan domácí, s naši technikou to vypadá jak v Rakousku před 70. lety – akorát tenkrát to bylo nový :-) Tak budem dělat taky po kouskách.
        A tak to jo, já měla pocit, že pan domácí se u vás na kopci zbavuje všech motorových věcí a jde zpátky ke kose :-)
        Díky moc a mějte se krásně!

    • Zdravím Hanako, jen vzkaz vašemu panu domácímu, že ty nejlepší historku tu bejt nemůžou :)

Přidejte komentář