Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Na každého to někdy přijde a ne vždy jsou dny veselé a vtipné. Máme nemocnýho koně. Namíchl se. Uviděl nové motorové vidle a tak se naštval, a rezignoval. A rezignoval úplně a pevně doufáme, že si to brzy rozmyslí. Protože tenhle kůň si nemůže jen tak mýrnyx týrnyx lehnout a nevstát. Ještě ale naštěstí nelehl! To je pozitivní. Už ale ani pana domácího, ani mě nemá vůbec rád. Pořád na něj chodíme s nějakým vercajkem nepěkným, krmíme ho pastama a neuvěřitelným množstvím černýho uhlí s taninem a vaříme mu dubovou kůru a krmíme senem do huby. Ještě, že měl opradu fundament. Má dole snad sto kilo. Jeho zásoby se teď  hodí.  A pro dámy dobrá informace, fakt to jde – sto kilo za deset dní!

A protože není chuť na vyvařování, tak si jeden řekne, ok, budou hamburgery, to je hned, to je rychlovka. Tak naloží cizrnu, to je jen 12 hodin, pak jí x hodin vaří jako guláš, který nechá hezky rozležek,  pak to rozmixuje, zahustí, dodělá a pak už stačí jen usmažit karboše, takže za dva a půl dne je to doma :)

Karbanátky z cizrny jsou oproti jiným fakt ještě o třídu výše. Konzistence takto připravené cizrny je parádní. Vláčné, šťavnaté, růžové a velmi chutné. Je na to potřeba – cizrna 500 g ,cibule střední 4x , maďarská paprika – hodně , česnek 5 stroužků, sůl, pepř černý,bobkový list, nové koření,  olej, kapie naložená – asi 8 kusů, máslo, celozrnná mouka přesátá, 2 vejce, olej na smažení.

Rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a smažime do zlatova. Přidáme 16 hodin namočenou cizrnu. Zaprášíme dostatečným množstvím maďarské papriky. Minimálně 4 polévkové lžíce. Přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, chvíli s paprikou mícháme, aby se hezky promíchala kolem cizrny a pak zalijeme vodou. Cca 3 litry.  A pak už jen přiklopíme a vaříme.

Když je cizrna měkká – za dlouho – přidáme jíšku, kterou si opět usmažíme s trochou papriky – jíška je rozpuštěné máslo s trochou papriky a s celozrnnou moukou přesátou – tolik, ab vzniklo vláčné těstíčko. Jíšku děláme tmavší, ne zcela světlou.

Jíšku rozmícháme v omáčce, která  již zdaleka nemá tolik vody. Voda se běhe vaření hezky vyvařuje. Přidáme na proužky nakrájenou kapii, dochutíme a odstavíme. Uvařené nechávám ležet přes noc do druhého dne.

Druhý den studené rozmixuji. Nejprve si sliji půlku šťávy a tu přidávám postupně dle potřeby. Přidám dle potřeby mouku a dvě vejce. Mouky tolik, aby vzniklo těsto, které lze nabírat a tvarovat na pánvi lžící.

To také udělám a na pánvi vytvaruji asi cm vysoké karbanátky.

Vřele doporučuji cirznu právě k tomuto účelu a to i těm, komu samotná cizrna vařená příliš nechutná.

e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

18 komentářů to “Výborný nemasový karbanátek”

  • avatar Ludwig:

    Cizrnove karbose jsem uz jednou delal. Podotykam ze NEBYLY DLE TOHOTO RECEPTU ktery zde napsala Klara.
    No, nemel jsem stesti, byly neskutecne krehke a rozpadaly se na panvicce, nedaly se vubec obratit, a to mam sirokou obracecku..
    Problem byl v tom ze to proste nedrzelo pohromade.
    Celkem me to rozhodilo :-( a od te doby delam z cizrny uz jen pomazanku, takovou tu arabskou „Hummus“, ta funguje 100%. Ta se nepece a nerozpada, hihi.
    No, vyzkousim tedy jeste tento recept a uvidim :-)
    Klaro, v cem je podstata zahusteni toho testa? Tedy CIM to nejlepe zahustit? Vajicko a mouka?

  • avatar katka:

    Dobrý den, můžu se zeptat kolik bylo burgerů z této dávky?

  • avatar Kolemjdouci:

    Milá Kláro, právě vaříme cizrnu, ale potřebujeme upřesnit: kdy přidat česnek a v jakém stavu? Dále píšeš: „Přidáme na proužky nakrájenou kapii, dochutíme a odstavíme“ – Čím dochutíme, solí? (Luštěniny by se prý neměly vařit se solí, jinak se vaří špatně a moc dlouho) Paprik má být 8 částí ze sklenice nebo 8 celých sterilovaných paprik? Kolik cca jíšky. 2 – 3 lžíce? A ještě jednu otázku. Není to zbytečné, zahušťovat jíškou a pak slévat vodu, když se tam na konci stejně sype mouka a dávají vejce? (myslím tím jíšku vynechat) Ta mouka pak upraví výslednou konzistenci nejvíce a pak se stejně smaží, což jíška také?

    • Cizrnu vařím jako gulášovou polévku – takže i tak postupovat :). Česnek ke konci varu – třený. Ano – solí, pepřem, paprikou, podle chuti. Dávám 8 částí, ale zkuste, jak vám to bude lépe vyhovovat. Ano, s tou otázkou, pokud to nepoužijete nejprve jako gulášovou polévku – určitě lze bez jíšky, to je pravda :), na druhou stranu, mám ráda chuť jíšky a je pak v daném jídle znát, takže bych to tak úplně nezavrhovala, ano 2-3 lžíce.

      • avatar Kolemjdouci:

        Děkuji moc za bleskovou odpověď. Ještě by mne zajímala ta přesátá celozrnná mouka na tu jíšku. Mám pár dní Fidibus XL a když pomelu obilí na jemno, je z toho téměř hladká mouka. I slupku to rozemele tak, že ji nelze rozpoznat, jen mouka není bílá ale taková nažloutlá. Lze ji použít nebo je lepší na hrubší mletí a pak prosít a použít jen bílou? Nebudou ty rozemleté otruby dělat nějakou neplechu – kvašení?

        • NO, musíte fakt zkusit. Mně taky mele dost hladce, ale je to pak cítit, má to jinou chuť, někdy je to žádoucí, někdy nikoli a někdy to malinko řeže v krku, zkuste – to je fakt nejlepší. Ať se daří !

  • avatar hanaka:

    Karbenátky vypadají moc dobře, taky jsem cizrnové dělala, i když trošku jinak, tak tyto určitě vyzkouším. A přeji ať se koník brzo uzdraví, v tomto je to se zvířaty opravdu těžké a špatně se na to kouká. Tak držím pěsti!

  • avatar Veronika K:

    Moc pěkná historka a rychlá chuťovka na závěr ;) Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné vařit cirnu v tlakovém hrnci. Tak ji běžně vařím. Je potřeba nějak zmenšit objem vody, nebo se to pak „ztratí“ po slití před mixováním? Jinak cizrna namočena a už pěkně praská :)
    Děkuji za odpověď

    • Moc pěkná historka? :) Kdysi někdo psal u Cuketky, že by to chtělo víc dekadence a je to tu! :)

      Cizrna se dá vařit v papiňáku, ale bacha, všechny ty luštěninový potvory můžou ucpat papiňák a ten může bouchnout, i když cizrna je dost veliká. Proste raděj občas zkontrolovat ventil, jetli fakt fouká. A doporučuju přidat do vody trochu jedlý sody, aby se voda změkčila, pak se cizrna vaří rychleji, resp. rychleji měkne. A s vodou, já jsem zastánce raděj menšího množství kvůli tomu, aby to bylo celé koncentrovanější.

      • avatar Veronika K:

        Děkuji za odpověď :) no já teď koukám že jsem úplně mimo. Nejdřív jsem si přečetla příběh o prodeji traktoru v půl třetí ráno a pak jsem klikla na cizrnové hamburgery…..no a komentovala jsem pořád tu původní historku :-D tak se omlouvám…..hodně se omlouvám. Koně je mi samozřejmě líto a doufám, že bude brzy v pořádku.

  • avatar Lukas:

    Já to mám radši bez housky. Tradiční arabské jídlo zvané falafel;-)

  • avatar Tytka:

    Ještě jste zapomněla na domácí hamburgerové housky. Když se ten čas sečte, je to vlastně rychlovka:o)))))

    • Na druhou stranu ty housky lze dělat souvisle s cizrnou, to by bylo nefér to sčítat :), ale rychlovka je to i bez nich :-)))

  • avatar Michaela:

    Hodně zdaru Vašemu koňskému příteli.

  • To vypadá zase výborně! A je to dobré i studené? Že bych nám to příště udělala na chatu, tam není voda, elektřina a tudíž ani lednička, takže karbanátek bez masa by mohl chvíli vydržet…

Přidejte komentář