Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Takhle si povídáme s Klárou jen tak o normálních věcech a mě nenapadlo nic jiného, než se pochlubit fotkou pralinek, co jsem dělala na svatbu a Klára hned „napiš o tom jak děláš pralinky“. No ono se jí  to řekne, ale zase takový mistr nejsem, nedělám je zase tak dlouho. Je pravda, že už loni jsem se do nich chtěla pustit. Objednala jsem si čokoládu a ještě nějaké jiné věci, ale nakonec jsem to vzdala a čokoládu jsme snědli jen tak. Mimochodem, byla moc dobrá.

Jenže letos jsem zase narazila na internetu na článek o pralinkách a zase mě to chytlo. Nemám ráda nesplněné výzvy, to je to celé. Tak jsem začala pročítat návody, rady, ptát se tu a tam, až jsem se rozhodla, že tentokrát už opravdu do toho jdu. Promyslela, nakoupila a začala. A světe div se, ono to šlo. Vyrobila jsem moje první pralinky a byly výborné.  Od té doby jsem jich už pár udělala a tak jestli chcete, tak vám napíšu jak je dělám.

Co budeme potřebovat

Teploměr
Štětec
Formu na pralinky
Misku na čokoládu
Hrnec na horkou vodu, do kterého miska dobře zapadne
Kvalitní čokoládu(dá se objednat čokoláda přímo na pralinky, nebo koupit čokoládu s vyšším obsahem kakaového másla) – další level je samozřemě výroba vlastní čokolády z kakaového másla a kakaa
Náplně do pralinek
 

Co musíme vědět

Čokoláda se musí temperovat, aby byla lesklá a křupavá.

A co je temperování?

Čokoláda se zahřeje na teplotu 45°C (hořká 45-50), následně zchladí na 27°C a znovu maličko zahřeje na „provozní“ teplotu, což je u hořké 32°C, u mléčné 30°C a u bílé 29°C. Při těchto teplotách by se čokoláda měla zpracovávat či nalévat do forem.

Účelem temperování čokolády je dosažení předkrystalizace kakaového másla v čokoládě, což souvisí s pracovní teplotou čokolády. Během temperování se kakaové máslo v čokoládě mění do stabilní krystalické formy. To zajišťuje pevnost, kvalitu smrštění a lesk konečného produktu po jeho zchlazení.

 

Tak jdeme na to

Čokoládu zahřejeme, zchladíme, znovu přihřejeme, prostě „temperujeme“. Vezmeme štěteček a formičky na pralinky pěkně vytřeme čokoládou, dáme pozor, aby formička nikde neprosvítala, ale zase nesmí být čokolády moc, aby nepřekryla chuť náplně.Tak nějak akorát.

Musíme dát do studena vychladit. Někam na jakékoli studené místo –do lednice, na chvilku do mrazáku, pokud spěcháme, na balkon, když je zima anebo klidně do komory. Prostě tam, kde čokoláda ztuhne. Než se tak stane, můžeme si připravit náplň, pokud už nemáme nachystanou.

Spoustu receptů na náplně najdete tady.

Čokoláda mezi tím ztuhla a můžeme pokračovat. Do každé formičky s čokoládou dáme tolik náplně, aby nebyla úplně plná.

 

Musí zůstat ještě místo na čokoládu. Znovu dáme ztuhnout a pak už můžeme zavíčkovat.

Na každou pralinku nalijeme malou lžičkou čokoládu, aby se utvořilo dno pralinky.Celé urovnáme špachtlí, nebo hranou nože a je hotovo. Dáme do studena a po ztuhnutí můžeme vyklopit. Pokud se vám nějaká rozbije máte jedinečnou možnost hned ochutnat.

 

Nakonec jedna rada. K téhle práci si uvařte hrnek hořkého čaje, nebo kávy. Je to záchrana proti přeslazení. (A já mimo díky ještě dodávám – případně si zavčasu udělejte podle Ivy hermelín – ideální doplněk k velkému množství pralinek :)

 

Jedna odpověď to “Pralinky od Ivy”

Přidejte komentář