Bez ochutnání se špatně hádá, ale zkusme to! Každý kdo dá do komentáře správnou surovinu, má bod :).
A po hezkém tipování, např. tofu se šlehačkou, med, kustovnice, džem, mouka, tvaroh, jogurt, mascarpone, philadelphia, kozí sýr, čokoláda, kokos, kešu, kokosový tuk, jablka, atd. došlo k uhádnutí datlí, ovesných vloček, kakaa, smetany, „nějakých“ oříšků a vejce, ale stále zbývá to zásadní. To bílé nahoře. To, díky čemu je tento moučník doma především můj a ostatní se neperou u stolu, nepláčí, že si někdo vzal o 7 mm širší výseč, že nezbylo na ráno ap.
Tak jdeme na to – na
Rychlý dezert zcela bez cukru
Nejprve spodní část. Ta je velmi rychlá a velmi prostá – je to zcela obyčejný mug cake. Tentokrát v malé formě na biskupský chlebíček, aby měl obdélníkový tvar a bez tvarohu. Pokud vlastníte doma malou formu, budete potřebovat přesně na ní
50 g ovesných vloček, 1 větší banán, 1 větší vejce a polévkovou lžíci kakaa. To je vše. Suroviny vložíme do mísy, rozmixujeme mixérem a nalijeme do vymazané formy na chlebíček. Dáme péci na cca 15 min do rozehřáté trouby na 160 °C. Můžeme přidat také 50 g tvarohu, ale nemusíme.
Následuje prostřední část. Ta je také velmi rychlá – byla tu nedávno a je to datlovo – ořechová nutella. Na tu je třeba 200 g datlí, 100 g lískových ořechů a 160 ml vody. Vše nejprve rozsekáme v sekáčku k ponornému mixéru a následně samotným mixérem umixujeme. Touto směsí potřeme upečený korpus.
Nakonec ta poslední a zásadní část. A totiž norský syrovátkový sýr – mysost. Minulý týden jsme dostali originál z Norska – tekutější verzi v tubě. Tato verze je hustší než naše kondenzované mléko, drží krásně pohromadě vytlačený ven, ale zrovna tato tuba byla velmi specifická. Při její výrobě byla použita pouze syrovátka z čerstvě vyrobeného sýra, tedy byla rozhodně sladká a navíc bylo přidáno velké množství smetany. Inu, vrhla jsem se do toho po hlavě a udělala toho zase asi z 30 litrů syrovátky. Smetany je hodně, tudíž jsem přidala hodně i té. Přesto jsem doma stále pouze já příznivcem tohoto sýra. Karamelová chuť syrovátkového sýra si tady další příznivce nezískala ani po zkaramelizování takového množství smetany, které jsem tam dala. Nevadí. Rozhodně je kombinace datlové sladké nutelly a sýru mysost vražedná – pro mě v pozititvním slova smyslu. Je lépe nemít poblíž nikde lžičku.
Nakonec je třeba vrchní bílou plochu něčím ozdobit. Karamel by byl sice hezký, ale nechtěla jsem moučník kazit nějakým zbytečně přidaným cukrem – i tak je sladký až dost. Tak je nahoře nakonec sušená brusinka.
Hlašte se prosím do klubu všichni, co si uděláte doma mysost z čerstvé syrovátky se smetanou a zkombinujete ji s datlemi. Těším se na to, do jakého klubu se zařadíte :).
Tak kdo vyhrál? :-D
Máte štěstí, nikdo :). Protože uhodnout mysost bylo pro výhru zásadní :).
Škoda :-D
vidíš, já to uhodla napoprvé, protože jsi někdy dávno psala, že to nikdo jiny u vás nejí.No ale už stejně pozdě, ale fakt nekecám, bylo to to první, co mě napadlo. Takže to máš pojištěné pro sebe, ani si to nemusíš poplivat
Bude rozuzlení? :-)
Tak už je, jen já jsem slepá :-) Mysost by mě fakt nenapadl, třeba na něj někdy taky dojde..
Tak tedy ricotta ?
Aha mysost :-) on je tak krásně bílý ?
Pri citani o syre ma napadol Kashk..pridavam link..pouziva sa miesto tahini napr; ku baba ghanush..a aj na varenie…a je ozaj chutny..:)
http://www.bottomofthepot.com/2014/03/homemade-kashk.html
Já bych tipovala na vrchu sýr nebo nějaký druh mléčného krému.
Mám jen pragmatickou otázku ;-) Co bude za ty body?
Jeden víkendový pobyt v Dolomitech, z ukázkou výroby sýrů :)
jooooo Dolomity
ty beru ,ale na kopec NIKDY
Vypadá to jako žemlovka potřena datlovou pastou a navrchu mascarpone nebo tofu krém :-)
sušená brusinka nahoře :-) kokosový krém, rýže, ořechy, med? :-)
Vejce, kakao, tvaroh, mouka, jahoda? Ale asi to tak jednoduchý nebude, což? :-)
:) vejce, kakao ano
tvaroh, mouka, jahoda ne :)
sušené mléko, cukr, kypřicí prášek, sůl, kysaná smetana, kešu, datle (vejce a kakao už jsou zabraný…)
Na první pohled to vypadá jako sladké, ale třeba je to nějaký chyták a nakonec se ukáže, že je to zakuklená pizza… :)
sušené mléko ne, cukr ne, prášek ne, sůl ne, kysaná smetana ne, kešu ne
jupííííííí datle! :)
@Klára:
mám jenom jeden bod? Sbohem Dolomity…. pokud teda datle nejsou prémiový za 30 :)
Tanyo, vy ještě nevíte, že Dolomit ze všeho nejvíc miluje datle. Takže moje rada, koupit spoustu datlí, vyrazit do Dolomit a tam ho někde najít v závěji. Za dnešní soutěž to neklaplo, ale s oblíbeným darem, pokud projdete závějí, natuty vám ukáže výrobu sýra. A jako bonus, nebudete tam sama, jak tu čtu komentáře, bude tam někde i někdo z našich starostlivých sousedů :)