Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘datle’

 

ddddMáme po přezkoušení, po lyžáku, po špatně spočítaných penězích na autobus, když jely děti samy a pak jejich skončení ve městě, v -13, protože si připadaly, kdyby šly do autobusu, jakoby žebraly. Máme po odpoledních sjezdech na kopečku pod chalupou na prkně od Honzy, kterému sice chybí půlka jedné přezky, ale evidentně to nevadí.  Máme po zimě – doufám a taky máme ve sklepě jednu myš. Je to  myš gurmét evidentně, protože chodí jenom na gruyer, jiných sýrů se ani nedotkne. Kvído už navrhoval, zda to není  moc fádní, že bychom jí tam měli přichystat také červené víno a bagetu, aby se cítila trochu dobře. A také máme doma jedno dítě, žádostivé tohoto zvířete..  Jakmile si člověk přečte různé historky o pořízení Royal dundies, kdy se jim musí zpívat, musí ležet v posteli a nejedno vyrostlo do desetinásobné hmotnosti, protože jsou všechna mláďata různých poddruhů podobná a velmi dobře se zaměňuje právě za to čínské, je mu jasné, že by měl být velmi obezřetný. Pevně doufám, že zůstane u obrázků na počítači.

A taky máme stále Paštiku, která kupodivu žere stále stejně hodně, navíc se naučila bezvadně rozvazovat pytle s obilím, to jí baví a taky jí moc baví překousávat kabely od tiskárny.  Prostě se u nás vůbec nic nemění, takový klidný život na kopci.  Read the rest of this entry »

dscn4905okNěkdy je třeba připravit trochu něco jiného, něco, co neobsahuje velké množství bílého cukru, tuku, není to krémové (klasické cukroví lze projít ve vánočníku) a přitom je to z relativně dostupných surovin (až na datle a kakao). Read the rest of this entry »

Bez ochutnání se špatně hádá, ale zkusme to! Každý kdo dá do komentáře správnou surovinu, má bod :).

 

A po hezkém tipování, např. tofu se šlehačkou, med, kustovnice, džem, mouka, tvaroh, jogurt, mascarpone, philadelphia, kozí sýr, čokoláda, kokos, kešu, kokosový tuk, jablka, atd. došlo k uhádnutí datlí, ovesných vloček, kakaa, smetany, „nějakých“ oříšků a vejce, ale stále zbývá to zásadní. To bílé nahoře. To, díky čemu je tento moučník doma především můj a ostatní se neperou u stolu, nepláčí, že si někdo vzal o 7 mm širší výseč, že nezbylo na ráno ap.

Tak jdeme na to – na

Rychlý dezert zcela bez cukru

Nejprve spodní část. Ta je velmi rychlá a velmi prostá – je to zcela obyčejný mug cake. Tentokrát v malé formě na biskupský chlebíček, aby měl obdélníkový tvar a bez tvarohu. Pokud vlastníte doma malou formu, budete potřebovat přesně na ní

50 g ovesných vloček, 1 větší banán, 1 větší vejce a polévkovou lžíci kakaa. To je vše. Suroviny vložíme do mísy, rozmixujeme mixérem a nalijeme do vymazané formy na chlebíček. Dáme péci na cca 15 min do rozehřáté trouby na 160 °C. Můžeme přidat také 50 g tvarohu, ale nemusíme.

Následuje prostřední část. Ta je také velmi rychlá – byla tu nedávno a je to datlovo – ořechová nutella. Na tu je třeba 200 g datlí, 100 g lískových ořechů a 160 ml vody. Vše nejprve rozsekáme v sekáčku k ponornému mixéru a následně samotným mixérem umixujeme. Touto směsí potřeme upečený korpus. Read the rest of this entry »

Po vydání knížky jsem ve slabé chvilce přislíbila účast na besedě v knihovně. Naše knihovna nám moc pomohla se sháněním knížek, které jsme kdy potřebovali a vůbec jsou v ní velmi milé knihovnice. Jak však ubýval čas, říkala jsem si, že na to zapomenou. Nezapomněli.

A tak včera nadešel den onoho setkání. Na Černou hodinku nechodí zase tak velké množství lidí, bývají to komorní akce a tak jsme si říkali, že to bude takové malé interní setkání. Nabrali jsme včera do batohů knížky na poštu, knížky sebou do knihovny, kdyby náhodou někdo chtěl knihu koupit, spoustu sýrů, Esteřiny veky, které ráno upekla a vydali se odpoledne na autobus. Už  půl šestá dávala jasně najevo, že komorní je velmi subjektivní pojem. Kvído napočítal 55 lidí bez nás a bez Káti, která nás následně vezla domů a má podobně rozvětvenou rodinu. Společnost to byla velmi pestrá, spojovalo ji však, že všichni dokázali poslouchat to, co jsem netušila, že budu povídat :). Read the rest of this entry »