Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Další rychlovka, ve které hrají podstatnou roli sebrané rostliny, co rostou kolem. V tomto jídle je to kořen lopuchu, medvědí česnek a do salátu pak listy pamelišky, pampeliškové kapari, listy medvědího česneku, kontryhelu, popence a kopřivy.

Přinesla jsem to na stůl a pan domácí se podíval a pravil – nemáme jogurt? Podotýkám, že za poslední týden jsem vyrobila jogurty z 32 litrů mléka. Pár tuším kam zmizlo, zbytek vůbec netuším. Paštika si je potajmu nosí v noci do svého pelechu. Už jsem tam našla dva – neotevřené, snaží se chudinka snaží ty zavařovačky otevřít, ale to uměl jen Bábel – otevřít sponu na sudu a pozvat pak ostatní k otevřenému stolu. Paštika je zatím jen bažant.

Máme celkem nevybíravé děti, ale jedno by rádo rýži bez čočky a druhé skoro plakalo, že je ta čočka s rýží smíchaná, že by rádo tu čočku. Také šel u stolu hovor o buchtičkách se šodó a o koprovce. O rajské s knedlíkem, bramborách na smetaně…. ale já byla tvrdá – jogurt došel, o tom ostatním jsem vůbec neuvažovala, takže čočka i rýže nakonec padla. (Nakonec ale byly  jako moučník dvě bábovky bez bršlice, medvědího česneku i lopuchu)

IMG_0094okNa toto jídlo je třeba připravit černou čočku a rýži, sůl, přírodní tofu, zelený pepř, kořeny lopuchu, medvědí česnek, med, citronovou šťávu, sojovou omáčku a olej.

Nejprve dáme vařit rýži a černou čočku – ulehčení – můžeme vařit společně, dejme jen trochu více vody a můžeme solit vodu, čočka změkne. Mezitím, co se vaří čočka s rýží si rozbalíme tofu, překrojíme podélně, aby nám z každého bloku tofu vznikly bloky dva a ještě napříč. Každý špalíček tofu pečlivě obalíme v zeleném pepři, který jsme opatrně nadrtili v hmoždíři a necháme cca 10 min uležet.

Mezitím si oloupeme lopuchové kořeny, vykucháme je a necháme s pouze vnitřní část, kterou pokrájíme podélně, každý na čtyři kusy. Lopuchové kořeny uvaříme doměkka – nevaříme příliš dlouho a do vody, ve které vaříme, přidáme trochu octa. Uvařené slijeme a vložíme na rozpálený olej. Jakmile jsou kořeny orestované, přidáme opláchnutý medvědí česnek, sojovou omáčku a trochu medu. Vše promicháme a máme hotovo. IMG_0095ok

K jídlu můžeme udělat salát z různých listů, které nalezneme na zahradě, přidáme kapari z pameplišek a olivový olej. Navíc přidávám ještě jednu pokrájenou feferonku. Vše promícháme. Pozor – pampeliškové listy sbíráme menší. Jsou mírně hořké, ale příjemně hořké. Salát navíc doplňují listy z kontryhele, popence, medvědího česneku a kopřivy a nakonec je posypám růžovým pepřem. IMG_0102ok

Přidejte komentář