Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

DSCN7986Máme prázdniny. Přezkoušení bylo prima, dětem se líbilo, jen cesta dlouhá. Velmi vtipné bylo anglické „speaking“. Máme skvělou přezkušující, která byla ráda, že si Jentl vybrala jako téma – „My ducks“, ovšem s ne zcela korektní výslovností poslouchala téma „My dogs“. Takže Jentl mluvila o kachnách a zkoušená byla ze psů. To, že mají psi dvě bedny v sobě, to už bylo první divné a tím se to Jentl o dost stížilo, nejen, že musela mluvit, ale velmi pečlivě odpovídat na otázky, proč tedy  mají psi jednu bednu a v ní pak druhou. Ale zvládla to, hezky anglicky vysvětlila, že je to proto, aby byli více v bezpečí. V noci je totiž do obou beden zavřeme a nikdo jim nic neudělá. Pro psy typické. To už zkoušející pojala jisté podezření. Pak přišla na řadu jména. Jedna se jmenuje Kapitán Orgán a druhá Kačer. Zajímavá jména pro psy, proč ne. A pak to přišlo. A co jedí? :). Slimáky. Pořád jen slimáky. A na to se zkoušející se zájmem zeptala, co že je to za rasu psů. Jentl odpověděla, že indický běžec. A to už jsem byla málem pod lavicí a jala se uvádět věci na pravou míru.

Také se dětem líhnou jejich první kachňata z líhně, neboť jedna kachna po vynesení pošla a druhá kachna sice snáší, ale nesedí a také kuřata. Protože mají prázdniny,  berou bágly, foťáky a chodí na výlet – včera se vrátily s prima úlovkem – asi 100 fotografiemi francouzských veteránů, zážitkem s pštrosy a také si postavily stan, kam si Hugo bere každé ráno nové učebnice a chodí se učit. Nutí mě vytisknout rámcově vzdělávací plán pro třetí třídu, aby si mohl zaškrtávat a já dostávám infarkt, když si vzpomenu na minulý týden a jeho absolutní nechuť k čemukoli. Je možný, že to zvládne vše v klidu o prázdninách, sám od sebe, a budeme příští rok všichni více v klidu :).  A také se ztratila Špulka, ona je celkem chodec, ale už jí to tu fakt naštvalo a šla pryč. Takže poslední čtyři dny prolézáme kolem nor jezevce, chodíme cestou necestou, sledujeme pečlivě každou ránu z pušky, odkud to je a nakonec dnes ráno zavolal pán cca 25 km daleko a v telefonu se Elišce ozvalo: „Dobré ráno, tady Špulka!“. Špulina má na krku jméno i číslo a tak jsme doufali. Pan domácí nás uklidňoval – dejte jí čas, dovolená je v každý destinaci minimálně na týden, do neděle má ta potvora čas a pak se o ní začnu bát :).

Zeleninový závinDSCN7989

Tento závin je velmi jednoduchý, skvělý. Vždy ho přiveze Saša v několika šiškách a jedinou jeho nevýhodou je, že pokud člověk ochutná v top verzi, už moc nechce netop. Takže na surovinách velmi záleží. Velmi důležitou surovinou je něco uzeného. Buď dáváme uzené tofu a neuzený sýr, nebo přírodní tofu a uzený sýr. Obě kombinace jsou možné, obě výborné.

Na dvě šišky závinu je třeba: 1x listové těsto, 2x zelenina kukuřice, mrkev, hrášek nebo čerstvá orestovaná ve stejném množství, kvalitní kečup, cca 300 sýru, 200 g uzené tofu, provensálské koření, sůl, olivový olej, máslo na potření.

Orestujeme si čerstvou nebo mraženou zeleninu, osolíme, přidáme provensálské koření a trochu olivového oleje. Rozválíme listové těsto, potřeme slabou vrstvou kečupu,  naplníme po 3/4 plochy zeleninou, přidáme nakrájené tofu a strouhaný sýr a zabalíme. Rozpustíme si máslo, kterým záviny potřeme a dáme péci.

Jedna odpověď to “Zeleninový závin”

  • avatar Lenda:

    No to jsou lidi, nedaj chudinkám pejskům nažrat, a tak si tito musejí lovit slimáky. Aneb All day, all night, just slugs.
    Krásný příběh!
    A prosím, nebyl by zase nějaký koňský?
    Přeji hezké prázdniny:)

Přidejte komentář