Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máme stále zimu a stále nepřechází. Zima pro mě bývá nejhorší takto v předjaří …. ale letos, po představě, že už by se měl vyset celer a papriky a připravit skleník a fóliáky, zimu vítám. Je tu nádherně.  Tvrdá vysoká vrstva sněhu, po které se dá chodit, hodně dřeva, hodně mléka, objednané kakao a hořká čokoláda …. dnešní snídaně je, pravda, tomu všemu trochu vzdálená, ale zeměkoule musí být v rovnováze, a proto je nutné někdy na chvíli přejít i do modu cereální střídmosti.

Pro dnešní muffiny jsem se snažila jsem  najít takovou variantu surovin a v takovém množství, aby byly muffiny vláčné, držely hezky pohromadě a byly chutné. A to se povedlo, jsem spokojená.

Kdo nemá rád jídla zcela bez přidaného cukru, lze přidat do těsta trochu cukru, případně i trochu datlí nebo rozinek. Já osobně volím raději tuto variantu a nakonec polité bílým tučným domácím jogurtem a posypané mraženým nebo zvařeným ovocem.

Na 7 muffinů jsou třeba 2 vejce, 200 g kefíru (použila jsem domácí tučný), 70 g ovesných vloček, 20 g kokosu, 4 g kakaa a 150 g černého rybízu (mohou být jahody, borůvky, nedoporučuji červený rybíz, muffiny by byly příliš kyselé).

V míse metlou ušleháme vejce, přidáme vločky, kefír, ovesné vločky, kokos, kakao a černý rybíz. Nalijeme do formiček na muffiny (7), velmi lehce vytřených olejem a dáme péci na cca 30 min do trouby rozehřáté na 180 °C.  Ihned po upečení nevyndaváme, ale obřízneme okraje nožem. Vyndáme až po vychladnutí.

Poléváme tučným jogurtem a sypeme ovocem.

Přidejte komentář