Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Tak nám tady trochu nasněžilo. Znáte to pořekadlo „Na Hromnice, polovice píce? “. To není úplně pěkná říkanka. Obávám se, že letos to bude hodně dlouhá zima. Jestli jsme za dva dny v polovině a navíc nepřijde hromniční obleva, což asi nepřijde, vidíme to do dubna. Další takové hezké pořekadlo praví, že „Všechny cesty vedou do Říma“. Nevěřte tomu, opravdu nevedou. Všechny cesty vedou nad kolena sněhem někam, kde je ho ještě víc a navíc je to zpátky vždy do kopce. A taky by mě zajímalo, proč existují takové vymoženosti, jako je například balík do ruky, když je zároveň v pravidlech uvedená vyšší moc?

Dneska je to recept na křupavé dalamánky z kvásku. Potřeba je na ně 500 g kvasu, 30 g soli, 15 g kmínu, 900 g celozrnné pšeničné mouky a 450 ml vody.

Večer přineseme kvásek zvenku, omladíme ho žitnou moukou a vodou, zamícháme, přikryjeme a necháme do rána. Ráno z něj odebereme 500 g, přidáme všechny ostatní suroviny, uhněteme nelepivé těsto a necháme u kynout v teple. Po uplynutí 60 min těsto rukou potřenou olejem vytáhneme a přeložíme a za další hodinu stočíme z malých kousků bochánky. Ty necháme přikryté na plechu v chladu dalších 5 hodin kynout.

Po této době rozpálíme troubu, dalamánky potřeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté  na 210 °C. Troubu hned po vložení plechu zapaříme.

3 komentáře to “Kváskové dalamánky”

  • avatar Eva:

    Dobrý den,
    je možné udělat dalamánky celožitné? Platí i pak poměr 2:1 mouky a vody?
    Předem děkuji!

  • avatar emilka:

    Vyzkoušela jsem, jsou výborné! Tak krásně vzhledné se mi nepodařili, ale na rychlosti jakou byly zkonzumovány to nemělo vliv. :)

  • avatar Jana:

    Vypadá to mňamkově a jednoduše, vyzkouším, děkuji.

Přidejte komentář

Scroll Up