Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Konečně došlo i na remosku po babičce, která doteď ležela ve chlívku na polici a čekala na svou příležitost. A ta přišla! Někdy se tento recept bude určitě hodit, může se rozbít trouba, dojít dřevo, pak je dobré vědět, že stačí přinést remosku domů, dát jí deset minut na rozehřátí a bez zapařování, vymazávání, vystýlání papírem i bez potřeby litinového tálu nebo kamene, může se podařit velmi dobrý, křupavý chleba.

Na tento rychlý chleba budeme potřebovat na kvas: 100 g zákvasku (to je to, co je v chladu a čeká to na nakrmení), 80 g pšeničné mouky a 80 ml vody. Na těsto: 300 g pšeničné hladké mouky (lze vyměnit za celozrnnou), 40 g žitné mouky, 220 ml vody a 15 g soli.

Večer přineseme z chladu zákvasek a smícháme ho s pšeničnou hladkou moukou a vodou, prošleháme a necháme do rána přikryté kvasit.

Ráno odebereme z kvasu 100 g a uložíme jako zákvasek na příště. Ke kvasu přidáme mouku, vodu a sůl (neautolyzovala jsem, samozřejmě lze), prohněteme (cca 3 min na první stupeň a 2 min na druhý stupeň) a uložíme do kelímku od kilového jogurtu – přikryjeme.

Za 40 min až 1 h těsto přeložíme a za další hodinu opět. Po dalších 30 min těsto položíme na poprášenou pracovní plochu a uhněteme bochníček, který vložíme do ošatky (rozměry – vrchní průměr 19 cm, spodní průměr 6 cm), přikryjeme mikrotenem a uložíme do chladu (např. lednice).

V chladu necháme kynout cca 8 h (těsto se musí znatelně zvednout), rozpálíme remosku (mám rozměry dna termosky 20 cm), bochníček překlopíme na sázecí prkénko, nařízneme a sešoupneme do remosky. Uzavřeme a pečeme cca 30 min. Když je chléb svrchu upečený, otočíme ho na 5 min a pečeme dozlatova i spodek.

Chleba vyndáme a můžeme zakrojit ještě teplý. Je menší, ale je to velikostí tutovka, do remosky se vždy vejde.

Varianta II.

Do téže remosky se vejde chléb i z větší dávky suroviny, musíme jen sešoupávat velmi opatrně. Rozdíl tohoto těsta je v poměru přidaného kvasu vůči další mouce. Zde je větší množství kvasu.  500 g hotový kvas, 200 g žitná mouka, 600 g hladká pšeničná mouka, 50 g celozrnná pšeničná mouka, 465 ml voda, 25 g soli.

Postup stejný viz výše, varianta chleba č. 1. Pouze používám větší ošatku o horním průměru 21 cm. Je větší než 1. varianta, ale vejde se většinou také vždy.

 

Varianta III.

Tentokrát se jedná o  pšenično žitný, rychle připravovaný v teplém letním dni, kdy i kvas vyjde mnohem rychleji. Chléb je brzy upečený, není však tolik nadýchaný a pórovitý.   Potřebujeme na kvas: 130 g zákvasku, 300 ml vody a 300 g žitné mouky. Do těsta následně: 300 g hladké mouky, 170 ml vody a 200 g žitné mouky, 23 g soli.   Hladkou mouku a vodu tentokrát autolyzujeme – s autolýzou začneme v okamžiku, kdy začínáme omlazovat zákvasek. Žitnou mouku si ještě schováme.

Přineseme si zákvasek z chladu a smícháme s moukou a vodou. Zároveň autolyzujeme hladkou mouku (hladkou mouku do těsta a vodu – bez soli). Celou tuto proceduru začínám v pravé poledne.

Ve 14:40 je nakvašený kvas – venku je opravdu teplo a já nechávám přikrytý kvas za oknem. Z kvasu odebereme 150 ml na příště. Smícháme spolu autolyzované těsto, žitnou mouku a kvas a přidáváme sůl.

15:40 těsto překládám

17:20 překlápím těsto na pomoučněnou pracovní desku a stáčím do ošatky o průměru 21 cm.

19:15 je těsto vykynuté, zapínám na deset min. remosku a následně těsto sešupuji do remosky.

 

Peču cca 40 min. Na konci pečení chléb neobracím opačně, ale chtělo by to.

 

 

Chléb má menší póry než první dvě varianty. Tady už je to velikostně knopovka. Zatím se vždy vešel, ale vždy se bojím :)

 

Přidejte komentář