Přichází velká vichřice a my se pouštíme do mého oblíbeného receptu. Hodí se pro dny, kdy spěcháme, nemáme chuť příliš vyvařovat, ale nechceme se vzdát dobrého, kořeněného jídla. V tomto případě si připravíme pouze 2 cibule, cca 1 kg brambor, 3 větší mrkve, hlavičku česneku, olivový a řepkový nebo slunečnicový olej, sůl pepř a kadeřavou petrželku.
Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce cca 4 mm. Brambory vložíme na olejem potřený plech. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou, očištěnou a omytou mrkev. Osolíme, opepříme černým pepřem, promícháme a necháme péci v troubě na cca 190 °C.
V hmoždíři si připravíme česnekovou majonézu. Jakmile jsou brambory s mrkví upečené, vmícháme česnekovou majonézu a nasekanou zelenou kadeřavou petrželku.
A pak už stačí jen oloupat a pokrájet jablka a začít sušit křížaly. Včera nám milá návštěva přivezla skvělý dárek – sušák na kamna, který se tedy skutečně hodí. Je to krásný originál, za který jsem opravdu moc ráda!
parádní sušák. Že bych si nechala vyrobit od dětí? Už těch keramických výtvorů začíná být moc, dokud to nevypalovali, tak déšť bahno rozmočil a bylo.