Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Včera jsem se inspirovala u Julky Maškrtnice a nešlo to jinak, než dnes začít. Je po přezkoušení, mám prázdniny a tedy fůru času na pečení, vaření, dojení a po dnes skončeném mlezivu i mlékaření. A jestli budou na pořadu dne takovéhle věci, pak také asi nutně běhání, protože konzumovat tučné plundrové těsto bez přidaného pohybu by byl jednoznačně zabiják!

Julka má na  velmi podrobný návod na svou krásně listující briošku, píše své fígle – rozhodně doporučuji prostudovat. Také ale píše, že použít můžeme v podstatě jakékoli své oblíbené těsto, můžeme se pustit do pečení s kvasem nebo použít droždí. A tak jsem odolala Julčinýmu receptu a otevřela Domácího pekaře na str. 202, kde je základní recept na kynuté těsto a str. 204, základní recept na plundrové těsto. Pšeničný kvas mám rozkvašený na kvasové laminování a dnes to tedy bylo droždí a 60 : 40 místní špalda s hladkou moukou.

Nepoužila jsem kynutí v chladu, nýbrž klasické rychlé kynutí, zadělala jsem tedy v cca 11 hodin dopoledne a pekla kolem páté. Nejdříve je tedy nutné najít si nějaké vlastní oblíbené kynuté těsto (nevyjímám z něj máslo, připravuju ho klasický se všemi surovinami).  Zadělané těsto necháme vykynout (cca 1 h). Z těsta odebereme 800 g, rozválíme je na čtverec o hraně velikosti cca 20 cm, zabalíme do papíru a vrhneme se na máslo. Na 800 g těsta jsem použila 220 g másla s trochou špaldové mouky (110 g), které jsem hodně vychladila, rukou prohnětla (lze použít váleček), zabalila také do papíru a válečkem na nudle rozválela na čtverec menší, než je čtverec těsta.

Zbylé těsto nechávám v míse a připravuji z něj buchty plněné čerstvou meruňkou a čerstvými jahodami.

Oba zabalené čtverce, těstový i máslový vkládám na cca 30 min do mrazáku. Po uplynutí této doby vyndám, máslový čtverec pokládám na těstový, přehnu rohy těstového (jako obálku) a rozválím. Ihned složím jako knihu podélně z každé strany, rozválím, složím znovu a vkládám na 30 min do mrazáku.

Po uplynutí této doby těsto na lince rozválím, podélně rozříznu, posypu skořicí a kakaovými boby, obě půlky podélně zatočím a zamotám oba prameny do sebe.

Vkládám do vymazané formy na biskupský chlebíček, přikrývám a nechávám cca 1,5 h kynout v místnosti.

Poté pomašluji rozkvedlaným vejcem a dávám péci do trouby vyhřáté na cca 180 °C. Peču dozlatova.

 

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

2 Odpovědi to “Brioškový špaldový chlebíček”

Přidejte komentář