Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Rozhodla jsem se trochu více pustit do sladu, sladování, hvozdění, klíčení atd. a než to vše naklíčí, namlela jsem staré zásoby svého doma vyráběného sladu (jak si vyrobit doma slad naleznete v Domácím pekaři nebo zde na webu) a pustila se do prvního chleba z klíčeného obilí – rozuměj ne s přídavkem sladu, ale veškerou pšenici jsem použila naklíčenou.

Polovina pšenice je světlejší, polovina je tmavší, ale ani jedna podle mého názoru nespadá pod diastatický slad, tedy nepražené naklíčené zrno, obě byly tehdy ještě mírně pražené.

Připravovala jsem dnes ve formě a potřebovala jsem 300 g žitného plného kvasu, 300 g směsi obou naklíčených namletých pšenic, 300 ml vody, 18 g soli.

Ze všech surovin jsem uhnětla těsto, které je spíše řidší,

vložila ho do vymazané malé formy na biskupský chlebíček a nechala cca 1,5 h kynout. Nemáme doma nyní příliš teplo, část chalupy je kamenná a doma se netopí, je proto třeba neřídit se mými hodnotami kynutí, v běžném teple bude kynout o dost rychleji, zvláště, je-li vyroben z naklíčeného obilí (těsta s přídavkem sladu kynou obecně rychleji, neboť živí dobře kvasinky a ty velmi prosperují).

Následně jsem vložila formu s chlebem do trouby a pekla na cca 210 °C.

Chléb má velmi křupavou kůrku, silně nasládlou, karamelovou chuť, je příjemně nakyslý.

Přesto, že jsem mlela pšenici včetně klíčků, které na obilí zaschly, není mouka hořká (některé naklíčené obilí nezbavené klíčků obsahuje poměrně hodně hořčin).

3 Odpovědi to “Kvasová cihla z klíčené pšenice”

  • Jaroslav:

    Ahoj pekný chlebík, ale prečo použiť „kvázy“ niečo mŕtve (nebrať doslovne, nenašiel som lepší výraz), ale použiť čerstvo naklíčené zrno.
    Možno je v tom jeden háčik, asi to mletí na mokro, ale dá sa použiť hádam aj mlynček na mäso.
    Jarek

    • Hezký den Jaroslave, máte pravdu, že lze použít čerstvě klíčené obilí. Proti gustu… znáte to, vůbec se tomu nebráníme a kdo rád peče z čerstvě klíčeného obilí, jen směle do toho. Omlouváme se moc, váš odkaz jsme vymazali a to čistě z osobních důvodů, se zmíněnou stránkou – resp. s majiteli nemáme dobrou osobní zkušenost a nechceme je zde prosazovat. Kdo bude chtít najít recepty na chléb z čerstvě klíčeného zrna, nechť prosím použije google a jistě nalezne.

      děkujeme za tip a hezký den, ať se vám daří!

Přidejte komentář