Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘bezlepkový chléb’

Někdy se sejde to, co člověk zrovna nepotřebuje. Slíbí setkání nad knihou Domácí pekař a nad upečenými chleby, takový verbální workshop, ale nemoci si nevybírají a tak se někdy stane, že onemocní ne zrovna vhod. Byla jsem uvědomělá a než jsem se pustila do pečení slíbených chlebů, zavolala jsem do knihovny, že asi nedorazím, neboť bych nerada někoho nakazila. Paní knihovnice byla velmi milá a velmi nešťastná a netušila, jak ze situace ven, jak dát vědět všem,  kdo chtějí přijet, že se setkání konat nebude atd. A tak, jak říká Hugo Hromas, použila jsem asertivitu a sdělila jim, …. že tedy přijedu).

Setkání v Městské knihovně Broumov bylo velmi milé, úplně plná místnost, někdo stál v předsálí a nakukoval dveřmi. Probrali jsme celý proces pečení chleba z kvasu, všechny možné dotazy a jestliže jsem na začátku netušila, o čem vlastně budu vyprávět, vyprávěla jsem o tom hnedle dvě hodiny. Došlo i na dotaz čtenářky naší stránky, která si s sebou přivezla ve sklenici hezky vonící bezlepkový kvas podle conovehonakopci. Probrali jsme, zda je již vhodné z něj péci nebo ne a dnes přišel email z fotkami, jak se chléb z kvasu vydařil. Z toho mám velikou radost!

Kdo jste se do dneška bál bezlepkového chleba, nebojte se, vyjde!

Paní Mrázová použila kupovanou směs na bezlepkový chléb a pohankový kvas vyrobený podle tohoto návodu. Nakonec z kvasu připravila ještě kyselo a těší se na lívance!

Poslední týden, kdy bylo poměrně horko, práce se senem a nechuť stát dlouho v kuchyni a zaobírat se výrobou bezlepkového chleba z kvásku, stačí bohatě náš žitný a pšeničný kváskový, vyhrál na plné čáře bezlepkový s droždím. Jeho výhodou je bezesporu rychlost, absolutní jednoduchost a také větší kyprost. Je to zcela regulerní tousťák, nadýchaný a kyprý.  Když se vám stane, že přijede návštěva celiak, doporučuji skutečně zapracovat na vlastní obezřetnosti, tak, jak mi tu před příjezdem Meddie mnozí radili.

Pro našeho hosta bylo nezbytně nutné separovat náčiní – její nesmělo přijít do styku s moukou, případně se muselo omýt před použitím. To obnáší také vlastní marmeládu, vlastní máslo, neboť žádný pokrm by neměl přijít do styku s náčiním od mouky, tedy s nožem od chleba našich dětí. Read the rest of this entry »