Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘kondenzované mléko’

Pohorečkové ráno, venku relativně teplo a bez sněhu, za což jsme na jednu stranu rádi, na druhou stranu SUCHO. Za necelý měsíc to bude přesně 10 let, kdy se pan domácí rozhodl, že nechce problikávání různých politických stran na blogu, který byl zaparkovaný pod velkou blogovou doménou, a že si teda pořídíme vlastní. Uteklo to jako voda a přesto, že není čas a energie psát na stránku tak často, věřím, že to bylo vzájemně plodných 10 let (nemíním v tom zatím přestávat a díky všem, že snášejí nepravidelnost, budu se snažit trochu to zlepšit :).

 

Tento recept se vám věřím bude právě před Vánocemi velmi hodit. Je to recept, který vyrobila Valerie McCabe. Vycházela z receptu na Kondenzované mléko v Domácím mlékaři str. 230 nebo zde na webu.

 

Valerie ovšem nechala mléko vařit déle, takže ji vznikly skvělé karamely. Velmi jednoduché a velmi efektní. Karamel následně rozkrájela a obalila v kakau (lze i v čokoládě nebo čokoládě s kokosem či ořechy).

Zajímalo by mě, jak to máte se zacyklenými schématy v hlavě. Poslední dobou se stále častěji vracím k hádance z filmu „Zelený svět“. Hádanka je o tom, jak otec a syn jedou autem, vybourají se, přijede sanita a oba je odveze do nemocnice, ovšem každého do jiné. Tam, kam přivezou syna, přijde chirurg na sál, podívá se na dítě  a praví “ To dítě neoperuju, to je můj syn, musíte zavolat někoho jiného“. Otázka zní, jak je to možné, ovšem ta není tak podstatná, jako to, jak si člověk po jejím vyřešení uvědomuje, jak je krásně veden k určitému způsobu myšlení a k tomu, aby myslel jedním směrem.  Je to hádanka samozřejmě mnohem typičtější pro americkou kulturu, ovšem v dané formě platí i pro naše kraje.  No a právě včera přijela známá, která tu dlouho nebyla, přijela pro zeleninu, kterou zčásti sežrali slimáci a já se ptala na naše společné známé, co dělají, zda už se odstěhovali – to měli totiž v plánu. A známá mi odpověděla, že ještě ne, že jsou právě na mandlích. „Ahááá, na to já, a kde jsou? V Itálii? “ :-). Známá se na mě chvíli dívala jako na úplného idiota, proč by si měli nechat trhat mandle v Itálii, ale přísahám, ani na sekundu mě nenapadlo, že by někdo, kdo je na mandlích, že by na nich byl v trpné rodě a nikoli činném. Ta schémata….

No a také napsala Inka. Napsala už jednou výborný článek o másle a nyní mě inspirovala „ruskými ženami“ a jejich kondenzovaným mléke. Obě se s Inkou shodneme, že Rusko je země neomezených možností a proto tam tak často musí ženy improvizovat do morku kostí, je to země rozlehlá, a proto je nutné se často spoléhat sám na sebe. Kondenzované mléko se běžně vyrábí za pomoci tlaku, jak už jsme zde řešili na fóru, nicméně tento velmi prostý návod, který vyčetla a poslala Inka je plně dostačující a od salka téměř k nerozeznání.

Inka poslala tyto tři odkazy, pro ty, kteří jsou ochotni si přeložit ruský jazyk a pustit se do zkoušení. Já to udělala dnes ráno podle jednoho receptu, který vyzkoušela i Inka a oběma se nám zadařilo. Nyní tedy slibované čtyři  stránky Read the rest of this entry »