Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Zajímalo by mě, jak to máte se zacyklenými schématy v hlavě. Poslední dobou se stále častěji vracím k hádance z filmu „Zelený svět“. Hádanka je o tom, jak otec a syn jedou autem, vybourají se, přijede sanita a oba je odveze do nemocnice, ovšem každého do jiné. Tam, kam přivezou syna, přijde chirurg na sál, podívá se na dítě  a praví “ To dítě neoperuju, to je můj syn, musíte zavolat někoho jiného“. Otázka zní, jak je to možné, ovšem ta není tak podstatná, jako to, jak si člověk po jejím vyřešení uvědomuje, jak je krásně veden k určitému způsobu myšlení a k tomu, aby myslel jedním směrem.  Je to hádanka samozřejmě mnohem typičtější pro americkou kulturu, ovšem v dané formě platí i pro naše kraje.  No a právě včera přijela známá, která tu dlouho nebyla, přijela pro zeleninu, kterou zčásti sežrali slimáci a já se ptala na naše společné známé, co dělají, zda už se odstěhovali – to měli totiž v plánu. A známá mi odpověděla, že ještě ne, že jsou právě na mandlích. „Ahááá, na to já, a kde jsou? V Itálii? “ :-). Známá se na mě chvíli dívala jako na úplného idiota, proč by si měli nechat trhat mandle v Itálii, ale přísahám, ani na sekundu mě nenapadlo, že by někdo, kdo je na mandlích, že by na nich byl v trpné rodě a nikoli činném. Ta schémata….

No a také napsala Inka. Napsala už jednou výborný článek o másle a nyní mě inspirovala „ruskými ženami“ a jejich kondenzovaným mléke. Obě se s Inkou shodneme, že Rusko je země neomezených možností a proto tam tak často musí ženy improvizovat do morku kostí, je to země rozlehlá, a proto je nutné se často spoléhat sám na sebe. Kondenzované mléko se běžně vyrábí za pomoci tlaku, jak už jsme zde řešili na fóru, nicméně tento velmi prostý návod, který vyčetla a poslala Inka je plně dostačující a od salka téměř k nerozeznání.

Inka poslala tyto tři odkazy, pro ty, kteří jsou ochotni si přeložit ruský jazyk a pustit se do zkoušení. Já to udělala dnes ráno podle jednoho receptu, který vyzkoušela i Inka a oběma se nám zadařilo. Nyní tedy slibované čtyři  stránky

http://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?f=145&t=23963
http://edim-edim.ru/domashnyaya-sgushhenka/
http://sovet.kidstaff.com.ua/question-4035
http://www.kuharka.ru/recipes/dessert/nobakesweet/10145.html#message_898753

Komu se nechce překládat, nabízím tedy recept, který jsme zkusily obě s Inkou a dopadl na výbornou. Třeba je 300 ml mléka – já použila plnotučné čerstvě nadojené, Inka polotučné kupované, dále 100 g cukru krystal, lžička cukru s vanilkou a máslo – 20 g. Já do svého mléka nedávala – není nezbytné, ovšem pravděpodobně to ještě zvýrazní chuť.

Mléko nalijeme do nepřilnavého hrnce – já mám obyčejný silnostěný nerezový s dvojitým dnem a beru hrnec na 6 litrů, aby byla co největší plocha na plotně. Přidám cukr .

Dále přisypu moučkový vanilkový cukr. A v tomto momentě se přidává i máslo. Ruské ženy používají také špetku sody, aby mléko mohutněji vřelo a lépe se odpařovalo. My jsme sodu nedaly a není to na škodu věci. Podle zkušeností Inky je soda posléze při vychladnutí v mléce malinko cítit.

Vše rozmícháme, dáme vařit na prudký oheň a mícháme a v momentě, kdy začne mléko vřít, necháme 15 minut. Mléko zhoustne opravdu velmi – je tedy potřeba si čas upravit podle sebe a podle svých vlastních potřeb a nároků na hustotu. Do mléka lze přimíchat i kakao a udělat tak velmi dobré pikao.

Hotové salko lze s úspěchem použít na domácí müsli, na dorty, koláče, na krémy, na lžičku….

Pokud byste měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře

domácí mlékař

54 Odpovědi to “Domácí kondenzované mléko”

  • Míša:

    Dobrý den měla bych dotaz ať jsem to dělala podle vašeho receptu tak mi to zůstalo řídké jako mléko dalo ný se to nějak zahustit?

    • Inka:

      Dobrý den, domácí „jako“ kondenzované mléko vyráběné tímto způsobem se dá zahustit výhradně 2 způsoby:

      1) odparem => prodloužit dobu varu / odparu, potažmo zvýšit klokot = pěnění + míchat => intenzivnější odpar

      2) přídavkem cukru
      Pro pochopení – Metoda je založená pouze a výhradně na vzniku cukerného sirupu – mléčné složky na hustotu nemají vůbec žádný vliv. Spíš by se dalo přirovnat k cukrařině, když se vyrábí cukerné sirupy o různé hustotě – čím míň vody + víc cukru se svaří, tím hustší sirup X čím víc vody + míň cukru = řidší sirup, nebo se v případě velkého množství vody nevytvoří vůbec (vznikne pouze nenasycený cukerný roztok) a pokud chceme sirup vyrobit, musíme přebytečnou vodu zkrátka odpařit, aby to zhoustlo – u výroby domácího kondenzovaného mléka postupujeme úplně stejně – mléčné složky jsou pouze příjemný chuťový bonus. Cukr přidaný do mléka vytvoří pouze cukerný roztok (beru tedy v potaz jen vodu obsaženou v mléce, mléčnými složkami se nezabývám), musíme tedy odpařit zcela konkrétní množství vody (je dáno situací), aby cukerný sirup vznikl + jsou v něm rozptýleny i mléčné složky. To celé by mělo proběhnou v relativně krátkém časovém intervalu, aby nevznikly nepříznivé připáleninové pachuti. Ve smyslu cmudit na sporáku nějaký velký objem mléka třeba 2 hodiny. Velmi záleží na tom, v jak široké nádobě mléko s cukrem odpařujeme, jak intenzivním varem, jak energicky mícháme … uvedený časový údaj je pouze orientační, nikoliv směrodatný.
      To, že se mléko zahušťuje, je v průběhu procesu znát na struktuře pěny. Pro vystižení momentu, kdy přestat odpařovat, není možná od věci udělat si zkoušku jako při výrobě zavařenin = kápnout na talířek kapku, po vychladnutí je vidět, jestli je už mléko husté, ale vyžaduje to trochu cviku.

      To celé platí v případě, že používáme normální cukr. V minulosti tu proběhl příspěvek, kdy se někomu nedařila výroba z hnědého cukru. Pominuli až nesmyslnost použití místo klasik bílého cukru, „Hnědé cukry“ co jsou na trhu, jsou kapitola sama pro sebe, ale k tomu bych se nerada vyjadřovala.

  • Misa:

    Dobrý den měla bych dotaz je možné ze to někdy nezhouste a dá se to kdyžtak nějak zahustit aby to nebylo řídké jako mléko ?

  • Alena:

    Dobrý deň, môžem použiť aj trvanlivé mlieko alebo len čerstvé? Alena

  • Monika:

    Děkuji za recept, brzo vyzkouším. Máte představu kolik toho z 300ml bude po zahuštění? Přemýšlím, kolik dát mléka, abych měla podobné množství jako má klasická plechovka Salka.

    • Zuzka:

      Tak koupené polotučné mléko jsem svařila včera a nepřekvapivě skončilo na té lžičce…během dlouhéééého večera celá sklenička… a k tomu množství – z těch 300 ml bylo to cca 150 ml. Trošku se mi ke konci chytlo, ale ty zkaramelozované hrudky byly snad ještě lahodnější:-)

  • andrea:

    vyyyyborna stranka, a ze salko si vyrobi clovek aj doma wau, ja ho moc nemusim ale muz ho miluje od detstva, prave dnes sa chystam vecer pre cerstve mlieko na farmu ze idem urobit po dlhom case kravsku hrudku…to salko urcite urobim tiez, muzicek sa bude tesit :-)

  • Radim:

    Přeji pěkný den

    přečetl jsem Vše ale kolik toho moučkového jsem nenašel.

    Děkuji za odpověd

    • Hezký den Radime, je to tam možná zavádějící, máte pravdu. V surovinách je lžička moučkového cukru s vanilkou – pak už jen moučkový. Já si připravuji vanilkový sama – tedy je ho cca lžička, pokud chcete více vanilkové mléko, můžete přidat více a ubrat na krystalu. Hezký den.

  • Ivana:

    Famóoooozní! Skvělé a přitom tak jednoduché….přečetly jsme recept,šly hned vyzkoušet a už jsme si stačily i spálit jazyk :-D
    Děkujeme za báječný recept,vaše stránky jsou jedny z nejlepších stránek, které jsme za poslední rok objevily. :-)

  • Štěpánka:

    Ježkovi oči :o Vážně je z toho Salko :D Jen pro vysvětlenou – mám obě ruce levé (fakt se mi málo co povede) a tohle se vážně povedlo. Děkuji moc za recept a musím říct, že jsem si na sebe ušila (uvařila) bič – teď ho budu muset vyrábět asi pořád :D
    Ještě jednou moc děkuji

  • Katka:

    Dneska jsem zapoměla koupit salko a tak jsem ho zkusila podle Vás a musím pochválit.Nejen že je jen za pár kaček ,ale chuťově se kupovanému nevyrovná.Vážně ÚŽASNÝ :-D .

  • katka:

    Dobrý den měla bych dotaz kolik salka se udělá z jedné dávky?Děkuji

  • lucie:

    Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jestli půjde salko udělat i z mléka bez laktózy.Dcera má na ni alergii.Předpokládám,že sýry a tvarohy nepůjdou. Moc děkuji za odpověď

    • Inka:

      Dobrý den Lucie

      I delaktózované mléko lze na výrobu použít. Myslím, že i dole v diskuzi někdo použití přímo zmiňuje. Při výrobě nejde ani tak o mléčné složky jako takové, ale o vznik cukerného sirupu. Takže cukr + určité množství vody + teplota. Musíme tudíž přebytečné množství vody z mléka odpařit, aby sirup mohl vzniknout. Mléčné složky jsou pro nás příjemnou bonusovou záležitostí. Doba záhřevu – odpařování je pouze orientační.
      Jedině snad, že by mohlo snadněji zhnědnout (karamelizovat). Ale je vysoce pravděpodobné, že by se z komerční delaktózované smetany nebo v kombinaci s d. mlékem daly i vyrobit mléčné karamely.

      .
      Na druhou část vašeho dotazu (mléčné výrobky) je celkem ošidné takto odpovídat.
      Tyhle věci opravdu nedělám ráda. Velmi záleží jakým typem (intenzitou) intolerance člověk trpí. Někdo třeba může bez problémů konzumovat některé běžné zakysané mléčné výrobky typu jogurt, acido mléka, tvaroh, protože mu „stačí“, že mají snížený obsah laktózy (kterou bakterie mléčného kysání přeměňují na kys. mléčnou), ti co laktózu nemohou vůbec si bohužel musí nechat zajít chuť. U sýrů to s laktózou bývá obecně příznivější. Např. kategorie zrajících sýrů má obvykle obsah minimální. Zrovna tak i určité tvrdé sýry. Někomu stačí si před konzumací dát laktázovou tabletu, někomu ne… tohle všechno může člověku posvětit pouze ošetřující lékař. Není možné nějaké šarlatánství na internetu.

      Jediné co mohu uvést, jsou nějaké technické možnosti výroby, ale vhodnost či nevhodnost pro konkrétního jedince může posvětit pouze lékař.

      A. Delaktózované mléko
      Pokud má někdo povoleno průmyslově vyráběné delaktózované mléko, byť jen určitou značku, vyvstávají zde 2 problémy. Jedním z nich je absence či snížené množství laktózy, což by nebylo tak hrozné a druhým, mnohem závažnějším je UHT ošetření, což je z hlediska výroby sýrů v domácích podmínkách nepřekonatelně limitující.
      Potenciálně se dá toto mléko použít na výrobu fermentovaných mlék – např. použití mezofilních kultur (smetanová kultura) a také jogurtových. Nějaké fermentační procesy vždy proběhnou. Musíme však počítat s tím, že se jedná o čistě alternativní možnost, takže výsledek se od produktů z čerstvého mléka bude přeci jen odlišovat. Už jen z podstaty věci UHT příchutí, pak také větší sladkostí. Další věc je, že sraženina nemusí být tolik pevná => řidší výrobek (jogurtové mléko).

      Na našem trhu jsou nejčastěji d. mléka vyráběná přídavkem enzymu laktázy do normálního mléka, který neštěpí obávanou laktózu na jednoduché cukry – jsou přirozeně sladší. Tím se stává sladší i mléko. Pokud jsou moje informace správné, tak snad není možné u nás zakoupit d. mléko v jiné formě než UHT, zrovna tak smetanu. Obvykle se jedná o mléko s 1,5% tuku. Lepší by bylo plnotučné.
      Koho by napadlo např. při výrobě jogurtu přidat pro vyšší hustotu sušené mléko, bohužel to v tomto případě není možné, leda že by se jednalo přímo o sušené delaktozované mléko, ale to jsem tedy u nás v maloobchodě ještě neviděla. Obyčejné sušené mléko totiž laktózu obsahuje přímo v koncentrované podobě, takže neštěstí by mohlo být na světě. Jistá šance pro zvýšení hustoty je přídavek delaktozované smetany, ta se však vyrábí také pouze UHT, takže je třeba počítat s nepříznivou příchutí (i když někomu to může naopak chutnat).

      B. Delaktózovat si čerstvé mléko přímo doma.
      Jsou jisté možnosti jak si delaktózovat mléko doma a nebýt tak závislí pouze na UHT mléce.
      Prostě si do mléka přidat příslušné množství enzymu a postupovat podle návodu výrobce enzymu (metoda v chladu/ metoda v teple (40°C))
      Enzymy jsou dnes vyráběny za pomocí mikroorganizmů (obdobně jako syřidla), takže ani vegalidé nemusí mít žádné obavy.
      Špičkový je produkt od DSM – enzymatický preparát Maxilact. Shodou okolností ho v ČR distribuuje mimo dalších mlékárenských ingrediencí O.K. SERVIS BioPro. Vzhledem k tomu, že zároveň také prodávají i syřidla, kultury, sýrařské vosky a nátěry …. i maloobchodně pro domácí výrobu a jsou také ochotní prodat i v malém množství enzym „lipáza“, nebylo by od věci zkusit se zeptat, zda by nebylo třeba možné zakoupit si v malo i Maxilact – případně za jakou cenu (nebude asi nejlevnější) a zda je pro domácí použití vhodný. Za zeptání člověk nic nedá. Maximálně zjistí, že to nejde no.

      V případě, že by to nebylo možné, jsou na trhu v malo balení laktázové kapky do mléka (enzym) „Laktazan 7ml“, které se dají pořídit na internetu a nebo by mělo jít i objednat v některých lékárnách. V návodu na použití je uvedeno nakapat do mléka a nechat v chladu působit 24 hod.
      .

      Nejlépe mají dotažené delaktózované výrobky Finové, zejména výrobce Valio.
      Vyrábí širší škálu fermentovaných (zakysaných) mléčných výrobků a také cottage cheese a Feta sýry.
      Je ovšem nutné počítat s tím, že při použití štěpení laktózy pomocí enzymu jsou z důvodu přítomnosti jednoduchých cukrů finální výrobky nasládlé až sladké. U jogurtů je z tohoto důvodu lepší použít kultury na klasický jogurt bulharského typu.
      A hlavně musíme přijmout fakt, že v domácích podmínkách nejsme na rozdíl od průmyslové výroby schopni nijak měřit zbytkovou laktózu v mléce ani finálních produktech.

      http://lactose.ru/present/4Tuula_Tuure.pdf

      Zde je naznačeny možné postupy:
      http://www.prodinvest.com/en/download/28d9977d4b6ff9dd8c73ce6edb10fb812a389a77a67b47a4f0

      http://www.google.com/patents/WO2008000895A1?cl=en

      Přídavek sušeného mléka z důvodu zvýšení sušiny (u mléka s nižší tučností) je u tohoto způsobu možný – je však nutné počítat s vyšší dávkou enzymu (víc kapek), protože sušené mléko nám celkový obsah v původním mléce zvedne.

  • Majka:

    Moc děkuji za lahůdku. Povedlo se a mlíčko budu určitě vyrábět častěji. Díky

  • Milouš:

    Dobrý den, tak jsem zkoušel vyrobit kondenzované mléko a nepodařilo se.Dal jsem do velkého hrnce mléko,cukr,máslo a dal vařit.Asi po deseti minutách jsem přidal kakao a stále jsem vařil. Ani po patnácti minutách nezhoustlo. Kde se stala chyba? Mléko jsem měl přimo z kravína. Děkuji.

  • blanka:

    Teda, to je fakt mazec ty Vaše stránky! Našla jsem je dnes a právě dovařila kondenzované mléko. Děkuju moooc!!! Moc!!! Spálila jsem si jazoura, je to vřelé a už jsem musela ochutnat. Je vynikající. Ještě jednou díky za všechny kuchařinky. Taky se ráda kouknu na Vaše fotky se zvířátky a přečtu si něco z venkovskýho života. Hodně zdaru!

  • Věnceslava:

    Dobrý večer,právě jsem si opsala receptík na salko,ale jen v receptu marně hledám moučkový cukr a jaké množství.V surovinách je cukr krystal a vanilkový cukr.Děkuji za odpověď

  • Ivana:

    Dobrý den, děkuji za recept, dělala jsem rovnou z dvojité dávky a mléko je skvělé. Jen ho nemám takové tmavě žluté, jako vy tady na obrázku.

  • martina:

    mám dotaz dnes jsem zkoušela salko je super jen ho mám dost husté,kde jsem prosím udělala chybu.děkuji .martina

  • Vašek:

    Ahojky. Tak před chvílí jsem udělal svoje první salko. Vše by bylo asi v poho,ale zřejmě jsem to dlouho vařil. Mám to zkaramelizovaný a je hrubej. Nebo je jinde chyba? Děkuju Vašek

  • fyzikova:

    Dnes jsem uvařila 2 dávky salka a nedalo mi to a v hrnci od salka jsem zkusila udělat ještě neslazené KM a je to taky velmi dobré,je celkem sladké na to že v hrnci byly jen zbytečky cukru,takže jde to i bez cukru 3 deci mléka do 6l hrnce,odpařené to bylo asi za 8 min,jsem spokojená.

  • Pinkalinka:

    Dobry den, diky za skvely recept, nemel by jste nekdo napad jak upravit recept bez pouziti cukru? Tedy i bez hnedeho. Dekuji

    • Inka:

      S výše uvedeným dotazem souvisí i dotaz u Čokoládovo kokosových řezů. Připadá mi vhodnější odpověď umístit ke kondenzovanému mléku (KM), aby se dotazy případně nezdvojovaly.
      Komentář se týkal výroby KM z kozího mléka, menší dávky cukru/ víc mléka, případně možné výroby kondenzovaného mléka neslazeného.

      Tenhle recept na KM je vysloveně výsledkem lidové tvořivosti. Funguje na určitých principech a má své zákonitosti.
      Stejně tak má své zákonitosti průmyslová výroba zahuštěných mlék. Ať už se jedná o neslazené nebo slazené probíhá v uzavřených soustavách za změn tlaku a teplot, do procesu vstupují deskové odparky, soustavou se mléko prohání několikrát. Na výrobu se používá mléko s tučností přes 8%, na slazené se nepoužívá cukr, ale přidává se cukerný sirup, je to proces časově i energeticky náročný, poměrně komplikovaný a v domácích podmínkách neproveditelný.
      Takto komplikovaný proces nebyl vyvinut jen tak pro ukrácení dlouhé chvíle, má to svoje hlubší opodstatnění. Pro úplné pochopení musím uvést, že kondenzované mléko- speciálně zahuštěné slazené mléko bylo původně vyvinuto jako mléčná konzerva / energetická konzerva pro rozvojový svět v případě hladomorů a humanitárních katastrof. A jako u většiny takovýchto věcí, hladomory bují a my máme ze Salka plezír.
      Základem bylo zvládnutí procesu odpaření vody, při kterém by nedocházelo k nežádoucím změnám bílkovin, projevujícími se nepříznivými pachutěmi a zkaramelizování – případné zhořknutí mléčných cukrů. Což se obvykle stává při prostém odpařovaní varem. Proto změny tlaku a teplot.

      Recept na domácí KM slazené není ani tak založen na kondenzaci mléka jako na vzniku cukerného sirupu, ve kterém jsou díky vyšší hustotě jednotlivé složky mléka rovnoměrně rozptýleny. To, že v takto vyrobeném KM není znatelná žádná připáleninová pachuť je dáno především krátkou dobou odparu/ zahuštění =) relativně malé množství mléka (nízká hladina v nádobě/ široká nádoba) + dostatečné množství cukru = vznik cukerného sirupu v rozumném časovém intervalu.
      Doba pro odpar je v receptu uvedena jako orientační. Vždy záleží na mléku a hlavně na velikosti nádoby/ výšce hladiny mléka. Je třeba počítat s tím, že KM po zchladnutí ještě trochu ztuhne. Pokud se něco takového přihodí je možno znovu zahřát a zároveň přilít trochu mléka.
      Pokud se nechá mléko odpařit hodně do větší hustoty, obvykle rychle karamelizuje, čehož někteří využívají záměrně k výrobě karamelového salka. I v tomto případě je nutno nakonec přilít trochu mléka na zředění, protože výsledná tuhost by jinak dosahovala hodnot karamelu Toffifee.
      Poměr mléko: cukr je oproti původním ruským receptům posunut ve prospěch mléka. Nepochybně se ještě posunout dá. Má to ale nějaké meze, kdy se doba odparu prodlouží na dobu, při které mohou případně vznikat nežádoucí pachutě.
      S tím souvisí i váš dotaz na výrobu neslazené varianty. No…můžete to samozřejmě zkusit z malého množství mléka odpařovat třeba na pánvičce za neustálého míchání. Nepochybně se část vody z mléka odpaří, při malém množství by se asi dalo i v rozumném časovém intervalu bez připálenin, ale typické chuti KM průmyslově vyráběného asi nedosáhnete. U kozího mléka si to ani netroufám odhadovat. Tím netvrdím, že bude nutně nepoživatelné nebo hnusné. Doposud mně nenapadlo to zkoušet.

      Sladká varianta by se dala podle tohoto receptu vyrobit prakticky z jakéhokoliv mléka – kravského, ovčího, velbloudího, kobylího… Takže z kozího vůbec není špatný nápad :).
      Úplně nejlepší na tomto receptu je, jak dokazují někteří zdejší přispěvatelé, že se KM dá vyrobit i ze sojového a z delaktózovaného mléka, což ocení i ti co klasické mléko nemohou a nemusí se tak cítit ochuzeni.

      S pozdravem
      Inka

  • dáda:

    Dobrý den,co dělám špatně,pokaždé se mi to mléko zdrcne.

    • Inka:

      Dobrý den.

      Přemýšlela jsem nad vaším problémem se zdrcnutím mléka při výrobě. Nevím jestli to správně chápu. Napadají mně dvě možnosti.

      1. Mléko se při zahřátí srazí = vytvoří se straženina a oddělí se syrovátka. V takovém případě by byl jednoznačně problém v mléku.
      To by bylo ale příliš jednoduché a předpokládám, že by vás to napadlo také.

      2. Obvykle vyrábím v litrovém rendlíku s nepřilnavým povrchem. Naliji mléko, přidám cukr, vanilku, případně trochu másla. Přivedu k varu, rozmíchám cukr a nechám zběsile pěnit, vyreguluji plamen
      tak, aby mléko nevyběhlo z nádoby. Míchám teprve až když mléko začne houstnout, což se pozná podle konzistence pěny.
      Jednou se mi při výrobě z polotučného mléka bez přídavku másla/ tuku (když jsem dělala víc věcí dohromady, cukr jsem přidala později, mléko jsem stáhla úplně na minimum, takže nijak nepěnilo, nemíchala jsem ho…) vytvořil na mléku škraloup. Po zamíchání se rozptýlil do malých chuchvalců/ cucků, které pochopitelně zůstaly i v zahuštěném. Tohle se mi ale nikdy nestalo s přídavkem másla. To se po rozpuštění usadí na povrchu, jakmile se ale mléko začne zahušťovat a zároveň míchat, tuk se krásně vstřebá a ve výsledku je kondenzované mléko hladké a stejnorodé.
      Právě v nepřilnavé nádobě je hezky vidět, jak se mléko s přídavkem másla/ tuku na rozdíl od mléka bez přídavku tuku úplně jinak váže na stěny nádoby, takže přídavek másla je vhodný nejenom z důvodu chuti ale i z důvodu ulpívání na nádobě, připalování a případné tvorbě škraloupu a sraženin na stěně nádoby. Pokud někdo používá obyčejnou nádobu, je nutné míchat po celou dobu. Nejvhodnější jsou nádoby se silnějším dnem.

      Takže z toho plyne otázka jestli používáte mléko odstředěné, polo, plnotučné, nebo úplně čerstvé….
      Pokud např. používáte odtučněné z důvodu obsahu cholesterolu v mléčném tuku, mám experimentálně vyzkoušený přídavek 1žičky oleje (krom olivového). Odkáže vám stejnou službu jako máslo. Místo másla se dá také použít kousek Hery. Ale z chuťově je samozřejmě máslo nejlepší.

      Je možné, že jsem dotazu neporozuměla správně. Mohla byste případně přesněji popsat ono „zdrcnutí“?

      S pozdravem
      Inka

    • dada:

      používám mleko z automatu,hnědý cukr krystal ,žádné máslo.Mléko nehoustne ,stále míchám je to řídké a jsou tam malé hrudky.Vařím 15 minut prudce.

      • Inka:

        – to že nehoustne je podezřelé
        – nepřisuzovala bych to mléku, protože voda se odpařovat musí
        – problém by mohl představovat cukr- spíš to vypadá, že se nevytváří cukerný sirup, což je divné – zkusit použít jiný cukr

        Inka

  • Katka:

    Ahoj Klárka, ja som to dnes skúsila zo sojového mlieka a je to skvelé. Má však tendenciu stratiť bielu farbu, preto som počas varenia pridala sušené sojové a farba na bielu sa vrátila. Nabudúce to skúsim zo sojovej smotany, možno nebude problém s farbou. Chuťovo skvelá veganská náhrada.

  • Naďa:

    Líbí se mi recept moc, jenom dotaz. Nešlo by to dělat v pískači?

  • super recept, moc dekuji. Salko mi vyslo presne dle meho gusta, pridala jsem min cukru a vic mleka. Klaro, miluji vas :)

  • Rybjenka:

    Tak tohle je super…… dlouho jsem se rozmýšlela nad tím, zda ho udělat, bála jsem se toho, že se to nepovede a ono z toho vyšlo vážne salko………. díky opravdu moc :-)

  • Tento recept znám bez vanilkového cukru, dávám rovnou vyvařit kousek vanilkového lusku. Dcerka tohle mléko miluje na palačinkách :)

  • Vembloud:

    Dobrý den,
    mám dotaz pokud chci udělat pikao – mám do vřícího mléka přisypat kakao a vařit 15 minut?
    nezhořkne?

    děkuji za rady.
    chci vyrobit čokoládový krém – pikao ze smetany, cukru a kakaa.

    • Inka:

      Dobrý den.

      Pikao jsem zkoušela celkem dvakrát. V obou případech jsem kakaový prášek přidávala na začátku a neobjevil se ani náznak hořkosti. – Do rendlíku jsem nalila mléko, přidala cukr a plátek másla, přivedla k varu, do mističky jsem odebrala cca 3 lžíce horkého mléka (množství jak komu vyhovuje), v něm rozmíchala kakaový prášek a nalila zpět, následně nechala odpařit. Samozřejmě by bylo možné přilít k mléku až když už začíná houstnout. Neměl by v tom být problém.
      Při druhém pokusu jsem záměrně nechala odpařit o trošku víc, takže se po vychladnutí vznikla hmota, která se v pohodě dala mazat na rohlík, určitě by se daly přidat třeba opražené nasekané lískové oříšky apod. Pro dospělého je to kalorická bomba, ale děti to snesou :).
      Ještě jsem přemýšlela, že bych mohla použít jako náplň do čokoládových croissantů místo čokolády až je budu někdy dělat. Vzhledem k tomu, že těsto nesladím, tak by zvýšená sladkost nemusela být na závadu.Určitě by mohlo mít obzvlášť při pečení širší využití.

      Inka

  • apolena:

    Jen ověřuju, jestli jsem dobře pochopila: za stálého míchání přivést k varu a pak nechat cca čtvrt hodiny vařit bez míchání, nebo pilně míchat celou dobu varu?

    • Já míchám stále, ale velmi asi u této otázky závisí na druhu hrnce. Pokud je hodně kvalitní a nepřilnavý, šlo by asi i bez míchání, ale díky míchání se mnohem lépe odpařuje.

      • simini:

        Jak dlouho mi vydrží ve sklenici u zavřene v lednici??? nebo spíš ve špajzu???…….

        • Inka:

          Dobrý den.

          S dobou trvanlivosti můžeme pouze spekulovat. Recept není na světě příliš dlouho. Z 300 ml se nevyrobí nějaké závratné množství. Přiznám se, že jsem neměla zatím důvod vyrábět nějak do zásoby i proto, že postup je velmi jednoduchý a u nás by v ledničce stejně dlouho nevydrželo :). Ale výroba většího množství je samozřejmě možná (na cukroví, do Marlenky atd.). Vzhledem k tomu, že i takto vyrobené kondenz. mléko obsahuje velký podíl cukru, který je silným konzervantem, odhadovala bych trvanlivost v uzavřené skleničce v lednici řádově v týdnech (nebála bych se cca 4 týdny, možná i déle), pokud by se sterilizovalo a „chytlo“ víčko, odhadovala bych řádově v měsících. Samozřejmě vždy je dobré řídit se zdravím rozumem, nejdříve si přivonět, pak ochutnat malé množství. Pokud se vám něco nezdá tak to nejíst. To zná každý.

          Inka

  • Noemka:

    Robila som ho podla receptu, len cukor som upalila na karamel a potom zaliala mliekom. Vyborne, karamelove salko:)

    • simini:

      no to je bomba,nad tím jsem právě uvažovala,jak udělat to salko karamelove..normalně vařím plechovku a ona se skaramelizuje….super :)

  • Lenka:

    To je skvělý recept!!! Salka máme docela velkou spotřebu – děláme zmrzlinu – jeden díl Salka a jeden díl smetany na šlehání, vyšlehat, přidat popř. pravé kakao, skořici, Vitakávu… A i po zmražení je hmota krásně hladká.
    …to kdyby někdo nevěděl, co s tím.

  • yannka:

    No tak tohle je paráda, takhle budu moci vyrobit salko z bezlaktózového mléka! Díky moc za návod.

  • Jujinka:

    Dobrý den Klárko,
    děkuji za úžasný recept. Zrovna nedávno jsem doma dělala domácí müsli tyčinky do kterých se přidávalo salko a říkala jsem si, že bych si ho raději udělala doma, než ho kupovat, ale nevěděla jsem jak na to:-)…teď už díky Vám vím. Dnes jsem ho zkusila a je výborné…Akorát jsem místo bílého cukru požila třtinový cukr a vzniklo mi výborné karamelové salko:-)…Mějte se moc krásně.

  • Sirael.s:

    Zdravím všechny…sice trochu mimo téma ale zrovna minulý víkend jsem našla 12 let starou plechovku salka…otevřela jsem a je z toho výborný karamel…nic mu není, už jsem půl slupla jsem v cajku. Takže pokud by mělo i toto salko takovou trvanlivost, byla by to dobrá zásoba na válečné časy ,-)

  • Dobry den Klaro, dekuji za super recept, zrovna jsem si tento tyden vzpomnela, ze bych to chtela vyrobit doma sama a vy mi proste hrajete do karet!

  • Klaris:

    jejda zrovna dnes se mě dítě ptalo co je to Salko (nevedem, nekupujem, pouze jsem se o něm zmínila v souvislosti s výrobou domácího musli, které od někoho ochutnalo – ano to stejné jsme dělali kdysi s mámou, ale já ho dětem nikdy zatím nevyrobila, jen variantu s medem, a ta nějak nezaujala..)
    A moje nechuť ke konzervám je taková, že se mi to Salko prostě nechce jít koupit. Takže díky za recept a budou pokusy, bude Salko, bude musli, možná :D

  • janalamacova:

    Také se omlouvám,nemohu odolat…….zkusily obě s Inkou………..,My jsme sodu nedaly……………Jinak stránky moc ráda navštěvuji a moc Vám ve všem fandím.

  • skarletka:

    tak už som mrkla na ruské stránky a vyšlo mi, že to malo byť 300 ml mlieka

  • skarletka:

    Na 300 l mlieka treba ale naozaj veľký hrniec (prepáčte, nemohla som odolať).
    Ale teraz vážne, to malo byť 300 ml, alebo 3 litre?

Přidejte komentář