Už to začalo! Úroda začíná a je třeba s tím něco udělat. Tak
jako všechna zelenina – ani koprovka nejde jíst každý den, na brambory sypat kopr a na zeleninu kopr, takže nezbývá nic jiného, než ho část zavařit, část nasušit, část nechat postupně dorůstat a vše opakovat příští týden a další týden a tak pořád, dokud bude růst.
Ideálně zavařený mírně kyselý – jemně sladkokyselý kopr je pro mojí kuchyni v malých skleničkách od přesnídávky a ve sladkokyselém nálevu – více kyselém, než sladkém. Je to přesná dávka na jednu koprovku a v zimě, jako když ho člověk najde.
Postup je následující :
Kopr je nejprve třeba sklidit. Hned potom omýt a odřezat tlusté konce stonků. Pokud je kopr mladý, není třeba striktně odřezávat celé stonky. Jsou jemné a dají se použít také.
Další suroviny: na množství 5ti malých skleniček kopru je třeba: 500ml vody, 150 ml octa 8%, 25g cukru, 15g soli.
Vymyjeme skleničky i víčka, nasekáme nožem kopr na malé kousky – opět doporučuji
neusnadňovat si práci jakýmkoli el. sekáčkem nebo mixérem. Kopr se na něj namotá a způsobí nám to více práce než užitku. Pak se dá vařit voda, do které se přidá sůl a cukr a nakonec ocet. Horkým nálevem se zalije kopr až zhruba 0,5 cm pod okraj, dobře zavíčkuje a zavaří.
Buď sklenice přivedeme do 90st,C a poté ponecháme při této teplotě zahřívat po dobu 25 minut.Poté vyjmeme sklenice a necháme chladnout mimo hrnec.
Nebo zavaříme pod tlakem – a to 15 minut při 15 libr. zatížení. na 115 st. poté sejmeme závaží a necháme klesnout teplotu, otevřeme víko a vyjmeme sklenice.
Sušený kopr
Sušený kopr je velmi dobrý na rychlé posypávání, ať už do salátů, nebo na uvařené brambory. Lze ho také z úspěchem namnočit v předvečer vaření omáčky a druhý den použít. Takže i sušený kopr se hodí !!!
Kopr opět nakrájíme – není třeba krájet absolutně drobně, protože kopr když uschne, tak se rozemne do skleničky a bude v podstatě na prášek, jako koření. Po nakrájení se dá na síto – něco vzdušného, pokud není síto, lze dát na jemný papír a dát na teplé, ale vzdušné místo sušit. Teplota by měla být maximálně kolem 45st. Neměla by převýšit 50 st. C. Za dva dny až tři teplé dny je kopr suchý.