Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘polévka’

veg
Suroviny : olej , 2l vody, 1 cibule, 50g másla, 100g droždí, mouka celozrnná
polevka
pšeničná, 4 listy hlávkového salátu, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, čerstvá pažitka, vejce.

Na rozpáleném oleji v hrnci usmahneme cibulku, ne do hněda, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme nové koření, pepř celý, bobkový list a necháme chvilku povařit. Na malé pánvi mezitím rozpustíme máslo, když je rozpuštěné, přidáme droždí a necháme ho také rozpustit. Pak přidáme sůl, na jemné proužky nakrájený hlávkový salát a tolik mouky, aby nám vzniklo těstíčko, které se dá Read the rest of this entry »
veg
Dnešní snídaně bylo jen opakování včerejší večeře, s tím rozdílem, že k pomazánce přibyla ještě marmeláda. Takže až recept na oběd. Druhé jídlo z naklíčeného obilí ještě všichni snesou bez problémů a klíčící misky na to akorát vystačí – vystačí ještě i na třetí, ale to už si za sebou v řadě nedovoím, přestože mám velmi benevolentního  partnera:-))
polevka
Takže dnes jsem použila naklíčenou čočku, pšenici a oves do obyčejné polévky.
Suroviny: voda, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, pepř celý, trochu másla, cibule, nastrouhané dvě mrkve, mísa naklíčeného obilí (čočka, pšenice, oves) a jedno vejce.
Na rozehřáté máslo dám osmahnout cibulku s nastrouhanou mrkví na hrubo, zaliji vodou, osolím, opepřím, přidám bobkový list, nové koření a celý pepř. Povařím cibuli s mrkví, aby trochu změkla, přidám naklíčené obilí, opět nechám chvíli vařit a nakonec vmíchám rozkvedlané vajíčko.

Halušky s nivou a tvarohem
testo
halušky jsou u nás velmi oblíbeným jídlem. Protože není příliš často bryndza, používáme nivu, nebo nivu s tvarohem, nebo vlastní sýr, který dnes ale také není k dispozici.
suroviny: brambory dle potřeby, vejce,
3 cibule, olej, niva, tvaroh, sůl. celozrnná pšeničná mouka, trochu solamylu.
struhadlo
Brambory nastrouháme na struhadle nebo robotu. Ještě po nastrouhání je kuželkou rozmixuji, aby byly opravdu velmi jemné, ale lze dělat i z hrubších proužků. Já osobně mám ráda jemné malé kulaté halušky ,
proto brambory ještě mixuji. Přidám sůl, vejce, mouku – takové množství, aby těsto mělo konzistenci jako na obrázku – stojí v něm vidlička, ale poté, co se vezme do ruky protéká mezi prsty. Přidávám pro jistotu i trochu bramborového škrobu, asi dvě lžíce.
halusky2
Těsto zpracuji a nechám chvíli odpočinout. Dnes ta chvíle
byla delší,
asi na zasázení půl kila cibule :-) Přivedu si ve velikém hrnci k varu vodu. Mezitím si v jiném hrnci, širokém – nemusí být příliš vysoký rozpustím trochu tuku, slunečnicový olej, a když je horký, rozpálený, osmahnu zprudka cibuli nakrájenou cibuli. Na hotovou – jemně hnědou cibuli položím nivu a nechám rozpustit a poté tvaroh. Množství dle chuti, stačí i pouze niva, pokud je jí dost :-)
Mezitím se vaří voda, tak je čas na haluškování – na slovensku si
hn
dávají těsto na prkénko a rychlými pohyby házejí halušky do vody nožem. Lze vykrajovat také malinké kousky lžičkou – i když pro šest lidí by to byla docela fuška. Mě se dostalo shodou okolností do ruky takové haluškové struhadlo.
Jsou tací, co používají i tenisovou raketu – třeba můj táta :-))) a taky – nevím jak napsat tchýně, když nechci psát tchýně, třeba maminka manžela, ale nemám ráda slovo manžel, takže raději volím „tchýně“ :-)
Těsto tedy jakýmkoli způsobem natlačím do vroucí osolené vody, promíchám a halušky téměř okamžitě vyplavou a jsou během cca 3-5 minut hotové. Poté je dám do síta,  sleji vodu, halušky vložím do horké směsi tuku s nivou, cibulí a tvarohem, promíchám a dám na talíř.
halusky2

Došlo k tomu, že jsme v jedné uzavřené skupině
8806154721_63472053_o2
debatovali o jídle, o výživě,o tom, zda lze vařit v dnešní době přirozeně či nikoli. Navrhla jsem, že budu fotit a psát mé každodenní jídlo, které vařím a můžeme diskutovat o tom, jestli je to přirozená strava, jestli je to strava víceméně zdravá a odpovídá alespoň trochu normám pro dlouhodobě udržitelnou váhu . Jsme rodina vegetariánská, o šesti lidech, recepty budou úplně obyčejné, prostě obyčejné každodenní jídlo. Někdy Read the rest of this entry »