Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘polévka’

Taky si občas říkáte, jak někde zvolníte, jak nebudete přibírat nové věci, dělat nové věci, jak prostě hezky pomalu klidně pijánko lehnout na gauč a dívat se na nějakou hezkou stránku? :)) My často, přesto, že rytmus našeho života je už tak pomalý. A právě, když jsme se rozhodli, zase to přišlo – tentokrát se startérem stal pan domácí a věc uskutečnil. Což je upřímně řečeno zárukou toho, že by to mohlo vyjít :)). Takže kvízová otázka je, co přibude do naší rodiny v nejblližší době?

Dnešní polévka je dost oblíbená, je dost jednoduchá a dost dobrá. Jde o zasmaženou cibulačku.  Na tuhle polévku je třeba : 400g cibule,3 stroužky česneku,  1 polévková lžíce lněného semínka, sůl, pepř, 27g přepuštěného másla pod cibuli (lze zaměnit olivovým olejem), 2 vrchovaté lžíce jíšky, 1,5 l vody. Domácí sušený tvaroh- homolku, který lze  přinejhorším nahradit  parmezánem :-), veka – alespoň trochu francouzská a trochu oleje na její osmahnutí.

Nejprve je nutné vzít menší hrnec do kterého vložíme přepuštěné máslo. Na máslo pak nasypeme na proužky nakrájenou oloupanou cibuli a na kolečka nakrájený česnek. Vše mícháme a jemně osmahneme – asi 10 minut. Na  mírnějším ohni!

Poté  vložíme do cibule jíšku– pokud jí máme udělanou dopředu. Pokud ne, rozpustíme stejné množství másla jako mouky, jemně upražíme, rozmícháme v trošce studené vody a vmícháme do cibule.  Cibuli s jíškou zalijeme půl litrem vody a rozmícháme. Když vidíme, že je jíška krásně rozpuštěná, přilijeme ještě jeden litr vody. Osolíme, opepříme, nasypeme lněné semínko, přikryjeme a necháme vařit.

Cibule krásně změnkne, polévka dostane charakteristickou chuť a vůni a jemně zhoustne. To je čas na rozehřátí oleje, aby se na něm jemně osmahly plátky veky.

Když je veka osmahlá, nalijeme polévku na talíř, vložíme dva plátky veky, posypeme lžící sušeného tvarohu, nebo parmezánu a ještě ozdobíme cibulí z polévky.

Najít si systém pro učení doma, takový, aby si člověk nehrál na „školu“, děti se něco naučily a přitom v podstatě ani neměly tušení, že se učí, aby je to přitom bavilo a nebylo to příliš náročný na přípravu, tak tohle všechno skloubit dohromady trvá hodně dlouho. Člověk hodně často tápe, často je rád, že za něj můžou zaskočit koupené pracovní sešity, často si není jistý. Ale jsou i dny, kdy vše klape jak na drátkách. Tento k nim patřil. Děti v jednom okamžiku četly, psaly, učily se anglicky a navíc byl uvařený oběd :-))).  Rozhodly se uvařit podle receptu, který si sami najdou, přepíšou na papír a pak to tedy sami uvaří. Ze tří připravovaných jídel vyšlo nakonec jen jedno, protože na smetanový puding nebylo v tu chvíli 700 ml smetany :-)), ale recept se alespoň přečetl a napsal. Krupicová kaše podle Sandtnerky se i uvařila, ale nebyla až zase tak dobrá, protože na dotaz, co znamená 11 lomeno dva l jsem odpověděla, že to je půl litru. Teprve až po uvaření a shlédnutí kamnené hroudy, která měla být pětiporcí a stačila sotva pro jednoho jsem si knížku přečetla a zjistila, že to byl litr a půl. A třetí věc, totiž mrkvová polévka z anglické kuchařky „soup„, vyšla na 100%.

Na polévku je třeba: 500 g mrkve, dvě lžíce slunečnicového oleje,1 jablko,  1 větší cibule, lžíce tumeriku neboli curcuma, sůl, pepř, 1,2 l vody, tři vrchovaté lžíce smetany a smetana na ozdobení na talíři. Starý chleba a olej na osmažení.

Nejprve je nutné dát rozpálit do hrnce dvě lžíce oleje, na které se nasype lžíce turmeriku. Nechá se po dobu jedné minuty míchat a pak se přidá cibulka nakrájená na kostičky, oloupaná mrkev nakrájená na kolečka a  jablko nakrájené na kousky. Vše se zamíchá na prudko a pak se hrnec odloží malinko bokem a nechá se za občasného míchání 15 minut jemně restovat. Po 15 minutách se nalije 1200 ml vody, trochu soli a pepře a vše se rozmixuje. Hrnec se vrátí na kamna a přidají se do něj tři vrchovaté lžíce smetany. Smetana se nechá rozpustit a polévku můžeme podávat. Podáváme jí s opraženým chlebem na oleji – chleba nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi s olejem. Polévku v talíři pak ještě zdobíme jednou lžící smetany.

veg
Chudá večeře – vařené brambory s kořeněným tvarohem a syrečkem byly sice dobré,
bramborové placky
ale děti se vrhly na puding a brambor i tvarohu dost zůstalo, a protože mi bylo hodně líto to dát slepicím, tak jsem něco přidala a udělala bramborové placky. Večeře byla okamžitě pryč :-). Jak je to smažené, tak to prostě chutná. Na záhoně jsou ještě nějaké zbytky hlávek zelí, které ještě nejsou ve sklepě, tak jako příloha dušené čerstvé zelí a rajská polévka, tentokrát z čerstvých rajčat, která jsou ještě ve skleníku. Vzhledem k počasí jaké je, jsou ale víceméně oranžová – do červené jim trochu chybí.
Suroviny na bramborové placky se zelím: vařené brambory a tvaroh se syrečkem z předchozího dne. 1 vejce a trochu mouky – tolik, aby se těsto nelepilo a bylo hezky tvárné. Trochu pepře a sůl. Olej na smažení.  Hlávka čerstvého zelí, dvě cibule, trochu cukru, trochu másla, sůl, kmín,  lžíce mouky na zapražení zelí.Hrst rozinek.
Nejprve se rozmixují brambory – např. ponorným mixérem. Přidá se vejce, sůl, pepř a tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Placky jsem tentokrát tvarovala pouze ručně a vkládala do rozpáleného tuku. Jemná příchuť syrečku v plackách byla výborná ! Read the rest of this entry »

veg
Je doba jahod a kynuté jahodové knedlíky s domácím tvarohem a domácím máslem jsou
knedliky
nade vše. Za předpokladu ovšem,že kráva není na spadnutí a nemusí být zasušená. To pak je tvaroh maximálně v 7km vzdáleném obchodě a protože ještě nedávno ho bylo na rozdávání a je dole střecha a do toho posekáno 5ha sena, největší hloupost je se sebrat a vydat se dolů z kopce pro tvaroh. Tudy cesta nevede, tudíž jsem musela najít jinou, schůdnější a tou byla…. strouhanka.
Když to jde s rebarborou, půjde to i s jahodami. Ono na ty tvarohové ještě řada přijde, to si nemůžeme nechat ujít :-))).
Polévka tak trochu tendenčně – květáková – ale dnes na zkus – s celými malými růžičkami, žádná smetana a žádný krém – jaká taky že ? :-))) no a nesmí chybět zmrzlina. Dělat jsem jí nechtěla, jenomže….. z toho dnešního džemu mi zbylo spoustu pěny, která se sbírá a pěna brzy opadla a bylo to dost jahodové hmoty, které mi bylo neskonale líto. Takže jsem jí využili tím nejlepším způsobem :-)))
Suroviny na knedlíky : 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 14g droždí, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, jahody, máslo.Strouhanka, olej, cukr moučka. Read the rest of this entry »

veg
Na záhoně je kopr, petržel, na polici houby sušené, pipky snášejí, až se z nich kouří , takže
kulajda
se úplně sama nabízí kulajda. Přijeli rodiče a já se těšila, jaká budu hodná snacha – jeden nejí kopr, druhý houby ! Takže místo hodné snachy jsem za vypočítavou potvoru :-)) nejen, že udělám jídlo, které nejedí, ale navíc zvládnu v jednom jídle odrovnat oba :-)))) Ale pochopili to, houby jsem vybrala a kopr se nějak přešel :-)) Tentokrát jsme od rodičů dostali domácí jahody – naše ještě zdaleka nejsou- jsou ve vývojové fázi – jdeme do květu! a tak je jasný, že nemohla chybět jahodovo-smetanová zmrzlina ! Prostě takový lehký středeční oběd s trochu těžším moučníkem :-)), ale s výhledem na Krkonoše ! :-) A vzhledem k použitým surovinám byla Kulajda brána už jako hlavní jídlo – nenajedenci dostali knedlíky z vajíčkem, z včerejších knedlíků :-))
suroviny: brambory, podle chuti – tak 15 spíš menších brambor, 60g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté,2 cibule, 4 lžíce octa,  svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření,čerstvě namletý pepř, sůl, 2l vody, 7 vajec  :-), větší hrst sušených hub, 400ml smetany
suroviny
Nejprve nezbytné oloupání, omytí a nakrájení brambor na šestnáctinky. Poté do hrnce rozpustit máslo, na máslo vložit opražit nakrájenou cibulku na kostičky, na to přisypat mouku a vařečkou míchat, až mouka jemně zhnědne (ona už je hnědá, když se tam sype:-) a poté zalít vodou, přidat všechno koření a brambory – pozor – ne ocet – brambory by se neuvařily !Přisypu houby.  Když změknou brambory, přidám ocet, petrželku a kopr nasekané na jemno a povařím. Polévka je středně hustá. Nakonec přidám na tvrdo uvařená vejce, která jsem rozkrájela na čtvrtky, které se v polévce, protože to jsou čerstvá vejce, ještě různě porozdělily a zaliji smetanou.  Ještě chvíli nechám a pak už můžu nalévat. Zdobím snítkou kopru.
Jahodová zmrzlina
jahodová zmrzlina
suroviny: 400ml smetany, 700g jahod, 6 lžic cukru.
Vše rozmixuji ručním mixérem a vložím do zmrzlinovače. Zhruba za 30 minut je zmrzlina hotová – porce dvou kopečků pro 8 lidí.  Byla vynikající – prý se mohla déle mrazit -nezbytná poznámka pana domácího, ale celkově spokojenost :-)))

Komentáře

1 Veska Veska | 17. června 2010 v 8:00 | Reagovat

Teda tohle máš jako já,manža nejí kopr a děti houby ,takže si musí houby vyndat a kopr si dám jen já na talíř ,už jsem z houbama polívku dlouho nejedla a rostou ,jen to chce jít do lesa :D :D :D
Jahody už začly zrát jen bojuji kdo sklidí já a nebo slimáci :D

2 Hanka Hanka | 17. června 2010 v 14:53 | Reagovat

Zase zmrzlina…mňam.:-)
Tak jsem si vás představovala jako útlou horskou žínku – kost, šlachy a kůže, ale jak tu stále čtu o těch vejcích, másle, smetaně…. :-x :-D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:25 | Reagovat

Já to nejim !!!!!!!! jenom ochutnávám, jenom ochutnávám :-))) ale k útlosti daleko .-(

4 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:27 | Reagovat

[2]: ale ono je to možná taky o tom, že do obchodu i hospody- tedy restaurace :-)) daleko, v zimě ještě dál :-)) a mezi těmi másly,vejci a smetanou nic není :-))), prostě jídlo sice vydatné, ale žádná čokoládička před a po, tedy tím se utěšuju !! :-)

5 zlatkan zlatkan | 19. června 2010 v 9:50 | Reagovat

Jedno moje dítko nejí houby, druhé kopr:-) Dělám kulajdu bez hub i bez kopru. Pridávám tam trochu tymiánu – místo kopru a dělám do ní ztracená vejce.

6 Klára Klára | E-mail | Web | 19. června 2010 v 20:15 | Reagovat

[5]: taky občas ráda se ztracenými vejci, ale tentokrát se mi nějak chtělo vařit je :-))), zase příště :-)


veg
kedluben
Kedluben je zase jako máku – k snídani, ke svačině, jako hlavní jídlo – škoda, že se mi špatně kombinuje s koprem. Jídlo bylo dobré, ale je potřeba ubrat z dávky v suroivnách trochu mléka. Mléko, ve kterém se vaří kedlubny se nevyvařilo tak moc, jak bych si to přála, nějak mi to čas nedovolil – špatné  plánování :-))) suroviny na bešamel byly přesné a další mléko už nezhoustlo, takže omáčka byla řidší, než by měla být.
suroviny
Suroviny : Kedlubny – zhruba  střední, sůl, 400ml mléka – tohoto by právě mohlo být jen tak asi 300ml. Olej.  Bešamel: 60g másla, 66 g  mouky, 500ml  mléka, sůl,pepř, muškátový oříšek , čerstvé oregano (lze samozřejmě cokoli, ale mě ještě nedorostlo :-). Dále brambory,niva na posypání brambor.
kedluben
besam
besam
Nejprve umýt, oloupat a dát vařit na plátky nakrájené brambory do osolené vody. Poté oloupat kedlubny a nakrájet je na kostičky. Na troše oleje – horkého, je začít mírně orestovávat,přisypat dobromysl, pak osolit a přilít mléko (lépe méně). Když kedlubny změknout, zalít bešamelovou omáčkou, kterou připravíme následovně. Do malého hrcne či
besam
besam
besam
rendlíku dám máslo, přidám mouku a přidám mouku, udělám velmi světlou jíšku do které za stálého šlehání metlou přilévám mléko – celých 500ml. Pak osolím, opepřím a přidám muškátový oříšek. Vařím na mírném ohni do zhoustnutí. Nejprve je to vše po rozmíchání velmi řídké, ale ono to zhoustne ! :-))
Kedlubnu s bešamelem nechám ještě na mírném ohni povařívat – čakala jsem, že to ještě zhoustne…. a na talíři podávám s bramborem sypaným strouhanou nivou.
CIBULAČKA
Cibulačka bude rozdílná podle množství cibule :-), může být až krémově hustá nebo řidší. Dnes je to řidší varianta.
Suroviny: zhruba 4 -5 cibulí, voda – 1,5l, trochu másla,  sůl, pepř, 2 lžíce lněného semínka, sušený tvaroh na posypání (lze
nahradit parmazánem v případě nouze :-))) a v případě úp
cibulačka
lné nouze lze posypat eidamem – ale to není tak dobré) a jedno vejce.
Cibuli nakrájím na kostičky, na troše másla jí malinko zpěním, zaliji vodou, osolím, opepřím a vařím do úplného změknutí cibule.Zhruba pět minut před koncem nasypu lněné semínko a nakonec rozkvedlám jedno vejce. Při více času a použití dvojnásobného množství cibule je polévka hustší
konzistence i sladší chuti. Sušeným tvarohem či parmazánem se sype na stole na talíř.

Komentáře

1 Veska Veska | 17. června 2010 v 21:44 | Reagovat

Slintám ráno a stejně tak i večer,fakt asi k tobě jen s plným žaludkem,úplně cítím tu vůni jídla a pohody :-P

2 Kristina Kristina | 8. července 2010 v 21:58 | Reagovat

Strasne moc sa mi paci Vas blog, receptiky, netradicny zivotny styl, aj nasa spolocna zaluba v peceni chleba doma… K cibulacke som chcela len jednu poznamku – raz v pripade takmer prazdnej chladnicky som ju varila tiez a nasla som kusok hermelinu. Pokrajany na kococky do horucej polievky ju robi uplne neodolatelnou…

3 Klára Klára | E-mail | Web | 9. července 2010 v 10:08 | Reagovat

[2]: Moc tě zdravím a moc děkuji – to je milé !!!
Rozhodně mě moc baví péct chleba :-))

a s tou polévkou, souhlasím, hermelín mě nenapadl, to rozhodně zkusím. Myslím, že cibulačka má velmi vřelý vztah k sýrům, nejlépe k těm, co se trochu táhnou. :-)


polévky
Tuto knížku mám velmi ráda – je ideální pro inspiraci. Je to silná, 256 stránková
polévky
knížka, na každé straně fotografický, krokzakrokový recept na polévku, na výborném papíře, který drží i po uvaření mnoha polévek ! :-) Tato edice byla publikována v roce 2003 nakl. Hermes House
polévky
Je dost zajímavá a zhruba 230 uvedených polévek není rozhodně jen pár v různých variacích. Read the rest of this entry »

veg
Dnešní oběd se povedl, byl výborný !!! Vzhledem k tomu, že puding jako šodó na buchtičky děláme
buchta
běžně ze 2,5 litrů, přišlo mi velmi divné , že by mi podle Marie Sandtnerové mělo pro 5- 7 lidí stačit vinné šodó z 1/8 l vína či krém z toho samého množství smetany. Pro jistotu jsem udělalal oba a oba zdvojnásobila :-))) Nakonec to byla dvojnásobná lahoda. Vinný krém je opravdu báječný. Ovšem…  nejsme právě vinné typy, víno jsme nekupovali přes 15 let :-), proto bílý Muller-Thurgau není pravděpodobně žádná pecka – ale v malých potravinách, které jsem dnes po cestě domů z přezkoušení dětí
krem
navštívila měli jen asi 4 druhy a kupodivu – všechny si pamatuji velmi dobře z bolševika, jako by těch 15 let vůbec nebylo. Muller, Veltlínské – Pierot chyběl :-).Když jsem přišla ke kase, přede mnou maminka s dítětem, za mnou maminka s dítětem,jinak nikdo, pultovka a deset dopoledne. “ To mám na šodó!“, říkám omluvně :-). Paní za kasou se rozzáří od ucha k uchu a říká“ aha- jo takhle !?“:-))) Read the rest of this entry »

veg
Oblíbené jídlo – knedlo- zelo -něco. Něco se odvíjí především od toho, co je k dispozici.
knedlo-zelo-něco
Naprosto ideální je dušená dýně Hokaido s pepřem a novým kořením, ovšem na tu si ještě pěknou chvíli počkáme.  Dnes to byl celer, na který padl Černý Petr a byl výborný ! :-)))
suroviny: na knedlíky: mouka celozrnná pšeničná přesátá – 750g, 5 housek, sůl, 2 vejce, 25g droždí a půl litru mléka. na zelí: kysané zelí, cukr, ocet, cibule, olej, sůl, kmín, trochu vody a asi 5 lžic mouky.  Na celer: 1/2 celeru,česnek,  2 cibule, paprika sladká koření, bobkový list, pepř, sůl, nové koření, trocha vody. Read the rest of this entry »

veg
Protože dnes přijela babička s dědečkem a přivezli spoustu jídla „zakopaným
kyselo
vlastencům“,aby neumřeli hlady, tak se naprosto logicky nevařilo – jen vydatná polévka – krkonošské kyselo !
Máme jí všichni moc rádi, ale hodně mi dalo přemýšlení, kolik jí udělat. Přece nebudu dělat polévku jen na jeden oběd, když je  navíc tak dobrá :-))), tudy argument pro snížení množství surovin nevede. Tak jsem nejprve oloupala brambory, omyla a zvážila je a zjistila, že jich je kilo. Má hlava hořela hrůzou, jaké to je zase veliké množství na obyčejnou polévku, ale mě to přišlo tak zoufale Read the rest of this entry »