Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘syrečky’

Dnes jsme si udělali výlet do knihovny, protože děti potřebují nutně „vydělat “ peníze a tak vymysleli nový podnikatelský záměr :)) Na 7 arech, které nám přebývají, budeme pěstovat bylinky a oni je budou sbírat. Máme doma spousta knih o bylinách a jejich sběru, o tom, na co je použít a kdy a jak a co, ale skoro nikde nejsou agrotechnické lhůty pro pěstování, počet osiva a počet sklizené hmoty. Je to moc hezké si o tom číst a snít, protože uplyne celý půlrok než člověk definitivně pochopí, že výsledek je od toho knižního na hony vzálen :)). Ale nevzdáme to. Zasejeme měsíček a meduňku a dobromysl a možná sléz. Nakoupíme papírové pytle a pevně doufám, že nedopadneme jako Verunka, moje milovaná  mladší sestra, která mi nedávno volala, jak by se jí hrozně líbil patchwork, ale znám to…. raděj do toho ani nepůjde, protože už jasně vidí, jak má nakoupená pravítka, má celou jednu místnost nastřádanou spoustou látek, koupený nový stroj…. a pak to přejde :)))). Takováhle publikační činnost je dobrá metla a motivace. Člověk to napíše černé na bílém a pak ho na podzim bude buď hřát na srdci, jak je šikovný, nebo napíše, že rodinné, klimatické a kulturní podmínky měsíčku nepřály :)))

Takže knihu máme !!! Na podzim budou  nové certifikované byliny z kopce!!! Na měsíček ze sedmi arů – doufám, že kolem bude hodně lidí s ekzémy a hodně paličů, co od nich budu mít 80% slivovici na tinktury, ulepené ruce od měsíčku a děti, co po jednom sklizeném košíku budou naříkat, že zase zítra.  Ale tak je to často, když si člověk řekne…. trochu zvolníme:)).

Dnešní jídlo je výborná rychlovka. Nemůže ho každý, protože každý nerad syrečky, ale upřímně…. syrečky za to stojí!!! Navíc syreček je na rozdíl od samženého sýra ohromně dietní – pomiňme na chvilku ten tuk, na kterém je smažený, ale vnitřek…. syrečky jsou zásadně dělané z hubeného – odtučnělého tvarohu, takže další plus navíc. :)

Na smažené syrečky jsou třeba brambory jako příloha, tolik syrečků, kolik je jejich předpokládaná spotřeba, strouhanka, vejce, sůl, mléko, mouka. Olej na smažení. Jako obloha pak rajačata, okurky, cibule, majonéza.

Jako první jasný krok je oloupání brambor, omytí, nakrájení a vložení do horké osolené vody a přivedení k varu. Mezitím obalení syrečků v trojobalu – nejprve mouka, pak vejce a následuje strouhanka. Rozpálíme olej na pánvi a když je olej skutečně hodně rozpálený, vložíme do něj obalené syrečky. Slijeme uvařené brambory a už zbývá jen nakrájen všechnu zeleninu, smíchat jí v míse a promíchat s majonézou, kterou lze udělat podle tohoto receptu.

 Linecké cukroví, včelí úly, cikánské řezy, ořechy- všechno je to moc fajn, ale čeho je moc, toho je příliš – jednoduše odsuď – podsuď !

Vůbec není od věci v této přeslazené době udělat něco pro slaně naladěný jazyk.  Navíc je to pro syrečky doba zcela ideální, protože nejsou mouchy a ty jsou při výrobě zrajících tvarůžků nepřítel číslo jedna i v bytě, (pokud v bytě nejsou, jakmile se začnou dělat syrečky – budou tam !:-), natož v chalupě, kde žijí krávy a koně hned vedle . Ale v zimě – tvarůžkový ráj…..

Napsali jsme tu článek o „homolkách„, což jsou tvarůžky dovedené do tvrdého stavu – jednoduše usušený tvaroh. A tehdy jsme také slíbili, že alespoň jednou dokážeme uschovat syrečky do takového stavu, aby se dala popsat jejich kompletní výroba. Homolky – to je  jednodušší verze, neboť tady odpadá zcela fáze zrání. Homolky se vytvarované nechají jednoduše uschnout do tvrda. Tvarůžky jsou ovšem o tu nejnáročnější fázi dále. První problém je, že musíme zjistit naprosto ideální konzistenci nazrálých tvarůžků – tedy ten ideální okamžik, kdy tvarůžky přestáváme sušit a začínáme je nechávat „zrát“. Česká strava lidová, kniha od Marie Tilschové – Úlehlové nám výborně radí : nepropásněte správný okamžik. Tvarůžky nesmí být ani příliš tvrdé, ani příliš měkké ! Tvrdé by zrály příliš dlouho a byly by tvarohovaté a měkké by byly příliš řízné a nezrály by správně. Dobrá rada nad zlato !!!
Takže nastoupila cesta jako u většiny počinů- cesta pokus – omyl. Cesta, na kterou stejně vždy dojde a téměř vždy nakonec dojde k úspěchu. Velmi relativní je jen ta doba, za jakou se ten úspěch dostaví :-))
Nyní tedy přesný návod na domácí syrečky. Vřele doporučuji, protože takový domácí syreček s domácím chlebem a vychlazeným kvasnicovým pivem je naprosto nepřekonatelná večeře !