Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Poslední ativity na fóru
Mapa – surovin
mapa
Kalkulačka síly syřidla
mapa
Archiv
Rubriky
Obrázek dne
Rady do domácnosti
Saze na oděvu Bez názvu Květiny ve váze Kozí mléko
Odběr nových článků na e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Přihlásit se
fb twitter

Když se jeden rozhodne, že napíše článek o majonéze, druhý musí mít zákonitě k snídani několik druhů pomazánek :)). Velmi jednoduchých, polovičně zdravých – je to totiž jen čerstvá zelenina a druhá půlka je jak jinak – majonéza. Na doplnění třetí misky to byla obyčejná pomazánka z nivy - žádná lehká, tentokrát s majonézou :-)

Na mrkvovou pomazánku je třeba: dvě větší mrkve, sůl, citronová šťáva z půlky citronu, špetka pepře a 2+1/2 lžíce majonézy.  Na celerovou pomazánku je potřeba půlka velkého celeru, sůl, citronová šťáva a 3 lžíce majonézy. Do obou lze přidat jemňounce nakrájenou cibuli, do mrkvové pak stroužek česneku, ale dnes je to bez … Někdo tyto pomazánky nazývá falešný losos a falešný humr, ale upřímně řečeno, já si to nedovolím. Je to prostě mrkev a celer a jsem na to hrdá :-)))

Takže jak na to – zcela prostě, oloupeme mrkev, oloupeme celer a oboje nastrouháme – oboje zvlášť. Dáme každé do jedné misky, přidáme do obou majonézu, osolíme, mrkvovou jemně opepříme a obě značně zakapeme citronovou šťávou. Zakapeme – prostě tam vymačkáme půlku citrónu.  Pak vezmeme mixér a rozmixujeme. Není to nezbytně nutné, mě osobně vyhovuje i nemixovaná, ale děti mají raději pomazánku tak, jak je to správné.

Pomazánku lze vložit do pytlíku a ozdobit chlebíčky, ozdobit nakrájenými půlměsíčky citrónu, ale protože je to obyčejná snídaně pro šest lidí, která v jednu chvíli bude a v druhou už jen prázdný stůl,  jsou to prostě jen naplněné keramické misky.

Pomazánky tentokrát s domácím kváskovým chlebem a domácím máslem.

5 Odpovedi na “Mrkvová a celerová pomazánka”

  • avatar babidana:

    Dobrý večer, tyto pomazánky znám a dělám, jen takový typ – do mrkvové přidávám sekané vlaské ořechy a majonézu asi z jedné třetiny nahrazuji jogurtem – samozřejmě pokud možno domácím.

  • avatar Kikus:

    Jestli můžu přidat vlastní zkušenost pro případné obzvláštnění, výborné je přistrouhat do té celerové ještě čerstvý křen…děti to neocení, ale má to říz a přibyde další bod v té zdravé polovině :-)

  • avatar farfalla:

    stejne jste drsna, klaro:-) trosku lituju, ze uz jste skoncili s tim WWOOFingem,
    muj dedecek zase uz par let nema ani kravu, ani prsatko loni zrusl kraliky, kam se pak maji prazske deti vracet do luna prirody?:-)

    • Asi nezbyde nic jiného, než aby se vrátili do lůna přírody rodiče :-)))) ale jinak až nám bude ouvej, tak vyhlásíme konkurs na děvečku a čeledína :-)))

Reagovat

Current day month ye@r *