A už se zase těším na zimu :-))) Navíc jsem naprosto neuvědoměle slíbila, že budu dělat v květnu oplatky na řemeslném trhu u nás v klášteře a doma práce fakt každý den od pěti a na to není člověk vůbec zvyklý, tak jsem se z toho chtěla na poslední chvíli vykroutit, pan domácí se smál, protože mi průběh mé aktivity, znajíc mě třiadvacet let, předpovídal do nejmenšího detailu, ale přijela Eliška a bude oplatkovat a vaflovat se mnou. Chladící zařízení chladí, štípky mouchají a já tenhle článek chci napsat už tři dny a začínám být tak trochu ve skluzu :-)). Stejně jako každý rok chodím každé ráno kontrolovat ledový salát, jestli udělá hlávku, nebo neudělá :-)), děti mají příští týden přezkoušení a už jsem jeden den zapomněla vyměnit kefírové houbě mlíko – ale jeden den jí asi nezabije, naopak jí celkem posílil, narostla mnohem více :-))). Mám za sebou také jeden rozvoz zeleniny na kole – takové trochu fiasko, protože jsem na to nebyla zcela připravená, neměla doma žádný obalový materiál, vzala bedny, kolo a batoh, papírová krabice se na prahu u Radka po vyndání z batohu rozpadla, věci propadly dnem na práh a pak doma jsem navíc zjistila, že dva nejhezčí saláty propadly už do batohu :-)) a přivezla jsem si je zase domů. Vajíčka přežila, další tři bedýnky taky, ale zelenina vypadala po mé cestě, jak kdyby byla z první světové a já taky, protože mě bolela pusa a já zcela vážně přemýšlela o totální náhradě :-))) ovšem máme výborného zubaře – to je trochu schizofrenní situace – sympatický zubař :-)) a ten mi z té dásně, o které pan domácí tvrdil, když jí vymýval zahnutou jehlou s kysličníkem, že je nějaká „znekrotizovaná“ :-)))) nějaká černá, tak z té mrtvé dásně, na kterou nešlo sáhnout mi vyndal jakousi černou třísku :-)).. Pan domácí byl pak doma smutný, že ten zákrok mohl udělat sám, ale že jsem se zbytečně moc cukala. :-))
Tak teda bok choy, tentokrát s rýží. Je to v podstatě na tom, co má kdo doma, bok choy je prostě jen báječný základ k tomu, aby člověk udělal směs, k tomu dobrou rýži a nemůže to nechutnat :-).
suroviny, které jsou třeba – bok choy, lžíce másla, celé i s listy, větší cibule, asi šest velkých ředkviček nebo svazek malých, shoyu, asi 4 velké lžíce, pasto ze 100 g buráků spolu se svazkem oregana a dvěma lžícemi olivového oleje, asi tři lžíce pampelliškového či včelího medu, karotka, sůl, trochu curry, lžíci černého kmínu, dvě lžíce maizeny. Rýže, olej a trochu šafránu.
Rýži nejprve lehce osmahneme na oleji, přidáme sůl a šafrán, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Bok choy nejprve uvaříme ve vroucí vodě s trochou másla a soli. Mezitím si na pánvi osmahneme cibulku, přidáme na kolečka nakrájené řekdvičky, karotku na proužky a dále peste – rozmixovanou dobromysl spolu s buráky a olivovým olejem. Vše promícháme, přidáme asi deset minut vařené bok choy, vše chvíli mícháme, a když jsou listy už pěkně promíchané se zeleninou, přidáme med a shoyu, jemně přidáme curry a černý kmín, maizenu a trochu vody – zhruba 250 ml. Vše dochutíme shoyu dle chuti. Míchám dokud není směs jemně vláčně hustá. Pak jen nandat spolu s rýží.