Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Špenát stále roste, dnes jsme byli opět u zubaře, tentokrát nikoli se mnou, ale s Jentl, které chudince natekla pusa až po ucho a bavili jsme se s panem zubařem, jaká je on mediální hvězda našeho blogu, protože o něm píšeme v každém druhém článku :-). Přitakala jsem -ano, jsem buďto doma nebo u zubaře. Zbývajících možností mnoho není :-)). Pravda je, že zuby čtyř dětí něco z toho krajíce ukousnou, ale stále jsem to hlavně já, kdo si tuto část těla tak pečlivě opečovává :-)). Dokoupila jsem další semínka kedluben, první už pomalu narůstají a narůstají a špenát v jídelníčku za chvilku vystřídají právě kedlubny a květák.  Máme tady stále Elišku na výpomoc, což je prima, protože když člověk dělá oběd, má pocit, že mu nic neutíká venku a navíc je postaráno o tříletého milovníka Huga, který se stal Eliščinou stráží a zrovna nedávno, dívajíc se na ní pravil “ zakázal jsem si dívat na prsách- ale jenom na těch malejch“:-)). Některé z nás provází různé životní směřování už odmalička :-))  A pak také s Eliškou šlapeme- šlapeme úspěšně- už máme sedm sudů. Šlapeme trávu do sudů na senáž, protože velké senážové balíky jsou příliš drahé, mají na sobě strašně igelitu a tak jsme si kdysi pořídili ekologičtější variantu- koupili prázdné sudy kam šlapeme trávu jako zelí a v zimě pak mají naše Marie šťavnatou píci jako příkrm a my více mléka. Je to trochu dřina – je to takový „nature gym“ nebo “ fitcentrum na kopci“. Vůbec často přemýšlím, proč v těch posilovnách už dávno všechny ty přístroje nenapojili na nějaký zdroj. Alespoň světla třeba :-))

Co se špenátem, když je ho hodně? Jednoduchá a základní klasika- omeleta se špenátem. Nemusí to být nutně protlak, naopak, s čerstvým podušeným špenátem, který je osolený a na cibulce je omeleta ideální jarně-letní jídlo. Potřeba není téměř nic- brambory, trochu másla na omaštění brambor, čerstvý špenát- opět náruč, jedna cibule, sůl, olej, balkánský sýr– na posypání brambor, na omeletu na jeden kus pak 2 vejce, dvě lžíce mouky a dvě lžíce strouhanky, 100 ml mléka, trochu soli.

Nejprve je třeba oloupat a omýt bramboty, nakrájet a dát vařit v osolené vodě. Mezitím, než se uvaří brambory tak rozehřát v hrnci, na pánvi či na pekáči olej, přidat na kostičky nakrájenou oloupanou cibuli a nechat jemně osmahnout. Přidat na kousky natrhaný špenát. Netřeba na příliš malé, ale nenechávat ani celé listy, protože se směsí plní omeleta a je příjemnější mít špenát na menší kousky. Osolit a přiklopit. Po chvilce již lze masou špenátu míchat, zamíchat tedy, ochutnat a případně jemně dosolit.

Jednoduchá omeleta pak velmi lehce tak, že se do misky rozklepnou dvě celá vejce, přidá se mouka, strouhanka, mléko a sůl, vše se rozkvedlá a nalije na rozpálený olej v pánvi. Po chvíli se omeleta jemně podebere, otočí a dodělá z druhé strany. Hotová omeleta se plní špenátem a překlopí na půl. Jako příloha jsou brambory jemně omaštěné máslem a posypané strouhaným   balkánským sýrem.

12 Odpovědi to “Špenátová klasika”

  • Klárka, prosím a tie sudy potom uzavriete? A kde ich skladujete? Nachystala by som si na zimu pre sliepočky…ˇˇDakujem

  • Niva:

    Dobrý den, chodím si sem pro inspirace, moc Vám fandím. Léta si peču chleba. I kváskový, protože mě babička naučila kvas si sama dělat, i když u nás je chlebový kvas normálně k dostání v obchodě. Teď jsem začala podle Vás dělat sýry. Jsou úžasné, mléko sice musím kupovat ve statku(rodina mi nechce dovolit ani kozu), ale nevzdám se a časem snad prosadím. Chtěla bych se zeptat na tu senáž. Zkoušeli jste i z kopřiv? Docela bych to chtěla zkusit, ale nevím jestli kopřivy před šlapáním řezačkou nařezat a pak nechat zavadnout.
    Děkuji za vaši odpověď

  • Veska:

    @kitik:
    já bych ty sudy tipovala na 80-120l,větší by nikdo neunesl,ani neodvezl
    já sama s ním mám co dělat když je plná 120 napresovaná uvařených a naštuchaných brambor
    s trávou to nebode jiné,ale počkáme co na to vrchní šlapačky …

  • kitik:

    To je výborný, špenát teda určitě taky, ale hlavně ta senáž :) Můžu se ještě zeptat – jestli to po uzavření dáváte na slunce/do stínu… nebo to prostě odkutálíte na konečné místo a neřešíte? Sud je 300l? Je manipulace s plným jednomužná? Respektive „jednoženná“? Moc děkuju, ať to šlape :)

  • Mirabelka:

    U nás je taky špenátové období, tak bude dnes na oběd. Ale s holandskou omáčkou, ze které jsem za hvězdu, jak je dobrá! Až budu mít bílé víno, tak zkusím místo vody přidat ke žloutkům trošku bílého vína. Četla jsem to v kuchařce.

  • Veska:

    „fitnes z kopce“ mě teda dostalo fakt
    ale tráva je super ,vloni sem zkoušela do pytlů – a stejný výsledek,zbytečně drahé a je to PVC a blbě se to šlape,ze začátku někdo musí asistovat,pytle se lepí na nohy a fungují jako zábal na nohy
    takže letos zkusím sudy,máme jich dostatečné množství protože do nich zase vaříme brambory takové ty odpadní,co by moc přes zimu nevydržely a ty se musí zase pořádně naštuchat aby z nich šel vzduch ven a nebyly mezi vrstvami vzduchové bubliny,jinak brambory plesnivý/pro vás zbytečnost páč já tím krmím muliny/.
    Špenát miluji v každé formě,jen mi ho letos zničily kroupy takže čekám až obroste,dala jsem si do řepy mangold
    tak aspoň hudlám ten(chutově se ale špenátu nevyrovná)

  • ver:

    týjo ta vaše siláž mě zaujala – chápu to správně, že šlapete trávu hned začerstva po pokosení? a chutnalo by to třeba i ovcím nebo koňům? ;-)

    • Jejej, na seno se ani nepodívaj a pořád budou koukat, kde je ta dobrota :-)).Jinak to chápete správně, jen to chce nechat lehce zavadnout, aby nebyla příliš mokrá. Je to to samé, co je k vidění v těch bílých velikých balících.

      • ver:

        a šlapat se to musí jak hodně a dlouho? je na trávě vidět nějaká změna? (jako třeba jestli trochu pustí vodu, ztmavne a tak) nebo stačí udusat dost na to, aby tam nezbyl vzduch? ptám se asi hloupě, ale nikdy jsem do sudu nic jinýho než zelí nešlapala ;-) fakt děkuju za inspiraci

        • Vodu to nepustí, naopak, je lepší, když to vodu nepustí. Stačí pořádně sešlápnout vzduch, ale to pořádně je fakt pořádně, prostě dupat a dupat a dupat. Jeden sud vyjde tak na hodinku a půl, dvě hodinky, ale pro koně a ovce je to zbytečný, je to spíš jako pamlsek. Dobrý je to pro dojná zvířata, ale pro ostatní je to hodně pracný. Jinak pro jednu krávu je to přilepšení na týden k senu. Dobrý je, že jak tam člověk dává velké náruče trávy a vždy tu náruč sešlape co to jde, a pak přidá další a zase sešlape, tak se dělají takový pěkný koláče, který se lehce vyndavají. Sudy jsou zatím jediné, co je absolutně bez plísně. Zkoušeli jsme i do pytlů, jenže byly zaprvé pvc a za druhé nevydržely víc jak jedno použití, ale senáž v nich taky dobrá. Kdybyste zkoušeli, tak fakt dupat ještě desetkrát víc, když už se vám bude zdát, že to stačí :-) Na obrázku detail trávy jak vypadá nadupaná

Přidejte komentář