Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Mapa – surovin
mapa
Kalkulačka síly syřidla
mapa
Archiv
Rubriky
Obrázek dne
Rady do domácnosti
Bez názvu Květiny ve váze Zpevnění kartáčů a košťat Kozí mléko
Odběr nových článků na e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Přihlásit se
fb twitter

Po malé konverzaci v komentářích pod článkem Domácí mýdlo , a taky poto, že zásoby v bandasce s mýdlem už se tenčí, rozhodla  jsem se  zkusit mýdlo z mléka, o které právě v dotazech šlo. Nejprve jsem našla v knize Přírodní mýdla od Susan Miller Cavitch sofistikovaný návod na mýdlo z kozího mléka, který tedy dávám k dispozici ke stažení zde.

To je pro mě ovšem návod příliš náročný ekonomicky, proto jsem se rozhodla použít, pro nás mnohem méně náročné suroviny a totiž máslo :-).

Tento recept je návod  na mýdlo pro obyčejné mýdlové účely, totiž na praní. Esteticky nečekejte prosím žádný zázrak, odmítám se s tím dělat, není to dárek, není na ozdobu, je prostě do bedny s mýdly, která se posléze nastrouhají a udělá se z nich mýdlový sliz. Možná ale, až vyzraje, bude i na ruce – v každém případě, hmota z tohoto receptu je velmi tvárná, záleží na formě, na preciznosti, na tom, jak má kdo chuť si s ním pohrát.

Hmota je velmi jemná, ph mýdla je den po vytvoření docela vysoké – ph10,9 ovšem mýdlo čeká ještě šestitýdenní odpočívací režim, při kterém bude ph klesat. Aubrey Hamptom ve své knize Natural Organic Hair and Skin Care popisuje hodnotu ph pro použítí v kosmetice jako velmi širokospektrální. Napsal, že pokožka se staví lépe k prostředkům, které jsou mezi 5,5 – 10,5 než když jsou v kosmetice použity chemické prostředky pro snížení ph v produktu.

Pro toto obyčejné mýdlo je tedy potřeba 250g másla, 250g slunečnicového oleje, 460g plnotučného mléka, 100 g hydroxidu, 50 ml měsíčkového oleje + naložené okvětní lístky měsíčku v oleji.

Nejprve je nutné do mléka o pokojové teplotě nasypat hydroxid a míchat, dokud se hydroxid nerozpustí – prosím dbát o bezpečnost jak pokožky, tak očí – hydroxid je silná žíravina. Měl by být brán veliký zřetel na děti a jejich neaktivita při této operaci.

Mezitím, co se rozpouští hydroxid, zahřát tuk na teplotu kolem 55°C. Rozpouštěný hydroxid tekutiny, ve které se rozpouští silně zahřívá, tudíž na následný procest – totiž smíchání obou složek – hydroxidu s tekoutinou a tuku, na který je potřeba, aby byly obě složky na stejné teplotě, není potřeba již znovu zahřívat. Stačí mít zahřátý tuk na hodnotu cca 50-55°C .

Máme tedy rozpuštěný hydroxid, rozpuštěný tuk a přichází proces smíchání obou složek. Do hrnce s olejem, máslem a měsíčkovým olejem včetně naložených okvětních lístků měsíčku vmícháme mléko s hydroxidem. Pozor – je třeba mít vše připravené, protože pokud rozmícháváme hydroxid v mléce a nikoli ve vodě, má tendenci mýdlovatět již v mléce a hmota houstne, vzhledem k přítomnosti tuku v mléce.

Já osobně vkládám  poté do robota a nechávám míchat- tento proces trval alespoň půl hodiny, než byla hmota natolik hustá, abych byla spokojená a nalila jí do připravených kelímků.

Druhý den po nalití již lze mýdlo vyndat z forem a nakrájet. Mýdlaři pak odkrajují vršek mýdla, který není tak hezký, upravují povrch, atd. atd. Toto mě hluboce míjí a tak vám předkládám mýdlo obyčejné, značně naturální.

Množství mýdel na fotce přesně odpovídá uvedenému množství surovin v receptu. Těším se těším na fotky mýdel z kozího mléka a hlavně mě zajímá, jak je to s kozím „ocasem“, zda ho mýdlo bude mít či nikoli.

A úplně nakonec pro nových infomací chtivé pár stránek z Vševěda z roku 1925 od emer. ředitele geologické sekce p.Kafky. Hezké počtení všem a pokud budete mít chuť pochlubit se se svým mýdlem, budu ráda.

19 Odpovedi na “Obyčejné mýdlo z mléka”

  • avatar Casiopea:

    dobrý večer, tak jsem se konečně dostala nějak mi to dneska blblo, tak mám udělané mýdlo, ovšem ten smrad je naprosto nepřekonatelný to jestli někdy vyprchá tak dám na modlení, amoniak byl už cítit když jsem míchala hydroxid s mlékem a ve spojení potom s máslem a olejem nějak vystoupal i smrádek z másla no nechám to do zítřka tuhnout vyklopím a pár týdnů vydýchat a uvidíme jestli to bude k použití, ale jinak díky moc za recept :-)

  • avatar Golda:

    Včera jsem zkoušela udělat mýdlo z mléka a másla. Povedlo se, moc děkuji za podrobný popis. Po hodině míchání v robotu jsem sice začala ztrácet nervy, ale po další čtvrthodině začala být konzistence „pudinková“ a výsledek je pěkně tuhé, příjemně vonící mýdlo. Přidala jsem ještě 30 kapek hřebíčkového oleje aby mýdlo vonělo. Jenomže teď nevím, jak dlouho nechat mýdlo „zrát“, než ho mohu začít používat, prosím o radu.
    Děkuji Golda.

  • avatar Slávka:

    Kláro, prosím Vás, nejde mi stáhnout návod na výrobu mýdla z kozího mléka. Poradila byste mi? Díky Slávka

  • avatar Lucie:

    Chtěla bych toto mýdlo vyzkoušet a chtěla bych se zeptat, jak ho pokožka snáší? Mám citlivou pokožku.Taky jak dlouho asi tak vydrží. Velmi mě výroba mýdel zaujala, hlavně přidávání bylinek a přísad jako je např. olivový olej pro hydrataci kůže. Je možné dát ho trochu i do něj, nebo díky složení už to není třeba? Moc děkuji za inspiraci :)

  • avatar Evik:

    Dobrý deň Klára,

    pekný článok, zaujalo ma, že ste toto mydlo vyrobili z masla, ja som to ešte neskúšala, pretože zo skúseností mydlárov sa maslo do mydla nedáva vo veľkom množstve, pretože mydlo potom vraj veľmi páchne a tento zápach len tak ľahko z mydla nevyprchá. Takisto by som čakala, že mlieko zas bude vydávať po reakcii s hydroxidom silný amoniakový zápach, ktorý je v mydle tiež normálne prítomný po istú dobu, aj keď tento vyprchá. Horšie je to s tým zápachom z masla, Nestretli ste sa s týmito problémami?

    Inak veľmi pekný odkaz na knižku, zábavné i poučné čítanie, vďaka!

    Prajem veľa úspechov!

    • Děkuji za přání, hezký večer. Tak mýdlo je bezvadný. Nesmrdí ani po másle, ani po amoniaku. Škoda, že fotka nepřenese vůni. Jediný rozdíl od minulých mýdle je ten, že je velmi jemné a rychleji se rozpouští. Jinak úplně v pohodě.

  • avatar renata:

    …ahoj,mýdlo nemusí zrát tak dlouho,objevila jsem recept,že se může použít do 36hodin i méně,záleží na tvrdnutí už jsem dávala i odkaz….http://evikevik.blogspot.com/p/vyroba-domacej-kozmetiky.html..
    Je to recept na Olivové mýdlo ,proces za studena v troubě na pečení…
    ..renata od lesa

  • avatar Jana:

    Dělala jsem mýdlo loni podle tohoto návodu http://www.sobestacnost.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=16 byl to můj první pokus a mýdlo nevypadalo nijak výstavně. Ovšem vonělo jako mýdlo, což mě dost překvapilo, nedávala jsem žádné parfemovací složky. Manžel byl značně skeptický a netvářil se, že mýdlo někdy použije. Až jednou po čištění kamen a komína já byla umytá za chvilenku a bez kartáče a on ještě drhnul a drhnul – pak teprve se začal zajímat, co to nepěnivé divné mýdlo vlastně dělá:-)Vyzkoušel a už jiné nechce. Včera ráno si zabalil do tašky do práce poslední kostku a já bych měla co nejdříve svůj pokus zopakovat, dnes už s více a lepšími informacemi:-) Ovšem tehdy mi asistoval syneček můj stejně „trhlý“ jako já, teď má přijet až v březnu a do té doby nevím nevím…..ono to mýdlo přece jenom musí zrát (mám lakmusáky) a nerada bych šla kupovat, když to naše je lepší, opravdu tak děsně nevysušuje a pochvaluje si jej i dcérenka-alergička..
    Že bych tentokrát zkusila mýdlo „z kopce“??? Problém bude mléko, koza nedojí.

    Ta knížka je báječná!!!!! Co všechno naši předkové věděli a dnešní výrobci neberou na vědomí………chjo

  • avatar renata:

    Tak to je krása,hned jak zkončí kalamitní stav v naší domácnosti(zamrzla nám voda),tak se na to vrhnu…renata od lesa

  • avatar zuzkao:

    Ha – vás bych mohla naočkovat pokusem vyrobit si vlastní louh – dělá se z dřevěného popela, tak by třeba draslo z čistě dřevěného popela mohlo mít nějaké další skvělé vlastnosti, narozdíl od hydroxidových pecek ;-)

    Nemám dostatečný zdroj popela, takže to neozkouším sama, ale byla bych fakt zvědavá na výsledek.

    http://www.hansley-cosmetics.com/kolonialni-mydlo.htm

    • :-))) no, já jednu dobu zkoušela, je to velmi zdlouhavé, výsledek bezvadný, přišlo dost silné třeba na nádobí, proto jsem to přestala dělat, že jsem se bála jen oplachu, přišlo mi to dost silný. Nechala jsem dřevěný popel naložený ve vodě, převařila, nechala přes noc ustát a slila. Teď už raděj používáme hlavně do půdu jako hnojení. :-))

Reagovat

Current day month ye@r *