Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


VGN
Jsem v jakési fyzicko – časové tísni ! :-) Vůbec si nestěžuju, protože výsledek – totiž
chleba
nová střecha, potažmo strop, potažmo vylepšená jediná místnost a navíc ještě jako bonus jedna malinká místnost nová, bude sladké zadostiučinění nějakému brzkému vstávání, vaření – vyvařování :-)) a jakémusi napětí, ovšem teď prostě je internet to, co šlo naprosto zákonitě stranou. Rychle tedy jen dnes jeden můj experiment, který vznikl proto, že všechny chleby, co vidím na fotkách z pekáren a z trub a prostě ty ostatní nádherné výtvory – jsou “ jako kupované “ :-))))))))) ve smyslu designu ! Já jsem prostě za těch x let co se snažím a snažím, nikdy neudělala chleba, který by tomu kupovanému jako z oka vypadl. Nemluvím o chuti, s tou jsem naprosto spokojená, ta je vypilovaná k naší naprosté spokojenosti. Ale když udělám šišku a nikoli do formy, chleba většinou alespoň na 1/3 podélně napraskne – snad nedokynutím, ale nejsem si tak už úplně jistá – zkusila jsem vše!
Nakonec jsem se pro uklidnění vlastní hlavy :-)) rozhodla k zoufalému kroku. Včera, kdy jsem musela upéci 4 bochníky nebo šišky, koupila jsem si plánovaně kg hladké mouky a polovinu udělala jako svůj klasický chleba – jen kvas, žitná mouka a celozrnná pšeničná mouka a druhé dvě šišky jsem udělala ze stejného základu – stejný kvas, stejná žitná mouka, ale pšeničné celozrnné jen zhruba 300g a hladké bílé kupované 1kg.
chleba
Výsledek je více než uspokojující – jsem spokojená ve smyslu – „nemohu udělat více ! „:-)))) – je to moukou !!!!
Výsledek je ten, že pokud se ke kvasu a žitné mouce přidá místo pšeničné celozrnné mouky mouka hladká, nebo alespoň její nápadná část – je vytvořený chléb nápadně podobný chlebu konzumnímu a dalo by se to vypilovat až do naprosté dokonalosti – což ovšem není můj cíl – pilovat to do kupovaného vzhledu !! :-)))
chleba
Bylo tady ale poměrně dost pomocníků a moc mě potěšilo, že přesto všechno vyhrál domácí celozrnný chleba, bez mouky hladké – jen celozrnná pšeničná a žitná a snad mi i konečně definitivně došlo, že se tomu kupovanému vzhledu opavdu nemusím přibližovat :-))) (vždy si ze mě dělal pan domácí nemístnou legraci – “ pro tebe je největší pochvala, když někdo řekne, že je to JAKO KUPOVANÝ !!!“ :-))))
Tak to jen taková malá
chleba
dnešní výhra nad sebou samou a protože náš minipřijímač našeho virtuálního spojení se světem je na štítě, který půjde dolů dnes, je otázka šikovnosti a času pana domácího,jestli pro něj bude priorita štelovat tady anténky někde po okolí, nebo se věnovat osmi lidem co nám pomáhají a sundavat krovy :-))) – zda budu moci psát i zítra připadně ještě někdy :-))))

Komentáře

1 Veska Veska | 25. června 2010 v 7:09 | Reagovat

Víš co,ty nemáš potřebu mít chleba jako kupovaný(ostatně ten je někdy pěkný hnus)takže prď na vzhled a buď ráda,že chutná :-P
Víš co já třeba ten rozpraskaný miluji,schválně když jsem chila na brigošku do pekárna,jsem si pro sebe chleba pěkně rozpleskla aby byl pěkně nízký a rozpraskaný a měl hlavně hodně křupavé kůrky ,takže tvůj by u mě vedl na celé čáře,koupený mohu mít vždycky :-)

2 Veska Veska | 25. června 2010 v 7:10 | Reagovat

Teda hlady šilhám a vypadávaj mi písmenka ,takže omluva pro ty kdo to budou číst :-x

3 Linda Linda | 25. června 2010 v 9:32 | Reagovat

Ahoj, co to je proboha za nekrestanskou hodinu, kdy sem pises ten recept? :-)

Nedava smysl ani varianta „jeste vzhuru“ a ani „uz vzhuru“, obe mi prijdou silene. O_O

Chleba pekny :-D

4 Hanka Hanka | 26. června 2010 v 10:06 | Reagovat

Já to vidím na „už vzhůru“. :-D
Také nestíhám sem koukat, také kvůli střeše, takže jsem ráda, že mi nic neutíká, když vy také nestíháte.
Naše sladká odměna nebude nová místnůstka, ale fakt, že nám nepoteče do postele. Také se na to těším!
Držte se, ať se práce daří!

5 Klára Klára | E-mail | Web | 28. června 2010 v 16:46 | Reagovat

[3]: Taky všechny zdravím, :-), jak říkám,  bylo to trochu vypjaté období :-)), abych  pravdu řekla, tak to bylo chvíli po „ještě vzhůru“ a chvilku po „už vzhůruů :-)). Párkrát se to opakovalo, střecha je komplet dole, všichni už jsou po odpočinku u nás zase v práci v Praze :-)) a já se chystám zase na další promyšlené recepty :-)))

6 Hanka Hanka | 30. června 2010 v 7:55 | Reagovat

Střecha komplet dole? Chtělo by se gratulovat, ale vzhledem k tomu, že je spíš žádoucí mít střechu nahoře – nevím, nevím….. :-D :-D :-D

7 Klára Klára | E-mail | Web | 30. června 2010 v 14:04 | Reagovat

[6]: :-D :-D já se opravdu bála hlavně toho shazování, takže gratulace je na místě :-D. Bála jsem se doslova o životy !! Je – byla to stará střecha a tam člověk nikdy neví, ale dopadlo to dobře! Tak teď tady přebýváme v náhradním, rychle postavené malochaloupce, kde je otevřená venkovní kuchyně – měla to být původně 1/2 spodku slepičárna a 1/2 pro psa, aby ty slepice hlídal, ale nakonec jsme to trochu zvedli a jsme tam my a když vařím – v místě pro slepice a ostatní sedí u stolu – v místě pro psa :-)), chybí mi kolem už jen pláž, lampiony a šejkr :-D :-D :-D

Přidejte komentář