Jé, tenhle strojek má doma moje maminka a vím, že jako děti jsme si s ním velice vyhráli. maminka ho používá na zdobení dortů, protože se nám jako dětem podařilo ztratit většinu zdobiček a jen k němu nebyla ta páčka u stalačovacího pístu. Ale musím potvrdit, že to byl super strojek, který mi v kuchyni celekm chybí
Tento strojek mám i já a jsem ráda. Dodnes slouží naštěstí bez problémů
Tenhle strojek mamka koupila před 25-30 lety, jednou použila na vánoční cukroví, ale nemělo to úspěch, pracny jsou prý pracny , tak leží na půdě, vyhrabu ho a vyzkouším.
Jo a myslím, že kovozávod Semily už neexistuje, ale pozeptám se.
Dobrý den. Strojek mám taky doma, občas s ním pracuju, jen jsem u něj neměla ten úžasný sešitek s obrázky, takže výroba sušenek je u nás dobrodružství – nikdy nevím ( a zpětně si nepamatuju), co z kterého kolečka zrovna vyleze
[1]: Madla… tak to taky jeden prozaický důvod, proč máme už třetí, vždy funglovka krabice a nový lis, asi některý z půdy ), ale za čas….
[2]: Jana – já už ho používám zhruba deset let a myslím, že asi taky záleží kus od kusu. Jsem s ním také hodně spokojená
[3]: Nevanka – souhlasím – pracny jsou pracny , ale proč nedělat oboje ))
[4]: já ten úžasný plánek vždy měla po otevření krabice pak časem…. naprosto stejný způsob jako u vás
holky sestřenice dělá výborné sušenky polité čokoládou a slepené marmedádou
a já kvůli tomu tvaru jsem jim říkala trilobiti nebo skarable až tepr teď jsem odhalila že vlastní tento strojek na sušenky a dělá tím ty vlnité oválky a počokoládované vypají jako brouci bez nožiček
takže po mnoha letech vyřešená záhada
páč tento stojek jsem asi nikdy neviděla natož použila
Dobry den, prosim vas, mam stroj po babke, ale nie tam pri tom brozurka s receptami. Bol by prosim niekto mi ju nafotit? Dakujem
Dobrý deň Lenka máte ešte na predaj ten špric???
Jak píše Klára, je to skoro alchymie :)
…je nutné si vyzkoušet, jestli do dolního šroubení usadit nejdřív tvořítko a pak plastový kroužek, nebo obráceně a také se mi osvědčilo nastavit kolečko s velkým „výkusem“ a kliknout jeden a čtvrt zoubku… a nepoužít pečící papír, na ten se těsto nepřilepí, ale skoro suchý plech, nebo oklikat kuchyňskou linku a pak jídelním nožem sušenky přendat na pečící papír, to zase občas nějaký tvar poškodí… těsto je další dobrodružný bobřík, vyzkoušet lze téměř cokoli, jen nesmí mít hrubé kousky oříšků, ucpávají tvořítko… někdy stačí pokojová teplota a někdy musím odkrajovat z talíře v lednici…
Pečení zdar!
Mám zájem o koupi: Lis na sušenky Universal.(kovozávody Semily)
Nabídne mi někdo? Jsem z Prahy 8.
Moc děkuji přeji krásné svátky. Sall.
Kdyby nikdo nenabídl, mrkněte sem:
přímo výrobce, který ho stále vyrábí a prodává
http://www.zepojihlava.cz/lis-na-testo-universal-2-6427.html
Dobrý den. Lis na těsto universal mám na prodej. Je nepoužívaný, ze závodu Semily. Měla jsem ho ve výbavě,ale nepoužívám ho. Nechala bych ho za 150 Kč.Pokud by někdo měl zájem ta mi dejte vědět. Tel : 776 326 215.
DOBRÝ VEČER LENKA MALA BY SOM ZÁUJEM O KÚPU UNIVERSÁL STROJČEKA LIS NA SUŠIENKY EŠTE HO MÁTE ALEBO STE UŽ PREDALA?SOM ZO SLOVENSKA ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ MALA SOM PRESNE TEN ISTÝ A PREDALA SOM HO ČO SOM OĽUTOVALA A INÝ NECHCEM.
dobrý den chtěl jsem se optat kde se dá tento strojek ještě sehnat?? Předem děkuji a přeji příjemné prožití vánočních svátků………
Dobrý den.
Lis na těsto UNIVERSAL máme doma také. Je to jeden z prvních exemplářů z r. 1974. Za nedlouho by mohl oslavit 40té výročí. Až donedávna fungoval naprosto perfektně. Máme variantu s žlutou umělohmotnou hlavou pístu (přítlačná část). Je to plast silný, socialistický, tvrzený. Žádný čínský šunt. I tak jsem se obávala prasknutí. Těsto mám už přeci jenom vychytané a vím, že musí být do lisu trochu řidší, nejlépe při pokojové teplotě.
Nepočítala jsem ovšem s tím, že mě chlapci budou chtít překvapit a po dobu mé nepřítomnosti se pustí do výroby jakýchsi pochybných pivních sušenek z těsta s konzistencí tuhého nudlového. To ani socialistický žlutý plast nevydržel a rozlomil se na dvě části. Překvapená jsem opravdu byla :). Lehce mě to rozladilo, ale řekla jsem si, no co, před několika lety jsem někde v domácích potřebách viděla prodávat inovovanou verzi, takže se to stále vyrábí, zjistím si výrobce a bude náhradní díl. Po usilovném pátrání se mi podařilo zjistit, že lis pod názvem „UNIVERSAL 2“ vyrábí P-KVARTET v Nové Pace, jeden z nástupců Kovovýroby Semily. Když jsem si zadala do vyhledávače tak krom jiných odkazů vyběhl i obchodní rejstřík a v něm: Firma v likvidaci.
Jestli je likvidace pravda a neexistuje nějaký pokračovatel ve výrobě tak máme po ptákách, po žížalkách, po lisech i náhradních dílech.
Lis se ještě dá koupit v některých domácích potřebách, kterým nedominuje Tescoma a v některých méně navštěvovaných e-shopech. Lis na těsto na podobném principu vyrábí Tescoma nebo Lidl, ale je celoplastový. Přímou zkušenost nemám. Názory se různí, někdo si je chválí, někomu to s nimi nejde, to ale není většinou vina lisu a nedařilo by se jim ani s kovovým. Některým lidem praskají součástky. Těžko soudit jestli je to materiálem nebo špatným zacházením. Nicméně kov je kov.
Nakonec jsme to doma vyřešili odmontováním přítlačného kloboučku z pistole na vytlačování montážního tmelu a zatlačovacího víčka z prázdné tuby od tmelu. Po omytí a zabalení do čtyřech vrstev potravinářské kreš folie do trubice lisu na těsto perfektně pasuje a lis jede jako divý :):).
Inka
Dobrý den,
mám novější verzi tohoto strojku. Sice byl přiložen recept, ale těsto nejde vytlačit. Stáhla jsem si zde i Vámi naskenovanou brožurku v naději, že tam najdu recept na těsto, ale bohužel tam nebyl. Mohla bych Vás poprosit o tento recept? Tyto výborné sušenky nám dělával kupodivu děda, ale již pár let nežije, takže recept je k nedohledání :(
Děkuji
Dobrý den.
Koupila jsem si nedávno tento strojek, recepty na sladké sušenky mám, ale sháním něco co by bylo na slano…mohl by mio někdy poradit.
Děkuji R
Dobrý den, např. zde https://conovehonakopci.cz/?p=5671 nebo tady https://conovehonakopci.cz/?p=5635
Moc Vám paní Kláro děkuji za rychlou odpověď, měla by jste i nějaké rady ,tipy na sušenky, které bych mohla dělat (strojkem, pistolí).
Zdraví Renáta
Zkuste i z tohoto těsta, přesto, že tyto jsou vykrajované. Jinak můžete zkusit experimentovat se základním těstem na sušenky, 250g celozrnné mouky – špaldové, normální pšeničné, 150g máslo, vejce, trochu pdp. a pak koření- sůl, kmín, provensálské. Můžete přidat trochu sýra – zkoušet obměnit tento recept, co vám bude nejvíce do strojku vyhovovat, aby to nebylo moc tuhé a naopak se nerozlézalo. Lze přidat trochu oleje, semínek.
Děkuji za rady. :-)
Já ten strojek mám po mamince taky ale je jak nový a teď dělám sušenky doma
Dobrý den, řadím se mezi ty jež zdědili tento strojek na cukroví ale bohužel bez návodu k použití. Chtěla jsem vás touto cestou poprosit zdali by nebylo možné mi okopírovat a zaslat brožůrku na e-mail.Předem moc děkuji jsem váš velký fanda :-)))moc se mi líbí vaše rady a recepty . Jarka
Jarko, ono i pro mě, vzhledem k tomu, jaký jsem bordelář to bude docela dobrý strýček na potom, mít obrázky na webu. Takže jsou tady v článku ofocené a zároveň zde http://www.uloz.to/8155254/universal-pdf jsou ke stažení v plné velikosti. Hezký den, Klára
Dobrý den, dostala jsem tento strojek darem a byl němu návod na čajové pečivo, ve kterém se píše, že těsto má být vláčné. Umíchala jsem ho tedy s pocitem, že je vláčné, naplnila stroj a vyzkoušela, jenže to jaksi nefunguje :/ Vytvořila se sice krásná květinka, jenže se neoddělila a nožem odškrábnout to taky nešlo, zdeformovala se. Prosím o radu, mám to špatně složené, návod na smontování nebyl přiložen, nebo mi snad chybí ještě nějaký plíšek, který jednotlivý kus odsekne?? Předem děkuji za rady, Lenka
Zdravím Lenko. Tak tento strojek je výborný, ale je to taky pěkná potvora. Podle mě nemáte nic se strojkem i ho máte dobře sestrojený. Je potřeba se podívat dozadu na ty zoubky, tam se dá otočit kolečkem, které do zoubků zapadá. Buď je nastavené tak, že je větším výkusem nahoru nebo menším výkusem nahoru. Každou kytičku je potřeba zkusit,na který vám to bude lépe vyhovovat a taky je potřeba každou zkusit, na kolikrát se kytička udělá. Většinou se nejprve napumpuje strojek a první kytička se vyhodí. A pak to vypadá tak, že nějaké těsto je úplně fantastické, položí se strojek svisle a vždy na jedno zmáčknutí se udělá kytička. Ale někdy je těsto prevít a funguje to tak, že se kytička udělá na dvě zmáčknutí – to musíte zkusit. Na víc jak dvě ne, zkuste na jedno a na dvě a pak vždy každá druhá se přilepí, tu odškrábnete nožem do mísy a pak se znovu naplní strojek. Ale mám vyzkoušeno, nevím proč, že vždy každá druhá jde, každá druhá ne. Že se takto střídají. Prostě dvakrát namáčknete, sundáte strojek a je tam kytka. Pak dvakrát namáčknete, vyndáte strojek a je přilepená na něm. Je to hodně o druhu těsta. Musíte zkoušet takové, které vám bude vyhovovat. Tak snad jsem vám trochu pomohla. Zkuste do těsta přidat malinko mouky a znovu ho promíchejte a mělo by to jít lépe.