Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

U nás začalo jaro, je to letos už potřetí a pevně doufám, že na pětku to nevystoupí. Že už by to bylo definitiní – to nevěřím, ale hromniční obleva, která je pro nás každý rok záchytným bodem v ročním cyklu nezklamala. Zklame málokdy. Nemáme doma žádné viditelné hodiny. Jedny jsme kdysi koupili v místním městečku od Cikánů – kukačky, které jsme dali opravit, ale nepřidělali na ně přední desku. Byl vidět celý mechanismus a kukačka byla svobodná. Teď jsou v haldě věcí, které ještě nedostaly zpátky svoje místo po tom, co se chalupou proletěl orkán v podobě nové střechy a tak jsem večer vytáhla hodinky, se kterými jsem běhala a nastavila si budíka  na šestou. To je věc, kterou neděláme běžně – třikrát do roka? Naposledy když jsme jeli do Prahy, abysme stihli vlak. Od té doby každou čtvrt na pět zvoní za hlavou a pokaždé si řeknu, že už to musím přenastavit a pokaždé na to do večera zapomenu. Dnes jsem ale budíka potřebovala a tak jsem se k tomu konečně dostala. Ráno se mi vůbec nechtělo, nakonec to klaplo a potom, co jsem zatopila, tak jsem zjistila, že je pět. Budíka jsem sice nastavila, ale on má těch alarmů pět a v šest mě tedy budil až druhý.  Vzpomněla jsem si na jednu hezkou súfijskou moudrost

Ráno hloupý člověk uvažuje, co bude dělat, zatímco chytrý člověk uvažuje, co Alláh zamýšlí  udělat s ním.

Skořicové šneky jsem se rozhodla udělat opět inspirována knížkou Petera Reinharta a stejně jako u kaiserek je to inspirace volná. Kniha The bread bakers apprentice je moc fajn kniha a jsem Daniele hodně vděčná, že mi jí půjčila. Dnes kniha putuje zpátky domů a mě se hřeje pěkně v notebooku. Těším se, až bude chuť přečíst si to důležité – nikoli recepty, ale vše kolem pečení, o čem P. Reinhart píše. Jsem konzervativní vařič a pečivec, mám ale ráda nový pohled na pečení a  nechci o něm mluvit, dokud si knížku pořádně nepřečtu. Do té doby by vše totiž vypadalo jen jako dlouhodobé chlazené kynutí, veliká oka v těstě, lehké pečivo – ale jen  o tom rozhodně Peterova knížka ani jeho pečení není a proto nyní jen recept, který se mi moc líbil, a který jsem si přizpůsobila do svých podmínek.

Na skořicové šneky je třeba:cukr krystal 92g, sůl 7g (mě osobně přijde moc, dala jsem jen 3g), máslo 77 g, vejce 1x, čajová lžička šťávy z citronu, kůru z jednoho citronu, (v receptu se píše nebo, já dala i :) mouka celozrnná pšeničná přesátá 453 g(mé těsto bylo velmi , velmi řídké, Peter nepočítá v tomto receptu s celozrnnou moukou a píše, že mouku lze mírně navýšit, proto navyšuji, nakonec o 100 g tedy na 553 g), droždí 40g, mléko 283 g a hrneček skořicového cukru- cukr krystal smíchaný se skořicí.

Nejprve je třeba třít dohromady cukr, sůl, máslo. Zvláště pak smíchat mléko s cukrem, moukou a droždím- což znamená u čerstvého droždí nejprve udělat kvásek a teprve poté smíchat(kvásek- trchu mouky, cukru, mléka a droždí, rozmíchat a za pár minut, kdy vzejde – použít). Úplně vedle se utřou vejce s citronovou šťávou do hladka.

Smíchá se dohromady moučná hmota s třenou hmotou a přidá se i vejce se šťávou. Uhněte se pěkné lesklé těsto, které se nechá v jemně poolejované míse, přikryté igelitovým sáčkem kynout. Těsto kyne v pokojové teplotě.

Zhruba po dvou hodinách, či až těsto zdvojnásobí svůj objem jsem si těsto vyndala na pracovní desku – pomoučněnou a to značně, protože těsto je třeba vyválet na asi cm tlustou placku a to by bez  pomoučnění nešlo. Těato jsem ted vyválela a placku posypala skořicovým cukrem. Ale protože jsem dělala dvojnásobné množství, část jsem posypala strouhanými jablky a část rozinkami se sekanými mandlemi a část rozpuštěnými čokoládovými šiškami, které leží v šupleti od té doby, co jsme je zapomněli dát na stromeček a protože leží v šupleti s kořením a nikdo o nich neví, nikdo je také nesnědl :)

Těsto se nyní sroluje, docela hezky se s ním pracuje a nakrájí se na asi 2cm tlusté plátky, které se položí hlavou dolů na vymazaný plech. Na tomto plechu jsem je nechala dokynout takto stočené ještě hodinu. V pokojové teplotě.

Těsto jsem pekla ve 180 st. C – bylo upečené dost rychle a zhruba deset minut po vyndání jsem šneky potřela polevou, kterou jsem volila svojí a nikoli Reinhartovu glazuru. Jedná se o ušlehaný bílek s cukrem, pěti kapkami mandlové tresti a kuliček z půlky vanilkového lusku.

Šneci byli moc dobré, doporučuji, pokud si děláte vlastní skořiový cukr, aby byl cukr pokud možno suchý a lehký a skořice tam nebylo nijak extra mnoho.  Nakonec ještě malá připomínka na makové šneky, které jsou vytvořené podle momentální nálady.

Mimochodem malá kvízová otázka. Víte co je to „žužab“ ? Žužab bez žužaba, k žužabi.  Tak to nás dnes čeká.

 

24 Odpovědi to “Skořicoví šneci”

  • stematanka:

    Zdravím na kopec,
    včera jsem pekla skořicové šneky. Udělala jsem hned dvojitou dávku, protože u nás jsou všichni sladkomilci. No myslela jsem, že zbydou ještě na dnešní snídani, ale přišly k nám dvě návštěvy, tak zbyly jen dva kousky.
    Ty jsem musela spravedlivě rozdělit a vyslechnout si, že příště takový dobroty mám píct, když k nám nepřijde návštěva. Tak nevím, že bysme někde udělali chybu ve výchově? :-))
    Jednoznačně šneci jsou veliká dobrota.

  • Majdulenka:

    Zdravím ,
    před chvilkou jsem dopekla a teď už ochutnávám a je to vážně fantazie . Snad nějaký šněk vydrží na snídani :-), moc děkuji za supr recepty a taktéž za dnešní dodávku zeleniny , Magda.

    • Magdo díky, bylo nám potěšením. Klidně kdykoli stačí napsat a dojdu k silnici. – Jinak skořicoví šneci jsou mé prokletí, doma jsem velmi dlouhou dobu slyšela- a kdy budou zase šneci a kdy a kdy a kdy ? :-)))

  • Dasi:

    Zdravím Klárko,můžete mi,prosím,upřesnit poměr cukru krystal a skořice na domácí výrobu skořicového cukru? Chtěla bych si tento dobrý cukr nadělat do zásoby :) mám skořici moc ráda,jak vůní,tak chutí…
    A ještě jedno infíčko ohledně droždí,uchováváte jej ve sklenici,tzn. že ho nakoupíte určité množství balené nebo vážené(u nás jsem vážené neviděla,ani nepamatuji) a pak přendáte do sklenice,uzavřete a máte v chladnu?
    To je tedy otázek naráz :)) Díky…

    • Dasi, tak nevím, jestli vás nezklamu, ale skořicový cukr si dělám podle momentální chuti. Řekla bych, že jsou to tak 4-5 lžic cukru na lžíci skořice. Někdy chci silnější, někdy slabší. Ale takovou milou vychytávkou je udělat ho také do moučkového cukru. Vždy jsme dělala do pískového, jednou pak náhodou do moučky a všem to moc chutnalo.
      A k droždí. Ano, kdysi mi to poradila jedna paní a od té doby to úspěšně praktikuju. Koupím si celou kilovku – většinou není nikde vidět, ale pokud se zeptáte v jakékoli pekárně nebo i v potravinách jsou ochotni objednat, tak kilovku pak nacpat pěstí do zavařovací sklenice 720 ml. Většinou trochu zbyde- na knedlíčky nebo pomazánku :-). Je potřeba to nacpat tak, aby tam bylo co nejméně prostoru mimo droždí – co nejméně vzduchu- prostě nacpat. Vydrží pak v chladu velmi dlouho. Ale z kostiček jsem to nezkoušela. Nemám s nimi dobrou zkušenost- velmi rychle plesniví. .-)

      • Dasi:

        Dobré ráno Klárko,jaképak zklamání :) Jsem nanejvýš spokojená:)
        Vyzkouším kombinaci skořice s oba cukry.
        No vida,zeptat se na droždí v pekárně,mě nenapadlo :)Takže dnes to napravím a doufám,že s pořízenou se vrátím.
        Opravdu díky za cenné rady!
        Přeji Vám na kopci pěkné jarní dny,velkou zdravou úrodu,svatou trpělivost a ať Vás múza neopouští :)

  • Rozarka:

    Ahooj :)

    díky za supr těsto (šneci jsou ještě teplí, tak ještě ani nevím jak chutná, ale zasyrova bylo dobré :)

    Chtěla bych se zeptat na tu polevu- Ty ten bílek necháváš syrový? (Ještě se mi snad žádná poleva nikdy nezdařila podle představ, tak zkoumám jak na to :) Vejce bych nicméně syrové nejedla, tak jenom jestli jsem to dobře pochopila…

    Mňamkám zdar :)

    • To jsem moc ráda, že se vydařily- my měli včera taky :-) a ano, používám domácí syrový bílek. Nějak si s tím moc nelámu hlavu, prostě vezmu zpod slepice, nechám pár dní, to je prý lepší- odležet :-) a pak jen syrový. Je potřeba opravdu přesát alespoň 2x cukr – moučkový a pak teprve přimíchat do našlehaného bílku. Ale zrovna na tuto polevu netřeba tolik přesávat :-))

  • Kikus:

    Klárko, můj manžel ti asi jednou vytesá pomník :-) Jsi první člověk, co mě přesvědčil, že pečení je zábava, relax a uspokojení…a tos mě vlastně ani nepřesvědčovala, stačí si jen tak číst tvé stránky :-)
    Takže jsem vyzkoušela tvé, tedy Peter-Klárčiny skořicové šneky. Těsto bylo úžasné. Dělala jsem ho z kupované celozrnné mouky a bylo jako sisalové plátno :-) docela hrubé, ale nádherně pevné, pružné, vůbec se nelepilo a nádherně se na něj šahalo. Jen jsem neodhadla množství skořicového cukru na posypání, dala jsem ho málo. Takže je to takové jen maličko sladké pečivo, které se hodí potřít máslem a třeba ještě medem nebo marmeládou. Příště dám více, já se bála, aby se mi po rozřezání na plátky nevysypal, ale nevysypal by se. Ale nakonec vypadaly krásně a dětem jsem je ještě posypala pár zrníčky barevného zdobení :-)

    • Děkuju moc Kikuš, jak tobě, tak manželovi :-), ale je spousta lidí, co si něco přečte- ty jsi ta, co to doma uvádí v život a jsem ráda, že s úspěchemm:-)). Mám to doma podobný- pan domácí je taky dost nadšený, když se realizuju tímhle směrem :-))

  • aha, sem nejde vložit fotka, no tak nic:) tak jedině tady http://www.flickr.com/photos/sasulkape/5435261909/

  • Výsledek šneků:) příště musím dát víc skořice:)

  • Mám dotaz, dá se použít instantní droždí místo čerstvého?

    • Určitě, naopak Peter Reinhart používá právě instantní droždí. Já ho nepoužívám ze zcela prozaického důvodu- z ekonomické stránky. Je pro nás prostě zbytečně drahé. Tuším, že je jeden sáček na půl kg mouky. podle receptu P. R. je to přesně 6.23 g

  • alaska:

    Přidávám se k Vesce. Jde se k zubaři. Někdo bude bež žuba.

  • Veska:

    Chtěla jsem napsat žužab – jako zubař ,nevím proč ale furt mi to ten žužab připomíná… asi to bude tím ,že v poslední době je to moje každotýdenní navštěva …
    Sama jsem zvědava ?

    • Jasně – žužab – jeli jsme k žužabi :-)) k žužabi s lízátkem – myslela jsem na tebe Vesko, když jsem tam seděla, nemám ráda žužaba !!!:-))

      • Veska:

        Já jej taky nesnáším,beru to jako nutné zlo …
        takže dneska taky mířím k žubaži,jen lízatko nedostanu

  • Jana:

    Něco s žábou? Žábami? Jsem napjatá………………

  • Veska:

    A šneci vypadají děsně jedle,já skořici můžu ,vlastně ji mám děsně ráda,miluji její vůni

  • Veska:

    teda to jsi vstávala v pět a hned zadělávala aby jste měli čestvé pečivo na snídani… máš můj obdiv páč já když nemusím tak mě nikdo nedonutí,prostě pohodlný člověk …
    Takže když jsi tak brzy vstávala je jasný ,že se něco bude dít že …nejdete si pro nějaké nové zvířátko?
    Možná mi žužab zní jako nenáviděná návštěva lékaře když vyloučím,že by to bylo na jídlo což předpokládám že žužu to teda nebude …

    • Milá Vesko, díky moc- já jsem hodně pohodlná a rozhodně šneci byli už den před tím :-)), to ráno jsem dělala tvarohovou buchtu od Banditky, mimochodem výbornou, ale snědli dřív, než jsem stačila říct „foto prosím“:-)).

Přidejte komentář