Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máme doma slávu – porodily nám poprvé naše třešně! Před asi sedmi lety jsme zasadili alej a letos máme první vlastní třešně – celá tři kila! Pan domácí vybral šest různých odrůd a jsou všechny skvělé. Těším se, že přemluvíme pana domácího, že by to chtělo ještě pár třešní, aby alej třešňovkou se mohla nazývat – to by se mi moc líbilo :)

Bublanin je veliké množství, v podstatě co bublanina, to originál. Tato je náročnější na vejce, nenáročná na tuk a méně náročná na mouku. Je velmi nadýchaná a celozrnná  mouka jí dodává hezkou tmavou barvu.

Na tuto bublaninu je třeba : 8 vajec, 280 g cukru krupice, citronová kůra, moučkový cukr s vanilkou,  70 g namletých vlašských ořechů, 210 g celozrnné mouky pšeničné, 120 g strouhanky.

Nejprve je nutné ušlehat sníh z bílků. V jiné míse utřít žloutky s cukrem krupice, přidat citronovou kůr a postupně vmíchávat do utřené hmoty střídavě sníh, ořechy, strouhanku  a mouku. Těsto se nalije na plech, poklade se vypeckovanými třešněmi a jahodami a dá se péci na 180°C.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

11 Odpovědi to “Trochu jiná bublanina”

  • inka:

    Zdravím Kláru,
    prosím Vás opravdu v receptu nechybí kypřící prášek ?
    Díky za odpověď
    Inka

    • Inko, tak to jste mě zaskočila. Protože už jsem jí delší dobu nedělala, a protože děti přinesly právě kyblík jahod, tak jsem to rychle udělala, abych si nevymýšlela. Zatím posílám fotku z trouby, kdybyste jí chtěla dělat nějak rychle, už na té je vidět, že krásně vystoupla – bez pdp.

  • Vav:

    Ráda bych se zeptala, zda nemáte někdo ověřený postup, jak nahradit uspokojivě vejce v receptu, resp. sníh z bílků? Jedno z dětí má silnou alergii na bílek, který je ve všech možných receptech. Jedinou variantou jsou sladké kváskové recepty, do kterých vejce nedávám a se kterými experimentuji.
    Budu ráda za pomoc ohledně bílků i kváskových sladkých receptů (kromě perníku a lívanců, za které Kláře moc děkuji!) do kterých prostě vejce nedám, maximálně žloutek :-)

    • mám devítiměsíční zkušenost s vařením absolutně bez mléka a vajec a naprosto skvěle funguje hraška a solamyl – škrob. TAkže místo vejce přidejte do sladkého hraška vanilka – dle návodu, nebo lžíci a půl škrobu kukuřičného místo jednoho vejce. Ať se vám daří.

  • malina62:

    Hezký den, dělám bublaninu podle receptu od kamarádky a je taky moc dobrá a rychlá:4 lžíce oleje a 4 žloutky chvilku třít, přidat 25 deka mouky (hladké), 20 deka cukru (krupice, krystal), 4 lžíce vody, 1 lžičku prdopeč a sníh ze 4 bílků (vody může být i víc, podle hustoty těsta). Pak už jen dát na vymazaný plech nebo na pečicí papír a poklást ovocem (skvělé s jahodami).

  • Způsobně papá.
    Ne jako naše příšera, která, když jí známý nabídl párek, odměnila ho natržením dlaně.

  • hanaka:

    Parádní foto/video se psem :-) Třešně miluju, my jsme zatím ve fázi sázení, takže ještě těch 7 let minimálně si počítám počkáme :-) Ale chápu tu radost a bublanina vypadá parádně! Dnes jsem na trhu koupila božské meruňky a třešně z Moravy, tak určitě vyzkouším. Teda, jestli se dočkají večera…

Přidejte komentář