Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jak tady tak Eliška hledá práci ve Francii, napadlo mě, jak to, že mě vlastně nikdy nenapadlo, že bychom měli zcela regulerní oupair? Jasně, peníze, pak taky nějaké ty zásady, možná by asi taky neměla kde bydlet, možná by jí bylo trochu zima, ale je to celkem zajímavá volba, jak se děti co nejjednodušeji naučí cizí jazyk. Uvažuju, co bych vyplnila do kolonky – potřeba drobná pomoc v domácnosti… :)  Asi by mi ani nevadilo, na rozdíl od francouzských domácností, kdyby byla kuřák, nevadilo by mi, kdyby za měsíc zmizela, ale bylo by fajn, kdyby nebyla moc hezká:). Kvůli dětem smozřejmě.

A dnešní jídlo mě fakt hodně bavilo. Není k tomu potřeb nic moc, stačí vzít košík a dojít na zahradu. Nasbírat do kolečka fazolky, do košíku hokaido 2kg, petržel 200 g, svazek petrželové natě, mrkev 250 g, cibuli 450 g, ze sklepa pak ještě poslední loňský celer 200 g. Trochu oleje, soli, 1,75 litru vody, 200 ml smetany. Šťáva z jednoho citronu. 

Nejdříve dáme rozpálit olej, na olej vložit na kostičky nakrájenou cibuli, mrkve, petržel, celer a petrželovou nať. Vše restovat -tak dlouho, aby byla zelenina opravdu orestovaná. Já nechávám na kamnech alespoň 15 minut.

Po této době vložím na velké kusy nakrájenou a omytou, kůry nezbavenou dýni hokaido.

Mezitím se mi již v tlakovém hrnci vaří osolené a s okrájenými konci, na malé kousky nakrájené zelené a žluté fzolky.

Zeleninu v hrnci podliji čtvrt litrem vroucí vody, přikryji pokličkou a počkám, dokud není dýně zcela měkká. Pak sejmu hrnec z plotny a přiliji 1 3/4l vody. Skutečně až nyní, nepřilévám dříve, aby zelenina byla skutečně orestovaná a nikoli hned rozvařená. Vezmu ruční, ponorný mixér a rozmixuji. Toto množství vody je přesně tolik, aby byla omáčka vláčná, nikoli moučně hutná, ovšem každý kus dýně je jiný a je tedy potřeba s citem dle sebe. Nakonec přiliji smetanu a řádně zamíchám. Ochutím citronovou šťávou.

Jako příloha houskové knedlíky – 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 15 g droždí, asi 0,5 l mléka, sůl, 2 vejce, 7 tvrdých rohlíků. Necháme vzejít kvásek z trochy mouky, mléka a droždí. Po vzejití přimícháme nakrájený tvrdý rohlík, sůl, vejce  mléko dle potřeby. Těsto vyhněteme a necháme vykynout. Vykynuté těsto vytvarujeme do dvou šišek a dáme vařit do osolené vroucí vody. Po 45 minutách vyjmeme z vody  a nakrájíme nití.

Podáváme s okapanými uvařenými fazolkami a s knedlíkem a zcela nakonec čistě rostlinná forma tohoto jídla. Bez použití smetany a s veganskými knedlíky.

 

3 Odpovědi to “Dýňová omáčka s vařenými fazolkami”

  • hela:

    joj, dělám podobnou zeleninovou omáčku :-) s fazolkami, výborná je taky s koprem – oranžová koprovka, můj muž už si zvyknul, ale těch řečí nejdřív :-), s rajčaty je to zase výborná rajská omáčka :-)))

  • kyschu:

    Můj muž říká, že ty se bát o chlapa nemusíš. Ale že on si má dát bacha. :)
    Cituji: „Toš taká děvčica je poklad. Ta se platí zlatem. Nebo slivovicí.“
    Jinak na omáčku se vrhnu o víkendu. Díky. Já už nevěděla co s těmi dýněmi. Je jich moc. A jsou všude.

  • hanaka:

    Teda když jsi psala nasbírat do košíku, takovýhle mě nenapadl :-) Výborný! A krásná květinová fotka, jak z reklamy na bio výrobky :-)

Přidejte komentář