Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Další snídaně a další pomazánka. Je to falešná rybičková a taky hlavně a především dýňová. Určitě je však dobré volit druh dýně, protože ne každá dýně je vhodná. Lépe je volit dýni s tuhou, nemoučnou a světlejší dužninou. U nás to vyhrává Kabocha.

Pomazánka je velmi jednoduchá, stačí okrojit od kůry dýni a nakrájet jí do misky – 150 g, přidat 50 g slunečnicových semínek, 20 g semínek sezamu, jeden stroužek česneku, trochu soli, trochu citronové šťávy a jeden list sušené řasy nori – je to přesně 3,7 g.

Následující úprava už je velmi jednoduchá, vše se rozmixuje a namaže a chleba. Pokud někomu nestačí rybí aroma z jedné řasy, lze přidat ještě trochu, ovšem i s řasou s její denní dávkou opatrně.

A právě dnes mi to nedá a zkusím napsat něco o složení potravin. Tato pomazánka je velmi dobrá. Pokud jí člověk nabídne přímo na nakrájeném rohlíku, toastu, případně ozdobí ještě bylinkou, rajčetem, kouskem citronu, ten, kdo ochutná, nebude mít pravděpodobně vůbec problém hotovou jednohubku sníst a dát si další.  Ale pokud vaříme čistě rostlinné jídlo častěji, případně ho častěji nabíhzíme, přijde dříve či později moment, kdy se zamyslíme, jak je to s nutriční hodnotou, zda stačí bílkoviny, atd. atd.

 

 

 

 

A zrovna tato pomazánka, čítající málo surovin a tudíž nedávající mi takovou práci to spočítat, je velmi dobrý příklad, jak se občas zbavit nějakých předsudků.

Tak tedy máme tady  naší falešnou rybičkovou pomazánku, které pokud použijeme 100 g, dostaneme se k tomu, že sníme

895 KJ 13 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků — 31,8 Kč  za celý recept

bílkoviny i tuky jsou pouze v rostlinné formě.

A  s čím porovnat? Volím další tři varianty. První je klasická rybičková z olejovek, bez přidání majonézy. Množství stejné 220 g olejovek, 10 g česneku, citronová šťáva a sůl. Vzniká stejné množství pomazánky, tedy cca 233 g a při konzumaci 100 g sníme

1383 KJ 21 g bílkovin 1 g sacharidů a 26 g tuků—-34,8 Kč za celý recept

Pokud nahradíme dýni a řasu tuňákem,  použijeme stejné možství semínek jako u naší dýňové pomazánky a vynecháme olej, sníme ve 100 g

1172KJ 30 g bílkovin 6 g sacharidů a 16 g tuků —60,8 Kč za celý recept

Následuje použití tuňáka v oleji – majonéza žádná, česnek a citronová šťáva, získáme ze 100 g

937KJ 20 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků—- 79 Kč za celý recept

A jako poslední je tuňák ve vlastní šťávě, citron, česnek, citronová šťáva, sůl a 40 g majonézy

1297KJ 19 g bílkovin 1 g sacharidů a 15 g tuků —– 45 Kč za celý recept

Výsledek je takový, že bílkovin je samozřejmě ve veganské stravě méně, ale rozhodě to není vůbec katastrofa, pokud se jídlo správně nakombinuje. A jak je to s cenou nahrazení živočišných produktů rostlinnými a jejich občasné použití v kuchyni? Zruiuje nás to?  „Čistě rostlinná strava je velmi drahá – velmi častá námitka.“ Tak jsem si řekla, že to zkusím spočítat. Pomíjím vlastní zeleninu a beru ceny zeleniny koupené. Cena je vždy za výpočtem.

14 komentářů to “Dýňová pomazánka – nepravá rybičková”

Přidejte komentář