Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Kdysi, když mi bylo asi šestnáct, jeli jsme z hor a v autobuse se vyprávěl vtip: „Vojáci, na koně! Já nemůžu, já mám vlka! Tak na vlka!“ a já se sice smála, ale musel mi až pan domácí vysvětlit, co vtip znamená. A pak jsem na milého vlka na douhá léta opět zapomněla. Jenomže, když máte aktivní a schopnou občasnou děvečku, totiž Elišku, může se vám stát, že v přítomnosti návštěvy za vámi přijde vaše čtyřleté dítě a tiše vám šeptá do ucha “ Kláro, já mám vlka!“. Já na něj nevěřícně koukám a v hlavě mi pracují mozkové závity, co tím myslí, že tím asi nemůže myslet, co tím může myslet. „Co že máš?“ „Že mám vlka!“ a protože jsem stále vypadala asi konsternovaně,  začne mi, už vůbec ne tak tiše, jako zcela natvrdlému posluchači, který už měl dávno konat a nikoli nevěřícně zírat, důrazně vysvětlovat “ No, že mě bolí prdelll!“.  Pořiďte si oupair, která jedno dítě doučuje francouzsky, druhé naučí, co je to vlk, třetí naučí dokonale punkovou písničku, nechává jí chladnou pan domácí, není náročná a kdykoli je připravena sníst cokoli, co je poblíž. Jenže druhá Eliška není! :-) (mimochodem, právě shání práci oupair ve Francii, tak si tak představuju, až přijede někam jako oupair, jak s ní budou moc spokojení, minimálně, než zasedne k prvnímu jídlu:-)

Bláhově jsem si myslela, že srpnem to končí, ale to jsem zapomněla na loňské září, kdy všechno dozrává, vše se musí zavařit, všude máku jak naseto a dozrávají dýně. A tak letos se konečně dostávám k receptu na výbornou špagetovou dýni a špagety z ní. Je to opravdu velmi zeleninové jídlo, proto ten, kdo není zvyklý na čistě zeleninová jídla, lze si přimíchat i těstoviny pšeničné.

Potřeba na toto jídlo je rozhodně špagetová dýně, rajčata, pórek, sůl, pepř,olej, olivový olej,  tymián a hlavně zelené fazolky. Nahoru pak strouhaný sýr. Všeho dle vlastních potřeb a chuti.

Špagetovou dýni omyjeme, odlomíme stopku a propícháme jí vidličkou. Tou založenou ze stříbra, z alpaky nebo pořádnou železňačku. Klasická tenká nerezovka se natuty ohne. Dýni je potřeba propíchat na více místech, vložit do hrnce, zalít vroucí vodou, osolenou vroucí vodou a nechat jí vařit. Minimálně půl hodiny. Mezitím je potřeba uvařit zelené fazolky, u kterých jsme okrájeli konce – fazolky krájím na dvoucentimetrové kousky a v osolené vodě vařím v tlakovém hrnci. Oboje se uvaří zhruba stejně. Dýni rozpůlím nožem a velmi jednoduše sundám slupku. Pokud se již dýně rozpadá na jednotlivé špagety a ty jsou uvařené, je hotovo, pokud je dýně větší, je často třeba ještě vložit zpět do vody,již rozpůlené a bez slupky a dovařit, dokud se dýně po zapíchnutí nerozpadá na jednotlivé proužky.

Slijeme fazolky a vložíme do mísy, promícháme s olejem a olivovým olejem,  přidáme rozšpagetovanou dýni, na kolečka krájený pórek, na kostičky krájená rajčata. Vše osolíme, přidáme tymián a trochu pepře.  Nakonec lze posypat strouhaným sýrem.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na recepty ze zeleniny  jako e-knížku Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek.

 

 

 

 

 

 

 

 

17 Odpovědi to “Špagety z dýně”

  • vlasta-110:

    Já Vám všem ještě MUSÍM napsat moje další zkušenosti s touto dýní:
    Špagetovou dýni uvařenou nasekejte na malé kousky a přidejte do lívanců nebo palačinek, budou luxusní, krásně nadýchané. A také je výborná do každého moučníku, kde máte v receptu jablka, dýni tam nikdo nepozná !!!
    Já jich letos schovávala před mrazem asi dvacet, tak budu dál experimentovat ……..

    Nebojte se je přidávat kam Vás napadne. I ti největší odpůrci dýní je budou baštit a Vás chválit,
    Manžel prohlásil, že u nich se dýně dávaly jen prasatům a já z nich vyrábím takové dobroty!

    Až udělám dálší várku (po první se jen zaprášilo) dýňovo-ananasovévého džemu, přidám recept mezi marmelády včetně fota.

    Dýně nejsou jen krmivo pro zvířata, ale i surovina pro výrobu delikates pro mlsouny !!!!!

  • vlasta-110:

    Neuvěřitelné ale pravdivé – z obyčejné (nebo neobyčejné?) dýně se s pomocí vidličky stanou špagety!!!
    Nám chutná mnohem víc špagetová dýně upečená v troubě. Dýni rozřízneme, odstraníme semena a dáme řeznou plochou na pomaštěný plech, který je lepší vyložit pečícím papírem, protože se pak nepřipeče.
    Vynikající je také důkladně „rozšpagetovaná“ zamíchaná do klasických špaget! Nahoru jakoukoliv směs, kterou používáte na špagety, masožravci mohou přidat na kostičky nakrájenou a orestovanou anglickou slaninu, nebo jen posypat sýrem nebo směsí sýrů, ideální jsou sýry aromatické. Když použijete vše domácí, kečup i sýry, nemá to chybu ………

    A ještě jednu radu milovníkům dýní: máslovou dýni rozpůlíme, pokapeme medem a dáme do troby upéct, před koncem pečení posypeme nasekanými ořechy a polejeme máslem a ještě krátce zapečeme …….. přímo z pekáče vyjídáme polévkovou lžící ……… a věřte, že už NIKDY nezapomenete koupit a na jaře zasadit další semínka!!!!

  • rettigova:

    Někdo se zde pídil po semenech acorn – nebo paprikové dýně, trochu mě v chuti oproti hokkaidu zklamala, ale je fakt, že chutná úplně jinak než ostatní. Semen mám dost, ale nepřišla jsem na způsob, jak je anonymně posílat.
    Jinak je mají 3 za 30 Kč na aev-vs.cz.

    • Zdravím vás. Jestli myslíte anonymně, aby nikdo neznal vaší adresu z obálky? Lze jednoduše tak, že se pošle v obyčejném dopise v malém papírovém pytlíčku. VYjde to na cca 15 korun. Já jsem takto posílala měsíček a kukuřici a vždy se domluvila s dotyčným, že poše poštovné na účet – oněch 15 kč, protože jsem to posílala asi 40 lidem a to už je docela dost na poštovném :-). Poslal to úplně každý, posílali všichni zpětně – klobouk dolů.

      Já sama bych si ráda semínka koupila, protože letos už žádné nemám. A jakou máte barvu?

  • Veska:

    „Vlk“ to je dobrý … spíš by mě zajímalo jak pak na něj … u nás pomáhala studená sprcha a dubová mast …
    prostě jeden čas měli chlapi trenyrky ve kterých bylo víc PE a to jim dělalo neplechu … vyměnila jsem výrobce a je už dlouho klid …

    • Mirka:

      ,,Vlk“

      kdo by z nás zkušených milujících manželek neznal…. U nás se osvědčili kapesníčky z lékárny
      tuším že se jmenují Intim komfort , jsou napuštěný nějakým léčivem a opravdu zázračně fungují.Mokrá opruzenina – jak je tam vysvětleno , zaschne a je po vlkovi. Stačí přetřít místo a je na celý den pokoj. Ráno opět procedůru opakovat…. pokud je potřeba.
      Máme to vyzkoušené … fakt to funguje…

      M.

  • Veska:

    špagetová dýně je prý nejchutnější z odrůd dýní … mě teda je to jedno,ale je pravda že je to jediná dýně ze které jím zelí … hodně smažené cibulky na bramborový knedlík(ještě když je plněný domácím uzeným/je to fakt bašta …
    já ji měla vloni … letos mi všechno zmrzlo,vydržely jen dýně dá se říct původně určené na krmení pro mulíky

    a je pravda,že ze všech dýni vydržela skladovatelná ve sklepě nejdéle … ale dá se i zamrazit rozřízla napolovic a dalo se s ní pracovat pak jak s čerstvou … zmrzlou hodit hned do vody a vařit …

    nebo jen tak pečená zakápla olivovým olejem(když je v zimě s bylinkami nebo česnekem) a pak prohozená restovanými plátky česneku a posypaná dobrým sýrem …

    • hanaka:

      Můžu se zeptat, jak děláte to zelí? Prostě klasicky, ale z dýně nebo je tam nějaká zásadní změna? Špagetovou dýni jsem ještě neměla, letos se s nimi vlastně seznamuji, ale úplně jsem jim propadla a příští rok budou dýně všude! Jen moje drahá polovička mé nadšení nesdílí, holt v něm vítězí duch masožravce… Tak jsem si říkala, že právě zelí z dýně s knedlíkem by mohlo projít :-)

      • Anonym:

        @hanaka:
        zelí dělám úplně stejně jako zelí hlávkové,špagetovou cuketu oloupu a nakrájím na špalíčky
        (klasická jde nastrouhat na hrubém struhadle,ale mě i ta chutná víc nahrubo nakrájená,nemá pak úpně kašovitou konzistenci)osolím a nechám chvíli pustit vodu,pokud se mi zdá že je ji tam hodně tak vodu sleju a dám vařit s trochou kmínu … fakt jen chvíli ,cuketa je hned uvařená aby z toho nebyla kaše … a zahustím jak normální zelí
        já dávám jen nastrouhanou syrovou bramboru s trochou hrubé mouky – dochutím octem a trochou cukru a osmaženou cibulkou …
        mě chutná zelí víc křupavé,takže fakt jen povařím chvíli … mladá cuketa stačí stačí spařit trochou vařící vody,zahustit a zjemnit smetanou a nebo kysanou smetanou ,je to zase o trochu jiná chuť zelí

      • Veska:

        @hanaka: Anonymní Veska

        • hanaka:

          Díky moc, taky to máme radši křupavější, tak seženu semínka na špagetovou dýni a třeba budu mít příští rok úspěch :-)

    • vlasta-110:

      Na dýňové zelí nám nejvíc chutná dýně Květa – semena kupuji v SEMO.
      Na hrubém struhadle nastrouhám, osolím a okmínuji a krátce povařím – je rychle uvařená, měla by být jen opravdu krátce povařená, protože pak je z ní kaše, orestuji cibulku, přidám do dýně, na másle udělám jíšku, kterou rozředím vodou kterou si nechám z vaření dýně, přidám k dýni, dochutím jak klasické zelí, nebo přidám trochu sladké smetany a udělám tzv. smetanové zelí, nebo přidám sušené koření dle chuti, nebo domácí „vegetu“.
      Tato dýně má takovou zvláštní zeleninovou chuť.

  • EliškaR:

    Sama se rozpadne na špagety? To je nějaký zvláštní druh?

    • Jmenuje se – považte – špagetová dýně :). Přímo oficiální název. Je to ta na fotce vedle jídla u schnoucí cibule a lze koupit běžně semínka. Dužnina je světlá, nikoli oranžová a ano, po uvaření se rozpadá na dlouhé provázky.

  • Rozšpagetovanou :) skvostné slovo!

  • Golda:

    Kláro,
    díky,po několika těžkých a smutných dnech jsem se konečně zase od srdce zasmála.

  • Viky:

    Špagetová dýně se dá také rozpůlit, lehce potřít řezné plochy olejem, položit ji těmi řeznými plochami na plech a upéct také cca půl hodiny. :-) Vám s kamny by to mohlo být ještě příhodnější než nám se sporáky.

Přidejte komentář na Anonym