Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dnešní recept je původní, tedy vlastní. Jedná se o velmi jemné kynuté pečivo a uvedené množství je pro šestičlennou rodinu. Proto je pro menší rodinu nutné množství surovin upravit.  Také příprava šneků je časově malinko náročnější – začínám je dělat v podvečer a hotové jsou na snídani – to proto, že se dělají z těsta kynutého přes noc.

Suroviny:  410 g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 200 g mouky hladké, 50 g droždí, 100 ml vody, 2 vejce, 240 g cukru, 130 g máslo, 10 g skořice, vanilka + citronová kůra

na nádivku: 350 g jablka,175 g cukr moučka ,vanilka + skořice+ citronová kůra,500 g tvaroh,3 žloutky

na polevu: 3 bílky,300 g cukru moučka,trochu skořice,trochu rumu

Nejprve je nutné udělat si z trochy mouky, droždí a trochy vody kvásek – vše zamícháme a necháme droždí působit asi deset minut, aby se nám zvedl kvásek. Pak přidáme máslo vlahé – rozpuštěné , cukr, vanilkový cukr, vejce, skořici, citronovou kůru a vodu – s vodou opatrně, přidáváme postupně a hněteme těsto do vláčné konzistence.

Když je těsto hezky sametové, přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme v pokojové teplotě kynout 40 minut.

Po uplynutí této doby těsto pěstmi jemně snížíme, prostě do něj malinko bouchneme na několika místech. Opět přikryjeme a dáme kynout tentokrát do chladu. Já za okno, kde je v noci kolem 5°C. Lze samozřejmě použít lednici.

Ráno těsto vyndáme z chladu a necháme asi 45 minut na kuchyňské lince.

Mezitím si připravíme nádivku – oloupeme a velmi jemně nastrouháme jablka, přidáme tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a skořici. Vše dobře promícháme.

Také si pomalu připravíme polevu. Tu uděláme ze zbylých bílků, cukru , skořice a rumu. Začneme mixováním bílků, do kterých přidáme zbylé suroviny.

A jdeme na kompletaci !

Těsto si rozdělíme na tři díly. Každý díl děláme postupně. Nejrve si vezmeme 1/3 těsta, rozválíme na pomoučněné pracovní ploše do tvaru obdélníků, asi 1/4 cm tlustého.

Na tento obdélník vložíme 1/3 náplně – nádivky po celém obsahu obédélníku. Vrstva není příliš vysoká.

Jakmile máme pomazaný celý obdélník, zarolujeme velmi opatrně jako roládu.

Nyní roládu ještě opatrněji rozválíme do délky, nikoli do šířky. Postupujeme opatrně proto, abychom si nevytlačili nádivku.

Když máme rozválenou roládu, celý kus rozřízneme podélně na tři dlouhé pruhy a každý pruh opět rozřízneme na třikrát, tentokrát však napříč.

Z jedné třetiny těsta nám tak vznikne devět kousků. Každý takový kousek nyní vezmeme a naznačíme uzel.

Vložíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným máslem a necháme ještě asi 15 minut kynout.

Pokračujeme stejně s druhou částí těsta a nakonec se třetí.

Plechy dáváme péci na 180°C a hlídáme – jsou upečené poměrně rychle.

Po upečení necháme mírně vychladnout a potíráme vršek připravenou polevou a zcela nakonec polevu poprášíme ještě skořicí.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

7 komentářů to “Uzly se skořicí, tvarohem a jablky”

  • Maya:

    připravujete polevu v páře?nebo jenom vyšleháte sníh?

  • Maya:

    výborný,kombinace jablíček skořice a tvarhu miluju:)

  • Sona:

    Super, na víkend vyzkouším. A to jsem chtěla držet dietu :-). Hugovi vše nejlepší k svátku :-).

  • Mňam! Tak tohle upeču a vůbec nevadí, že je nás míň… Zase budu za hvězdu ;-) Díky…

  • Anonym:

    Tak, a ted to mam potvrzene cerne na bilem. Jste parta asketu a do jidla jen tak klofete. Nase rodina cita 12 lidi, ale kdyz toto peceme, tak delame 2 verze: mensi davka je 5 NASOBEK Vasi, a ta vetsi je dvojnasobek nasi male davky. Presto nikdy nezbyde do druheho dne a kdyz to tak prepocitavam, tak nuklerni rodina 5 lidi u nas zkonzumuje minimalne trojnasobnou davku!

    • caso:

      @Anonymní: pardon, nebyl jsem prihlaseny

      • Přihlášení netřeba, okamžitě bylo jasné, kdo píše :). Tak a já to mám taky černé na bílém a jdu se stydět o kouta za absolutní neschopnost přemluvit pana domácího, aby nás taky bylo 12! Ano, souhlasím, jsme parta vyžraných asketů a jdu zdvojnásobit dávky. Právě tu není vůbec nic k snídani!

Přidejte komentář