Když tu byla o víkendu Saša a říkala, že bychom si mohli osmažit k obědu pampelišky, byla jsem více než skeptická. Ale semínko zaseto a dnes na ně došlo. Kdo má rád degustační hádanky, doporučuji udělat a nesdělit okolí, o co se jedná. Je to velmi podobné chuťově, ale podiv – i konzistencí jedné surovině. Nebudu psát které, abych nezkazila kouzlo okamžiku. V každém případě, překvapil mě výsledek, a to velmi. Určitě jsme je neměli naposled!
Na smažené pampelišky je třeba sesbírat hlavičky rozkvetlých pampelišek, krásně žlutých, ale pozor, bez stopky. Hlavičky ucvakávejte hned na konci stopky. Takže hlavičky pampelišek , vejce ( na obalení je potřeba více vajec, papelišky hodně sají, pro rodinu o 6ti lidech to vychází na 6 vajec na obalení), mléko, sůl, strouhanka, olej.
Hlavičky vyfoukáme, namočíme do vejce rozkvedlaného s mlékem a osoleného. Vajíčko si dělám raději po dvou vždy čerstvé, dokud neobalím vše. Z vejce obalíme přímo ve strouhance a osmažíme v horkém oleji.
Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou. Jídlo je natotata, i když smažení hlaviček pravda chvíli trvá.
Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.
Teda to koukám, smažit pampelišky by mě nenapadlo … musim vyzkoušet:-))
Ajka
Zvědavost mi nedala a tak jsem smažené pampelišky udělala také. Vůně v celém domě a chuťově opravdu k nerozeznání od hub. Kláro, moc děkuji, že jste byla ochotná podělit se s ostatními o tento geniální recept.
No tak to je super, k večeři budou pampelouchy! Sice nerada smažím, ale překonám kvůli nim svůj odpor :-)
Vyzkoušela jsem pár kousků. Chuťově zajímavé, jen se mi zdálo, že při smažení vypily dost oleje. A podcenila jsem čas smažení. Hlavičky jsem natrhala odpoledne a nechala do večera, aby vylezli brouci. Obalovala jsem polozavinuté květy :)
Dělala jsem dnes na zkoušku jen pár květů, jako chuťovku. Ale příště určitě víc, než stihnou odkvést. Je to super, moc nám chutnalo, děkuji a šířím do světa :-)
Hm, a to si přečtu teď, když tu na jihu Moravy kolem sebe vidím už jen samé ochmýřené hlavičky… :-)
Tak jsem tímto jarním obědem oslavila první májový den – ale jeho vůně už při pečení,
mi navodila jiné roční období, takže prozrazuji – pokud nevíte, co jíte,
od houbových řízečků nerozeznáte…
V kombinaci s pickles a domácí majonézou (jasněže podle Kláry) nemají chybu.
Jen strouhanka kukuřičná (s pšenicí moc nekamarádím).
Takže, Kláro, opět díky:-)
a já si říkala, „nepiš to tam KLáro, jestli tys v tý pánvi litinový naposledy nedělala žampiony!“ :-) ale nedělala, zatím každý, kdo ochutnla, kromě Ondřeje, tipnul na žampion. Je to neuvěřitelný. Má to člověk hned za chalupou a taková dobrota.
No, je to bomba, jste koumáci – ještěže teď taky máme tolik žampionů před chalupou – pan domácí si žádá
nášup k večeři:-)
Těším se, co zas vymyslíte pro nás bezmasé!
nene, my ne, to mám od SAši, ale předám info :)
Nevím, kdo je Saša, ale vyřiďte jí(jemu), že je génius!
Vám, Kláro, náleží v tomto případě dík „jen“ za prezentaci, ale zpětně – to bych se musela uděkovat…
Jsme také obyvatelé nádherné roubenky na spadnutí pod horami, se snahou o vše původní, takže jste pro nás
častou inspirací:-)
Ještě jsem to neudělala, takže dík, že jste:-)
tak to by mě teda nenapadlo, nicméně jak to sdělím dětem, budou nadšené :)