Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Letošní úroda není nic moc. Brambory vyorala prasata, skleníková a fóliáková rajčata konzumujeme, máku a česneku hodně, ale ostatní trochu vzalo za své. Co však přežilo s úspěchem několikaměsíční absenci zájmu o zahradu a nasměrování veškeré energie do připravované knížky (mimochodem, není to už v mých rukou, což je náročné, ale pevně doufám, že těm druhým rukám mohu věřit a vše je otázka pár dnů… 3) – tak mou letošní laxnost naprosto bez problémů přežily dýně a patizony.  A tak toho nyní, když čekám a koušu si nehty, využívám. Dnešní formu patizonu vřele doporučuji.

Na plátkový patizon potřebujeme: 1 větší patizon, menší žlutou dýni (není nezbytná), 2 větší cibule, 3 střední čerstvé kapie, 4 větší stroužky česneku, sůl, čený pepř, 4 lžíce citronové trávy, 1 badyán, lžíci kardamomu, 4 lžíce balzamikového octa, olivový olej, slunečnicový olej.

Tímto způsobem zpracovaný patizon a případně kvůli barvě i přidaná žlutá dýně, chutná trochu jinak, než tykve zpracovávané ve větších kusech. Na toto jídlo je nezbytný sýrový kráječ. Pokud ho nevlastníme, lze nahradit případně i škrbkou na brambory, ovšem s tím nedostatkem, že škrabka na brambory má kratší krájecí plochu.

Patizon omyjeme, neokrajujeme kůru, odkrojíme patku a pak již nakrájíme kráječem celý patizon na plátky.  Mezitím vložíme do litinové pánve nebo pekáče olej, rozpálíme a vložíme na něj na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky krájený patizon a případně i plátkovanou žlutou dýni. Osolíme, přidáme pepř, citronovou trávu a papriku nakrájenou stejným způsobem jako patizon. Papriku rozkrojíme na dvě poloviny a podél odkrajujeme tenké pruhy kráječem.

Jakmile vše změkne, přidáme olivový olej, balzamikový ocet, přidáme koření rozmělněné v hmoždíři a ochutnáme, zda je zelenina dobře ochucená.

Podáváme s bramobry, které jsou po uvaření rozmíchané s olivovým olejem a posypané barevným pepřem a zcela nakonec můžeme přidat plátky mozzarelly.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce  a Veganské recepty z kopce– čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

4 komentáře to “Patizon zcela jinak”

  • avatar Bára:

    Málem mne odradilo to strouhání škrabkou, ale vzpoměla jsem si na struhadlo s něčím podobným a šlo to jako po másle. Díky za tip.

  • Váš recept vyzerá úžasne určite ho vyskúšam pretože patizón, najmä zapekaný zbožňuje celá naša rodina. Na zapekanie je mozzarela vynikajúca, ale ak ju raz nahradíte enciánom nakrájaným na kúsky už viac nič iné nebudete používať. Dodá to špecifickú chuť!

  • Patizon miluju!! Hned jak nějaký seženu, tenhle recept si udělám.

  • avatar Golda:

    Kláro, předpokládám, že připravovaná knížka se týká sýrů. Bylo by možné si ji předem zamluvit ( objednat, předplatit …)?

Přidejte komentář