Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Uf, je to tu!

Několik měsíců nouzového režimu je u konce. On tedy skončil již před třemi nedělemi, kdy šla kniha do tiskárny, ale přes vnitřní napětí stále trvá.  Nejprve byla touha mít recepty na výrobu sýrů pěkně pohromadě. Pak se k mé vlastní potřebě přidaly dotazy zde na stránce poté, co se začaly stahovat e-knížky na ostatní, než mléčné a já se tedy pustila do souboru o všem mléčném. Tato kniha mi však chybí v papírové podobě. K mléčnému je potřeba mnoho informací, mezi kterými je třeba listovat a tak jsem tajně začala přemýšlet o papírové knize. Skutečná papírová kniha získala reálné obrysy v okamžiku, kdy se do věci vložil pan domácí a souhlasil, ovšem nemohl by to být pan domácí, aby souhlasil bezvýhradně. Pouze, pokud si knihu tedy vydáme sami. Založil si tedy nakladatelství ( proč si normálně lidé zakládají nakladatelství např. hvězda, nebo jitřenka, nebo něco povznášejícího?) a jako vždy se stal nejdůležitější osobou celého procesu. Zamítající, odmítající, odsouhlasující a  zavrhující. Překonali jsme první konflikt – vybrat všude v knize „sýru“ nebo „sýra“ – jak by se zdálo, konflikt nebyl v tom, že by si pan domácí přál jedno či druhé, nýbrž v tom, že odmítal trvání na jedné formě. Tu sýra, tu sýru. To odmítla ovšem Lucie, jako editorka.  Překonali jsme i nechuť pana domácího k různým podtrhávátkům, linkám a kudrlinkám,  cca v dubnu jsme odsouhlasili všichni – já, Lucie, i Petra, která měla na starosti grafiku a především pan domácí – nakladatel, základní formu knížky a pak už nastala jen báječná práce na knize. Ovšem trochu nestandardní. Nebylo to psaní, pak editace a pak grafická úprava. Bylo to vše dohromady.

Když už jsem si byla jistá, že je kniha hotová, zdaleka nebyla. Naučila jsem se pracovat v quarku, děti se naučily jíst lehkou letní stravu, zahrada se naučila tomu, čemu se říká permakultura a pan vydavatel byl na vrcholu blaha. Nikdo po něm nic nechtěl, doma byl klid a mír, ve sklepě zrály sýry, na pastvině se pásly krávy a vše vypadalo idylicky až do před tří neděl, kdy jsem knihu vydala ze svých rukou v naději, že do 14 dnů bude.

Mezitím jsem narazila na pár zajímavých knih, které byly v poslední době vydány a mé noční můry, budící mě ze spaní se stupňovaly. Nemáme maketu! Kniha kupodivu vznikla i bez makety. Pro knihu jsme měli jet zítra, ale tiskárna zafinišovala a především vazárna, protože knihu jsme chtěli vázanou, neboť kdo si jí koupí, bude jí pravděpodobně používat a vše měli připraveno k dodání již dnes. Rychle jsme zaurgovali auto u kamaráda, které nám v půli cesty přestalo startovat, ale po rozběhu se vše dalo do pořádku a 5 km před tiskárnou kolem nás začalo cosi smrdět a cca po minutě se začalo dýmit z rádia. Pan domácí zachoval klid, vyndal vše co šlo, dojel do tiskárny a tím skončilo dýmení.

Knihu jsme přivezli domů, složili na podlaze u kamen a oba s panem domácím jsme si připadali trochu jak na základní škole. Nikde jinde jsme neviděli tolik nových stejných knih pohromadě.

Měla jsem veliký strach. Ale teď už převládají pozitivní emoce. Mám radost. Knížka se mi moc líbí. Krásně voní. Má 256 stran, tištěných na recyklovaném papíře a je doplněna kresbami z grafického pera. Pevně doufám, že všem, kdo si jí koupí, bude dobře sloužit, že se jim bude líbit a tímto chci poděkovat všem, kdo chodí na naší stránku a tím se vlastně podíleli na vzniku knížky Domácí mlékař. Děkuji každému, kdo ve fóru sdílí své zkušenosti s domácí výrobou sýrů a těším se na další takové sdílení. A také moc děkuji manželům Čapkovým z Ekokozy, kteří mě morálně velmi podpořili.

Pokud se vám tedy kniha, která obsahuje 5 kapitol – první o mléce a každém jednotlivém kroku jeho zpracování, další o zpracování mléka na produkty běžné spotřeby – kyselá mléka, různá másla, tvaroh a tvarohové sýry, kysanou smetanu, dále sýry vyráběné za pomoci syřidla, také vady při zpracování mléka, pokud si tuto knihu budete chtít koupit a těšit se vlastní mléčné produkce, ať již máte doma krávu nebo si kupujete běžně mléko v obchodě, podívejte se prosím na objednací stránku knížky.

A pokud si knihu objednáte, mějte prosím trpělivost. Musím dohnat všechny ty měsíce neběhající, sedící u pc a s každou musím kolmo nebo běžmo nebo ostatní koňmo na poštu, která není za rohem. Budu se snažit, aby u vás byla co nejdříve, ale někdy se to může malinko zdržet.

 

 

54 Odpovědi to “Kniha „Domácí mlékař“”

  • Petr:

    Dobrý den!
    Chci se zeptat jestli lze Domácího mlékaře sehnat i v běžném knihkupectví nebo pouze i Vás přes e-shop, popř. je-li možný osobní odběr.
    Děkuji za odpověď.

    • Hezký den, dá se sehnat v knihkupectví v Náchodě, v eshopu Ekokoza – to je tuším u Třebíče, dále v eshopu Tomscheese, to je v Litomyšli, dále v Průhonicích, to se můžeme domluvit po mailu. JInak od nás poštou. Hezký den a ať se daří

  • PETY:

    Tááák, počas víkendu sa mi z Brna zo štúdií vrátil syn a potešil ma Vašou knihou. Jemu sa začali prázdniny a mne štúdium…a, veru, páči sa mi!!!

  • Zuzana:

    ja sa asi knihy nedockam. Platbu som posielala 2.10. a kniha este nie je doma:(

  • Děkuji moc za milé komentáře. Přdesílám, komu přijdou do schránky dvě obálky místo jedné, je to z noční směny :). Zítra tiskárna dostane papír a po neděli začne tisknout další tisk. Pak už jen záleží na vazárně, za jak dlouho to zvládne. Dnes vzaly cestu na poštu za mě samy děti, pečlivě podaly knihy, koupily si velkýho draka a my měli dovolenou a tak zítra recept na báječné makovo-jablečné koláče.

  • Jana:

    Zdravím všechny na kopci :-)
    Tak už mi kniha taky přišla a jsem naprosto nadšená! Zhltla jsem ji jako ten nejčtivější román a moc mě potěšila. Její rozsáhlost je obdivuhodná! Moc děkuji, že jste se dali do předání svých životních zkušeností i nám méně zkušeným mlékařům :-) Jak to tak u nás vidím, kniha se stane „rodinným stříbrem“. Jste skvělí! Moc vám fandím!

  • Horkale:

    Dobrý den, knížku už jsem si vyzvedla a stejně jako u ostatních – je těžké přestat číst. Moc vám děkuji za čas, sílu i zkušenosti, které jste ochotní předát dál. Přeju vám, ať se vám ve všem daří tak jako ve vydavatelství – a krásný život :)

  • Lucka:

    Děkuji za knížku. Večer jsem ji četla do 2 do rána, následně jsem zaspalado práce :-D ale fakt jsem se do ní začetla! Teď už mi chybí jen Domácí pekař a domácí uzenář a je to komplet :-)

  • rokytka:

    Dobrý den, dnes kniha dorazila a je prostě úžasná. Jsem z ní nadšená, moc děkuji.

  • Děkuju moc všem za velmi milé komentáře, trochu se rdím, upřímně jsem měla tedy strach, nebudu zastírat, Iva to potvrdí, chudinka byla vždy na ráně, aby sdílela moje obavy :). Moc děkuju za to, že jste si knihu objednali a mám radost, že to nepovažujete za vyhozené peníze. Díky moc za všechny vaše reakce.

    • katerina:

      Prave jsem dosla z posty… nesla jsem si balicek s Vasi knihou jak svatost:-) Jsem Vam vdecna za sepsani a vydani knihy. napada mne ten ziznivi u studanky..dekuji, ze jste. Dekuji Vam za Vase stranky a dekuji za pekna vyjadreni v knize k pokornemu a vlidnemu zachazeni s hospodarskymi zviraty. Dekuji, ze je konec s popsanymi smiraky a preklikavanim tam a zpet mokrymi prsty:-)

  • tera1:

    Dobrý den Na kopec,
    od chvíle kdy dorazila Vaše smysluplná kniha se u nás doma zastavila veškerá činnost, krom listování a studování :-)
    Děkuju vám všem za tak přínosný čin, je mi jasné, že to nebyla snadná práce, ale věřím, že zájem a nadšení nás kupujících je pro vás velkým zadostiučiněním a motivací k dalším knihám.
    Vaše kniha je pro mě opravdu průlomová, moc za ní děkuju.

    • od chvíle kdy dorazila Vaše smysluplná kniha se u nás doma zastavila veškerá činnost, krom listování a studování :-)
      muhehe, to je sdílení toho, jak to vypadá zde, se vším všudy :)
      děkuju moc, moc si vážím toho, že jste si knihu koupili a ještě víc mě těší, že se vám líbí. Mám velikou radost! děkuju!

  • Lenkakulicka:

    Dobrý den na kopec. Knížka přišla k nám pod Beskydy velice rychle, chci Vám všem moc a moc poděkovat. Nesmírně si knihy vážím a je pro mne z několika důvodů velice cenná! Díky moc!

  • Markéta:

    Dobrý den,
    byla jsem velice překvapená, jak rychle kniha dorazila. Moc se mi líbí. Rozhodně bych chtěla poděkovat, za všechny informace, které publikujete, jak zde, tak v knize. Všechno mi velice pomáhá v mém sýraření. Sice je to takové sýraření pro zábavu, rozhodně sýry nedělám tak často jako vy, ale stejně mám radost, když se mi sýr podaří. A to že se mi sýry daří (někdy více a někdy méně, ale vždy se sní a jsem za ně pochválena od okolí), tak na tom má lví podíl tato stránka a od teď i domácí mlékař.
    Ještě jednou děkuji.
    Markéta

  • Když koukám na fotku krávy s knihou, napadají mě dvě věci. Za prvé: snědla jí? A za druhé: každá kráva má mít bachor, čepec, slez
    a KNIHU :-)

  • Chopper:

    Děkuji mnohokrát za knížku.
    Přišla hrozně brzo. To jsem nečekal. Celý večer jsem v ní listoval a prohlížel si jí. A musim říct, že ta knížka nemá chybu. Děkuju moc.
    PS: škoda, že nejíte maso. Ještě by se mi hodila podobná knížka o salámech a masech :-)
    Ještě bych měl jeden dotaz. Kolik těch knížek jste meli na tý paletě. Doma jsme se nemohli dohodnout.
    Děkuji a jen tak dál.
    S pozdravem Michal Hemr

  • karmilca:

    Dobrý den Kláro,
    moc děkuji za knihu, dorazila včera a je prostě bezvadná. Vaše stránky mi moc pomohly ve spoustě věcí kolem mléka a teď ještě ucelené informace v knižní podobě… jednoznačně velké poděkování. Přeji krásný den.Milena

  • HaF:

    To byla teda rychlost! Dík za dodání, už čtu a knížka je prostě úžasná!

  • ďakujem, že ste priložili link na stránku, kde je možné si knihu objednať, len neviem či tam nemáte chybu v cene, pretože pri objednávke 1 až 2 kusov je cena 168 kč a ak si človek objedná viac kusov tak je cena 225 kč (uvádzam ceny, aké máte pre náš slovenský trh), nemalo to byť naopak, že pri objednané väčšieho počtu kusov bude cena nižšia, a pri objednávke len jednej či dvoch kníh bude cena vyššia? zväčša to tak býva, že ak sa kúpi viac kníh, vtedy je cena nižšia…. neviem, možno sa mýlim a je to uvedené správne

    • Dobrý den, ty ceny, které uvádíte jsou za poštovné a ano, jsou uvedeny správně. Cena poštovného se bohužel zvyšuje podle váhy knihy, čím je vyšší, tím je vyšší i poštovné. Ano, máte pravdu, běžné u velkých společností je, že pokud vezmete větší množství, je levnější poštovné, ale my bohužel nejsme schopní z ceny knihy dotovat poštovné a proto uvádíme cenu za poštovné zvlášť. Děkuji za pochopení.

  • Mám ji! DĚKUJU.
    Knížka leží přede mnou, kráva dojí a třicetilitrový hrnec objednaný. Co víc si přát :-))

  • Hanka:

    Děkuji za krásnou knihu, právě k nám dorazila. Žasnu nad tou rychlostí. Těším se, že už v ní mohu listovat. Obdivuji Vás :)

  • Ahoj,
    dnes jsem výjměčně doma, zvoní pošťačka a nese dva kousky Domácího mlékaře……….úžasné. To je tedy fofr z kopce dolů. Listuji knihou, je moc pěkně vyvedená, chce se hned číst, ale musím ji odložit, neb slza dojetí se zamáčknout nedá.
    Skvělá práce! A teď nemyslím jen knihu obsahově a graficky, ale celkově, je pro mě ta Vaše kniha nádherným příkladem, jak se věci dají dělat jinak, lidsky a krásně.
    Moc děkuji a držím palce, mějte se tam na kopci hezky.

  • Pada:

    Ahoj Kláro a L., dostal jsem od Jindry tip na vaše stránky. Koukám, že jste mediálně slavní a ještě knížka k tomu. Dobrý ;-)

  • Petra Staníčková:

    Dobrý večer,paní Kláro chtěla bych se zeptat, zda je možné použít Vaše recepty i při výrobě sýrů z kozího mléka.Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů.Petra

    • Milá Petro, nejlepší je asi parafráze paní docentky Šustové z Brna z fakulty. Když k ní někdo jezdí, říká mu – „nenaučím vás sýřit kozí, kravské, ovčí nebo jiná mléka, naučímm vás sýřit mléko“. A přesně o tom je ta knížka. Určitě tam jsou přímo recepty na kozí, ale hned v úvodu receptů mám psáno, že i když je nějaký sýr původně z mléka kozího, není problém vyrobit ho doma z kravského a opačně. Kniha je právě o pochopení rozdílu mezi jednotlivými druhy mléka. Vždy to bude trochu jiné, často měníte malinko postup, ale je to stále mléko a určitě je kniha variabilní pro všechny druhy mléka. Krásný den.

      • Petra Staníčková:

        Děkuji mnohokrát za odpověď a Vaši určitě jedinečnou knihu okamžitě objednávám.Je úžasné, že jste ochotna se podělit o zkušenosti, které jste sbírala roky. Moc se těším až ji budu mít v ruce. Hezký zbytek dne.

  • Dnes dorazila kniha, je fakt moc pěkná , přeji ať se dobře prodává. Je opravdu povedená a mohu jen doporučit :-)

  • Pavlina:

    Kláro, kniha právě dorazila, moc děkuju za rychlost poslání :) Přečetla jsem si dvě stránky a musela jsem to zavřít, protože jinak bych dneska neuvařila, neuklidila a možná bych ani sýry neošetřila :) Díky, mít tohle po ruce, je príma :)

  • jandule:

    Je to tedy fakt úžasné. Nejvíce obdivuji organizační schopnosti, protože v tomto státě se pustit do jakéhokoli projektu, začne se okamžitě klopýtat přes různé zčásti nesmyslná nařízení, vyhlášky atd. Kdybyste si vybrali jakoukoli činnost, zřejmě byste uspěli. Také obdivuji, že Kláro všechno stihnete. Dovedu si ten šrumec docela i představit, sama mám 3 děti (i když dospělé) a vím, co to obnáší. Kde na všechno berete čas? Jenom praní na tolik lidí je docela záběr.

    • Haha, to jsem právě už psala v článku – když člověk netuší, že musí mít maketu knihy, tak jí prostě nemá :), ale aby to nevrhalo špatné světlo na hlavu Petry, coby grafičky, ta to samo tušila. Děkuji moc, jsem hrozně ráda, že se vám knížka líbí!

  • Lenkakulicka:

    Zdravím na kopec a gratuluji ke knize! Jdu si také stoupnout do fronty, aby se dostalo i na mne a už se těším. Budu vyhlížet pošťáka! Mějte se!

  • Sára:

    No, to je jasný, že jste museli knížky vyskládat ke kamnům! Jinak se totiž u Vás ani neohřejí.:-))
    Děkuji za naprosto unikátní knihu. Už se nemohu dočkat, až ji budu mít doma.

  • Pavla:

    Blahopřeju velice k takovému výsledku! Ať se Vám dobře daří a objednávky ať se Vám rychle množí. Krásné babí léto a děkuju za moře inspirace.

  • Pavla Klára:

    Gratuluji ke krásné prááci!! je to tak trochu jako radost z nového dítěte? už se těším až ka mě dorazí! (kniha i to mimi:-) a vám přeji, ať si také trošku teď odpočinete.., jste opravdu skvělí, jak do puntíku dotažené včetně obchodních podmínek! ať se daří při podzimním čase…

    • Pavlo Kláro, no ano. Jsem ráda, že sis všimla – obchodní podmínky jsou má chlouba. Sice převzaté ze vrozu volně ke stažení, ale musela jsem je trochu probrat v rámci zákona a našich podmínek. Kam se hrabe knížka na sestavení obchodních podmínek :))).

  • Kackak:

    Kláro, gratuluju, knížka vypadá krásně. A Tučňáka asi pošlu k Lukášovi na kurz autoelektrikáře. Když jsem omylem vylila do našeho autorádia kávu (jeho) a rádio pískalo tak, že nám to rvalo uši, tak jsme museli přežít až k prvnímu mechanikovi, který ho dokázal vyndat.

    • Muhehe, to jste ale neměli auto Kapra. Ale měla jsem nervy, co jsme mu zničili, nicméně Kapr pak říkal, že už to nehrálo předtím. Ale dobrý, horší by bylo, kdyby to vzplálo – i s těma knihama :)

  • hanaka:

    Těším se jak malé dítě, vy jste prostě borci! :-)

  • Klára:

    Gratuluji, jste úžasní, jak vše dokážete dotáhnout až do konce. Strašně se mi líbí Váš styl života. Doufám, že již brzy budeme bydlet také někde venku na svobodě a užívat si přirody a všeho kolem sebe. Knížku jsem hned objednala a těším se až k ní přivoním a prolistuji. Jen tak dál.

  • Už dlouho se těším na knihu o sýrech. Domácí Lékař mě opravdu překvapil, s Mlékařem už to bylo jasné… Tak jdu objednávat, pro jistotu i pro kamarády, vánoční dárek to je velmi příjemný a praktický
    Jste fakt dobří.

  • Petra:

    Moc gratuluju, smekám a objednávám! Moc se na knihu těším :-)

  • lida:

    I teticka smeka, zivot to je, opravdu jen si hrat.

    hurrraaaa

  • Kristyna Machova:

    Jéééé, v téhle tiskárně jsem strávila celý minulý pátek na náhledech na tiskovinu do práce :) Nám to vytiskli moc dobře, a o to víc se těším na knížku. V sobotu mi totiž dorazilo mé úplně první syřidlo a kultury. Chtěla jsem sýrařit o víkendu, ale nezbylo mléko. A teď už asi počkám na Domácího mlékaře. Moc gratuluji a ať se vám jen daří!

    • Moje řeč, v BNB jsou fakt velmi milí. Pan NOvotný obzvlášť! My tedy s nikýám jiným nepřišli do styku, jen dnes s pánem, co nám to nandaval na auto a bál se, abychom to nevysypali cestou :). Já se taky bála. Ale je to tu vše. Kdybych mohla, tak tuto tiskárnu fakt doporučuju. Jenom nás trochu minuly ty makety a náhledy, protože Petra grafička je asi tisíc kilometrů daleko a mně se líbí úplně všechno :). Děkuji za milý komentář a pevně doufám, že se vám knížka bude líbit.

  • Jůů, tak to je super! Opravdová papírová kniha! Hned jak pro sebe urvu počítač, jdu objednat:-))

  • Anonym:

    Jupí, jak by řekl náš malej. Nemůžeme se dočkat až dorazí!

  • Gratuluji, máte můj obdiv…

  • kupicek.mar:

    Klárko, smekám, super. Určitě mluvím za všechny, všichni jsme se moc těšili a trpělivě těšili. Hned si ji jdu objednat a čekat na voňavé stránky. Moc se těším a držím palečky ve vašem dalším konání. Ať se Vám daří a jste zdrávi. Markéta

Přidejte komentář