Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Poslední sladký článek nebyl pouze sladký, ale byl přímo přeslazený. Plný cukru, šlehačky, tuku a mouky, tedy všeho, co by měl obsahovat skutečně jen ojedinělý recept. Někdy je třeba pustit do těla trochu více energie a pak je zase třeba takový recept malinko kompenzovat. To je tedy právě dnes. 

Když přebývala šlehačka, nějaké z dětí načlo u stolu zajímavé téma, totiž stav beztíže. Odpolední fyzika v praxi. Jedno z dětí mělo plnou pusu dortu se šlehačkou a pravilo, že by to bylo parádní, protože kdyby ze zdobícího pytlíku vymáčklo hada šlehačky, zůstal by viset ve vzduchu. Pan domácí na to pak oponoval, že by ale stačilo do něj  maliko cvrknout a už by se vydal na dalekou pouť, což se dětem líbilo ještě více, když si představovaly, jak stojí s otevřenou pusou (na ně stav beztíže samozřejmě nefunguje). Druhé dítě pak s jásotem vykřiklo, že by z té šlehačky vytvořilo nápis „Jentl je borec“, nikdo by do něj necvrnkl a on by tam visel navždy! Tož každý máme jiné představy o tom, co je příjemné. Zkuste také nadhodit takové milé fyzikální téma u oběda, dozvíte se spoustu netušeného :).

Zpět k dnešní, mnohem zdravější snídani. Složená je ze samých pozitivních surovin, neobsahuje ani cukr, ani mouku, ani čistý tuk, pouze ve formě vajec. Tyto tři složky jsou v dezertu zastoupeny v ideálním poměru. Navíc je to moučník velmi rychlý, který zvládne vyrobit i malé dítě.

Na 1 hrníček potřebujeme 1 banán, 1 vejce, 50 g ovesných vloček, 50 g tvarohu, 1 lžička prášku do pečiva, 2 datle, lžíci kvalitního kakaa, olej na vymazání hrnečku a kokos na jeho vysypání.

Postup je zcela jednoduchý. Do misky vložíme banán, celé vejce, ovesné vločky, tvaroh a datle bez pecky.

 

Vše umixujeme ponorným mixérem. Variantou je také použití vidličky, kterou rozmačkáme banán, ponecháme vločky celé a vše pouze promícháme.

Umixované nebo rozmělněné těsto nalijeme do hrnečku, který jsme pečlivě vymazali rostlinným olejem a vysypali kokosem. Můžeme použít také malé formičky na muffiny.

Můžeme si odložit trochu těsta, promíchat ho s kakaem a to následně navrstvit na těsto světlé.

Hrnečky vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a dáme péci. Mug cakes se nepečou příliš dlouho, jsou upečené do 15 min.

Po upečení můžeme ihned opatrně oříznout vnitřek hrníčku nožem a dort vyklopit na talířek. Následně jej polijeme bílým jogurtem a ozdobíme.

Fantazii se samozřejmě meze nekladou – můžeme použít sezónní ovoce na ozdobení, i do zákusku. Můžeme přidat pohanku, kokos i do moučníku, jablka, skořici.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze podpořit autorku zakoupením knihy Domácí pekař.

2 Odpovědi to “Hrníčkový moučník „mug cake“”

  • Lenkakulicka:

    Nádhera! Dcera pořád loudí banánovou bábovku. Jsem totální buchtový analfabet – vyrábět sníh z bílků, někam ho vmíchat, ono to pak stejně nevyjde…, ale s tímto receptem budu doma za hvězdu! Co za hvězdu, přímo za kometu! Hle, jak elegantně se mi z bábovky podařilo vybruslit. Díky Kláro!

Přidejte komentář