Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

IMG_1737okNa začátek ten úplně nejjednodušší recept – lopuch se zeleninou a jasmínovou rýží. Na toto jídlo se potřebujeme projít po okolí a nasbírat lopuchový kořen. Dále budeme potřebovat cibuli, mrkev, bílou ředkev, pórek, olej, sůl, pepř, nakládané žampiony,  trochu sojové omáčky shoyu, rozinky, jasmínovou rýži a na salát syrovou červenou řepu a dobrý sýr, balsamikový ocet bílý a olivový olej.

Jakmile máme nasbíráno, ideálně mladý, kořen omyjeme a očistíme kartáčkem. Sloupneme dřevnatou vrstvu, nakrájíme na kousky dlouhé cca 4 cm a podélně rokrojíme ještě alespoň nadvakrát.

Poté kořen uvaříme ve vroucí osolené vodě, ale nerozvaříme, uvaříme jen trochu, aby nebyl vyloženě tuhý. Procedíme.

Mezitím osmahneme cibulku na plátky, přidáme kořen lopuchu, nakrájenou mrkev na tenké proužky, na proužky nakrájenou oloupanou bílou ředkev, 1/2 pórku, žampiony, osolíme, opepříme, přidáme shoyu a chvíli na pánvi mícháme. Těsně před sundáním z kamen přimícháme nakrájenou druhou polovinu pórku.

Mezitím se nám vaří jasmínová rýži a připravíme si salát ze syrové strouhané červené řepy, kterou promícháme s olivovým olejem, trochou soli, pepře, balzamikovým octem a dobrým nastrouhaným sýrem, ideálně typu Asiago. Pokud na Asiago nyní vlítneme, za tři neděle je hotové ke konzumaci a to bude stále ještě i lopuch!lopuch

 

Přidejte komentář