Francouzi jsou vynikající pekaři, jsou však stále velmi konzervativní ve způsobu prodeje.
Oproti ostatním národům s novými, moderními pekárnami nenacházíme ve Francii v této oblasti příliš mnoho pokroku.
Obchod s pečivem se zastavil v 18. století a pekaři, kteří by byli schopni produkovat více než 2 000 liber chleba denně jsou skutečně výjímkou. Chléb je až dodnes dodáván do všech částí Francie
a dokonce i do Paříže ve velkých nůších, připevněných na zádech prodejců, jak je znázorněno na obrázku francouzské prodejny z roku 1767.
Jak ve Francii, tak v Německu byli vždy pekaři rozděleni do dvou frakcí – na koláčové pekaře a chlebové pekaře. Ve Francii se nazývají „boulanger“ a „patissier,“ a v Německu
“ der Conditor “ and “ der Baecker.“
Teprve v posledních letech začínají chleboví pekaři vstupovat také na pole pekařů koláčových.
The Baker’s book – Emil Braun 1901