Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Další soutěžící v soutěži o Mlékonoše a Domácího mlékaře! Tereza zaslala svůj skvěle zpracovaný koláč z ricotty.

Mé poznatky:        Doba přípravy cca 45 min,   Obtížnost  *****

  • prdopeč (prášek do pečiva)
  • místo cukru jsem použila agávový sirup, v náplni – konzistence bez problému
  • citron by měl být chemicky neošetřený
  • místo pomerančové šťávy jsem z lenosti použila 100% pomerančový džus
  • může se použít i 400 g ricotty a 200g zakysané smetany

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2  kávové lžičky prdopeč
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kúra
  • 1 vejce
  • 150 g změklého másla

Náplň:

  • 10 ks želatiny v plátcích
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 600 g ricotty
  • 500 ml  33% smetany
  • ke šlehání
  • 100 g cukru

Poleva:

  • 2 ks želatiny v plátcích
  • 5 kiwi
  • 600 ml pomerančové šťávy
  • citronová šťáva
  • z jednoho citronu
  • 75 g cukru
  • 2 ks vanilkového pudingu

Postup na těsto:

Navážíme si všechny ingredience postupně do misky a ručně vypracujeme v hladké těsto, podobné lineckému :) Těsto si vyválíme na velikost pečícího plechu (asi 30×40 cm) a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. S těstem se dá krásně pracovat jako s modelínou, takže všechno těsto vmačkáme na plech.

 

Dáme péci asi na 15 min:

Elektrická trouba 200°C

Horkovzdušná trouba 180°C

Plynová trouba 4 stupeň

Naše plynová trouba nemá ani stupně, tak si to prostě hlídám 😊

Hotové těsto necháme vychladnout.

Postup na náplň:

 Namočíme 10 plátků želatiny do pomerančové šťávy a necháme nabobtnat dle návodu na obale.

Ricottu smícháme s cukrem. Želatinu rozpustíme a smícháme s Ricottou. Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha a vmícháme do směsi.

 

 

Rozetřeme na vychladlé těsto.

 

Dáme do lednice.

Postup na polevu:

Namočíme 2 plátky želatiny do trochy pomerančové šťávy a necháme nabobtnat. Kiwi oloupeme a rozmixujeme. V hrnci smícháme zbytek pomerančové šťávy, citronovou šťávu, pudinky a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a provaříme do zhoustnutí. V horkém pudingu rozpustíme nabobtnalou želatinu a přidáme rozmixované kiwi.

 

 

Necháme za stálého míchání asi 10 minut zchladnout a pak opatrně rozetřeme na náplň.

 

 

 

Koláč uložíme nejméně na 3 hodiny do ledničky.

Nejlépe však přes noc…

 

Dobrou chuť, Tereza…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentáře to “Osvěžující kiwi koláč s ricottou”

  • avatar gabika:

    najprv všetkých zdravím a mám otázku na množstvo pudingu, ktorý sa v postupe na polevu uvádza ale nie je medzi surovinami uvedený…

    gabika

Přidejte komentář

Scroll Up