Pokud jste rádi, že se orientujete v souslovích jako „glykemický index“, „zdravé jídlo“, “ parní hrnec“, „chutná zelenina bez tuku“ – tak pak na tento článek jednoduše zapomeňte :-).
Bezmasé jídlo neznamená automaticky jídlo nechutné a také to automaticky neznamená jídlo zdravé. Lidské chuťové pohárky se oblbují velmi těžko a jak člověk jednou pozná smažené, velmi těžko se toho zbavuje, pokud nemá uzavřenou dohodu o neútočení se žlučníkem, žaludkem, nebo prostě pokud není natolik disciplinovaný, že to, co už pochopil, dokáže i realizovat v praxi.
Takže dnes to je zcela opačně – je to zelenina chutná, smažená, k tomu jako příloha zelenina restovaná, brambory s trochou másla a navíc jako bonus ještě domácí tatarka. Ale stojí to za to! Je to rychlé, je to barevné, je toho hodně a roste to právě teď.. Stačí skočit na záhon, otrhat kapustu, vytáhnout mrkev, co ještě zbývá a jeden pórek z řady. Skočit do kurníku pro vejce, do sklepa pro brambory. Jediné, co je „import zvenku“ je olej, ale budiž mu přáno – na mojonézu raděj řepka, na smažení zeleniny upřednostňuju slunečnici. Lis na olej nekupujeme ! :-)
Jídlo je více než jednoduché, zelenina se nevaří, neblanšíruje, nenamáčí – nedělá se s ní kromě omytí vůbec nic. No – okrájí se konečky růžičkové kapusty a okrájí se dočista pórek a očistí mrkev.
Suroviny: Brambory, pórek, růžičková kapusta na oblohu i na obalení, 3 vejce, 250 ml mléka, sůl, olej , trochu celozrnné pšeničné mouky na zahuštění těstíčka
Pak už jen oškrábat brambory a dát je vařit, připravit si velikou pánev, kde se rozpálí trochu oleje, na který se poklade nasekaná čerstvá omytá růžičková kapusta- nejideálnější je sekáček na ruční mixér. Množství dle potřeby a do kapusty se přidá stejné možství oloupané, omyté a stejně nasekané mrkve. Lze přidat např. koriandr, ale my jen solíme. Nechám chvíli restovat, dokud neztratí kapusta štiplavou chuť a pak už je hotová zeleninová obloha. Je to jedna z nejoblíbenějších.
Mezitím je třeba oloupat a omýt pórek a opět trochu růžičkové kapusty. Pórek si nakrájím na kolečka asi 3/4 cm tlustá, růžičky nechám celé. Připravím si těstíčko – cca 3 vejce, 250 ml mléka a tolik celozrné pšeničné mouky přesáté, kolik je třeba, aby vzniklo husté těstíčko, které nezpadává ze zeleniny – nejlépe zkusit. Těstíčko osolím a utřu do něj jeden stroužek česneku. Pórek i kapustu postupně obaluji v těstíčku a smažím.
Toť vše – stačí už jen udělat tatarskou omáčku tím, že se přidá do základní majonézy, či zde podle videa trochu jogurtu, lze i česnek, bylinky….Brambory promíchat s oříškem másla a je to naprosto celé ..
To vypadá náramně dobře! Smažený pórek jsem ještě nezkusila, je načase to napravit. Děkuji za tip!
Pórek je vůbec vynikající věc. Ráda vařím pórkovou polévku, je velice rychlá, snadná a levná: Nakrájený pórek osmažit na másle – musí být trochu dohněda, přidat vodu (může být se zeleninovým bujonem), dle potřeby osolit, povařit, přidat jíšku, povařit, možno zjemnit rozkvedlaným vajíčkem s muškátovým květem (trošku, jen na špičku nože). Maměnka nám do ní kdysi dělávala krupicové noky, já k ní opékám na kostičky housku nebo chleba. Zpočátku opékám kostičky na pánvi na sucho, a teprve když začnou zlátnout, přidám kousek másla (s olejem nám to moc nechutná). Kostičky jsou máslem krásně cítit, ale tuk z nich neteče ;-) Manžel nad tím kdysi nenadšeně kroutil hlavou – polévka! a není v ní žádný maso ani slanina!, a vypadá to jako pokosená louka! –, ale nakonec si pochutnal ;-)
Smažím málo, ale tato bašta vypadá skvostně. Jen přemýšlím kolik pórkových koleček budu asi obalovat pro pět chlapíků..a přidávám gratulaci k uveřejněnému odkazu na Vaše parádní stránky v Sedmé generaci :)
No tak díky, to je tedy novinka, jdeme to najít :-)
Dělám taky smažené kapustové listy, tak dva kousky blančírované složím do takového řízečku a obalím v kořeněném těstíčku a poté osmažím. A pórek dělám taky, ale po délce, na jedno straně ho nakrojím a vypadá to jako „košťátka“. k tomu brkaši napůl v hokkaidem a dvěma stroužky česneku. Výborné, že si to v týdnu udělám.
Mimochodem, tohle by vás možná zajímalo:
http://www.recepty.cz/recept/bulharska-trosije-nakladana-zelenina-16574
my jíme už 4. sklenici a je to supéééér!!!!
A taky máme kimči, to je teprve síla.
Dynovy kolac z celozrnne mouky jsem uz podle vaseho receptu delala a moc se povedl a tak se moc tesim na dalsi recept:-). zitra jedeme na dynovou farmu, tak zase nakoupim:-). Z jake dyne budete zitra ten kolac delat, ze bych se predzasobila?:)))Pendula
no, to právě nevím, musím zkusit různé a napíšu, z jaké je to nejlepší :-)
hele,to je presny. Muj pritel si mysli, ze vegetarianske recepty jsou hnusne.To jsou jeho slova prosim… Ale taky varim smazeny celer nebo sojove maso a to mu smakuje. Ale trebas ta sladkokysela dyne nechutnala ani me,proste recept ktery mi nesednul. Tohle by stalo za pokus. On nenavidi ruzickovou kapustu, ale v tomhle provedeni by ji mozna ani nepoznal:-) Jsem rada, ze to neni uplne zdravy recept:-)
Ja mam denne tolik pohybu diky psovi,ze si to mohu dovolit:-)
Ach jo, tak podle spadaneho listi vidim, ze uz je to podzim.
Ba ba, ale kdyby nebyl podzim, tak bych neměla dýně, a kdyby nebylo tebe, tak bych neměla tu knížku, ze který budu zítra péct dýňovej koláč a nechodila bych tady dnes celej den se sluchátkama, kam jsem si nahrála trapná slovíčka jako achieved,throughout, skilled, domed a indented – která jsem v životě nepotřebovala a teď se jeví jako nejvíce nezbytná :-)
No mňam, to bych si dala:)