Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pokud jste rádi, že se orientujete v souslovích jako „glykemický index“, „zdravé jídlo“, “ parní hrnec“, „chutná zelenina bez tuku“ – tak pak na tento článek jednoduše zapomeňte :-).

Bezmasé jídlo neznamená automaticky jídlo nechutné a také to automaticky neznamená jídlo zdravé. Lidské chuťové pohárky se oblbují velmi těžko a jak člověk jednou pozná smažené, velmi těžko se toho zbavuje, pokud nemá  uzavřenou dohodu o neútočení se žlučníkem, žaludkem, nebo prostě pokud není natolik disciplinovaný, že to, co už pochopil, dokáže i realizovat v praxi.

Takže dnes to je zcela opačně – je to zelenina chutná, smažená, k tomu jako příloha zelenina restovaná, brambory s trochou másla a navíc jako bonus ještě domácí tatarka.  Ale stojí to za to! Je to rychlé, je to barevné, je toho hodně a roste to právě teď.. Stačí skočit na záhon, otrhat kapustu, vytáhnout mrkev, co ještě zbývá a jeden pórek z řady. Skočit do kurníku pro vejce, do sklepa pro brambory. Jediné, co je „import zvenku“ je olej, ale budiž mu přáno – na mojonézu raděj řepka, na smažení zeleniny upřednostňuju slunečnici. Lis na olej  nekupujeme ! :-)

 

Jídlo je více než jednoduché, zelenina se nevaří, neblanšíruje, nenamáčí – nedělá se s ní kromě omytí vůbec nic. No – okrájí se konečky růžičkové kapusty a okrájí se dočista pórek a očistí mrkev.

Suroviny: Brambory, pórek, růžičková kapusta na oblohu i na obalení, 3 vejce, 250 ml mléka, sůl, olej , trochu celozrnné pšeničné mouky na zahuštění těstíčka

Pak už jen oškrábat brambory a dát je vařit, připravit si velikou pánev, kde se rozpálí trochu oleje, na který se poklade nasekaná čerstvá omytá růžičková kapusta- nejideálnější je sekáček na ruční mixér. Množství dle potřeby a do kapusty se přidá stejné možství oloupané, omyté a stejně nasekané mrkve. Lze přidat např. koriandr, ale my jen solíme. Nechám chvíli restovat, dokud neztratí kapusta štiplavou chuť a pak už je hotová zeleninová obloha. Je to jedna z nejoblíbenějších.

 

 

Mezitím je třeba oloupat a omýt pórek a opět trochu růžičkové kapusty. Pórek si nakrájím na kolečka asi 3/4 cm tlustá, růžičky nechám celé. Připravím si těstíčko – cca 3 vejce, 250 ml mléka a tolik celozrné pšeničné mouky přesáté, kolik je třeba, aby vzniklo husté těstíčko, které nezpadává ze zeleniny – nejlépe zkusit. Těstíčko osolím a utřu do něj jeden stroužek česneku. Pórek i kapustu postupně obaluji v těstíčku a smažím.

Toť vše – stačí už jen udělat tatarskou omáčku tím, že se přidá do základní majonézy, či zde podle videa trochu jogurtu, lze i česnek, bylinky….Brambory promíchat s oříškem másla a je to naprosto celé ..

 

10 Odpovědi to “Dobrý pórek”

  • Magika:

    To vypadá náramně dobře! Smažený pórek jsem ještě nezkusila, je načase to napravit. Děkuji za tip!
    Pórek je vůbec vynikající věc. Ráda vařím pórkovou polévku, je velice rychlá, snadná a levná: Nakrájený pórek osmažit na másle – musí být trochu dohněda, přidat vodu (může být se zeleninovým bujonem), dle potřeby osolit, povařit, přidat jíšku, povařit, možno zjemnit rozkvedlaným vajíčkem s muškátovým květem (trošku, jen na špičku nože). Maměnka nám do ní kdysi dělávala krupicové noky, já k ní opékám na kostičky housku nebo chleba. Zpočátku opékám kostičky na pánvi na sucho, a teprve když začnou zlátnout, přidám kousek másla (s olejem nám to moc nechutná). Kostičky jsou máslem krásně cítit, ale tuk z nich neteče ;-) Manžel nad tím kdysi nenadšeně kroutil hlavou – polévka! a není v ní žádný maso ani slanina!, a vypadá to jako pokosená louka! –, ale nakonec si pochutnal ;-)

  • Dagmar:

    Smažím málo, ale tato bašta vypadá skvostně. Jen přemýšlím kolik pórkových koleček budu asi obalovat pro pět chlapíků..a přidávám gratulaci k uveřejněnému odkazu na Vaše parádní stránky v Sedmé generaci :)

  • Mirabelka:

    Dělám taky smažené kapustové listy, tak dva kousky blančírované složím do takového řízečku a obalím v kořeněném těstíčku a poté osmažím. A pórek dělám taky, ale po délce, na jedno straně ho nakrojím a vypadá to jako „košťátka“. k tomu brkaši napůl v hokkaidem a dvěma stroužky česneku. Výborné, že si to v týdnu udělám.
    Mimochodem, tohle by vás možná zajímalo:
    http://www.recepty.cz/recept/bulharska-trosije-nakladana-zelenina-16574
    my jíme už 4. sklenici a je to supéééér!!!!
    A taky máme kimči, to je teprve síla.

  • Dynovy kolac z celozrnne mouky jsem uz podle vaseho receptu delala a moc se povedl a tak se moc tesim na dalsi recept:-). zitra jedeme na dynovou farmu, tak zase nakoupim:-). Z jake dyne budete zitra ten kolac delat, ze bych se predzasobila?:)))Pendula

  • mellorn:

    hele,to je presny. Muj pritel si mysli, ze vegetarianske recepty jsou hnusne.To jsou jeho slova prosim… Ale taky varim smazeny celer nebo sojove maso a to mu smakuje. Ale trebas ta sladkokysela dyne nechutnala ani me,proste recept ktery mi nesednul. Tohle by stalo za pokus. On nenavidi ruzickovou kapustu, ale v tomhle provedeni by ji mozna ani nepoznal:-) Jsem rada, ze to neni uplne zdravy recept:-)
    Ja mam denne tolik pohybu diky psovi,ze si to mohu dovolit:-)

  • lida:

    Ach jo, tak podle spadaneho listi vidim, ze uz je to podzim.

    • Ba ba, ale kdyby nebyl podzim, tak bych neměla dýně, a kdyby nebylo tebe, tak bych neměla tu knížku, ze který budu zítra péct dýňovej koláč a nechodila bych tady dnes celej den se sluchátkama, kam jsem si nahrála trapná slovíčka jako achieved,throughout, skilled, domed a indented – která jsem v životě nepotřebovala a teď se jeví jako nejvíce nezbytná :-)

  • modramys:

    No mňam, to bych si dala:)

Přidejte komentář na Klára